bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Самодопомога на службі АТО
22.04.2016

21 квітня 2016 року 17 учасників та учасниць 5-ї Всеукраїнської школи самодопомоги отримали сертифікати й тепер готові до впровадження цієї ефективної технології для підтримки українських бійців, що повертаються із зони АТО, а також інших наших співвітчизників, які постраждали внаслідок російської агресії на сході України. Школа самодопомоги організована Бородянським Центром соціально-психологічної реабілітації населення за підтримки Ресурсного центру ГУРТ та Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО.

«Коли ГУРТ розпочав впроваджувати технологію груп самодопомоги в українському суспільстві, ми й подумати не могли, що темою, навколо якої створюватимемо групи самодопомоги, стане війна. Однак для нас бездіяльність – це не той шлях, яким можна йти. Я щиро вірю в технологію груп самодопомоги як інструмент порятунку людей і членів їхніх сімей. Впродовж 5-ї Всеукраїнської школи самодопомоги учасники отримали змогу ознайомитися з дієвою соціальною технологією, щоб в подальшому впроваджувати її у своїх громадах. Адже якщо ми прагнемо покращити наше життя, то необхідно докладати зусилля вже сьогодні», – відзначив виконавчий директор Ресурсного Центру ГУРТ Богдан Маслич.

Групи самодопомоги створюються як для подолання труднощів особистого характеру, так і для розв’язання складних питань громади у сфері соціальних проблем, охорони здоров’я, захисту прав людини тощо. Допомагаючи собі, люди приборкують почуття безпорадності і стають активнішими, впевненішими і більш мотивованими. Метою Школи було навчання організації та анімації груп самодопомоги з реальним і насиченим практикумом.

«Головне в групах самодопомоги – те, що люди бачать результат своєї роботи. Цього року цільова група Школи – учасники АТО, які повернулися з війни з проблемами психологічного характеру і потребують допомоги від громади та держави. Вони – герої, проте часто не можуть отримати необхідну психологічну допомогу. Ми поставили перед собою завдання не просто навчити людей, а досягнути зміни ситуації щодо проблем психологічної адаптації воїнів АТО», – зазначила директорка Бородянського Центру соціально-психологічної реабілітації Людмила Бойко.

До П’ятої Всеукраїнської школи самодопомоги долучилося 17 учасників із Полтавської, Львівської, Житомирської, Донецької та Київської областей. Серед тих, хто вирішив освоїти технології груп самодопомоги, були працівники територіальних представництв Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО, волонтери, лідери громадських об’єднань учасників АТО та представники мережі центрів соціально-психологічної реабілітації, що працюють під егідою Держслужби.

«Сьогодні в Україні відсутня культура звернення за психологічною допомогою, а в умовах війни ця проблема надзвичайно загострилася. Тому групи самодопомоги можуть відіграти важливу роль в адаптації ветеранів АТО. Необхідно залучати громаду для надання соціально-психологічної допомоги ветеранам, які відчувають себе непотрібними. Цінність технології груп самодопомоги полягає у широкому залученні членів громади та відсутності бюрократизму, що відштовхує воїнів. У групах самодопомоги учасники бойових дій знайдуть допомогу та підтримку, якої вони так потребують», – висловилася головний спеціаліст відділу соціальної, професійної адаптації та психологічної реабілітації Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Юлія Мазур.

 Упродовж Школи учасники обговорювали методологію створення груп самодопомоги, вивчали особливості їх функціонування, знайомилися із досвідом попередніх Шкіл. В процесі навчання учасники розробляли завдання зі створення шкіл самодопомоги у своїх громадах, розглядали вплив позитивного мислення, відпрацювали механізм відповідальності й інструменти впровадження змін у громадах, виконували практичні завдання, які допоможуть їм у створенні власних груп самодопомоги.

«В умовах війни є значний запит на впровадження технології шкіл самодопомоги у державній службі. Люди, котрі повертаються з фронту, не завжди можуть самостійно адаптуватися до нових реалій, наприклад, відчувають труднощі із працевлаштуванням. За допомогою механізму груп самодопомоги ми плануємо вирішувати реальні проблеми учасників АТО, які накопичуються в українському суспільстві», – розповів практичний  психолог Бородянського Центру СПР та координатор Всеукраїнської школи самодопомоги Олександр Старовойтенко.

Учасники поділилися своїми враженнями від участі в П’ятій всеукраїнській школі самодопомоги.

«Тема організації груп самодопомоги для військовослужбовців в умовах постійного конфлікту дуже актуальна, оскільки військові служби не в змозі ефективно вирішувати проблеми адаптації ветеранів АТО до мирного життя. Зараз цим більше переймаються волонтери. У зв’язку з цим громада відчуває потребу в самоорганізації. Ми плануємо відкрити свій реабілітаційний центр, тому нам потрібна допомога щодо того, з чого почати та як ефективно організувати роботу», – учасник АТО, голова громадської організації союзу ветеранів АТО Донбасу Сергій Вишньовий, м. Краматорськ, Донецька обл.

 «Школа самодопомоги дала можливість обмінятися досвідом із представниками інших регіонів, які мають уже напрацьовані практики та підходи. Держава й громади мусять забезпечити підтримку учасникам АТО та їхнім сім’ям, щоб вони не залишалися сам на сам зі своїми негараздами. Колишні військовослужбовці та сім'ї загиблих учасників АТО потребують посиленої уваги, а практики самодопомоги можуть реально в цьому допомогти. Ми намагаємося працювати з громадськими організаціями з числа ветеранів АТО та їхніми родинами. Тільки в разі консолідації зусиль ми отримаємо хороший результат», – директор Львівського обласного центру з надання соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ярослав Бордіян, м. Львів.

 «Раніше я не мав досвіду роботи в групах самодопомоги. Це унікальна можливість перейняти методику, яку би я хотів використати у своєму місті. Планую заснувати групу для надання психологічно-юридичної допомоги учасникам АТО та населенню, які проживають в Авдіївці. Адже люди психологічно стомилися від цієї війни, не кажучи вже про ветеранів, які знаходяться у критичному стані», – приватний підприємець та волонтер Андрій Скоробогатько, м. Авдіївка, Донецька обл.

 «Я дуже радий зустріти на Всеукраїнській школі самодопомоги представників громадських організацій і ветеранів АТО, оскільки на сьогодні зареєстровано багато нових ОГС, але вони не знають інструментів суспільних перетворень, якими можна користуватися. Групи самодопомоги – це один із таких інструментів. Під час Школи вся практична інформація щодо організаційних принципів та ефективного впровадження надавалася в повному обсязі. Крім того, ми поділилися досвідом стосовно організації груп для психологічної реабілітації учасників АТО – які проблеми виникали й чого очікувати. Я сам учасник АТО, тому розумію, з якими труднощами зіштовхуються військовослужбовці після повернення з війни», – ветеран АТО, головний спеціаліст Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО Олександр Алієв, м. Полтава

Історії успіху випукників школи:

Маєте запитання щодо створення груп самодопомоги? Користуйтеся онлайн-інструментом «Групи самодопомоги» на порталі ГУРТ, а також замовляйте посібник «Самодопомога» за телефоном (044) 296 10 52 або за eл. адресою [email protected].

Фото: Юлія Панченко

Монтаж відео: Влад Степаненко

Контакти

Коментарі

Олександр Старовойтенко   2918 днів тому   #  

Дійсно, що ця школа була особливою.
Дякую всім учасникам, ми добре попрацювали.
Дякую всім організаторам, було затишно і комфортно.

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   2917 днів тому   #  

Дякуємо і Вам, пане Олександре! З нетерпінням чекаю історій успіху учасників.

  •   Пiдписатися на новi
дмитрий иванов   2914 днів тому   #  

19 квітня у Києві відбулась Міжнародна конференція «Розвиток сільських територій в умовах децентралізації: стан, можливості та ризики»:

http://agropolit.com/spetsproekty/85-metod-groysmana-abo-detsentralizatsiya-po-ukrayinski

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   2914 днів тому   #  

Пане Дмитре, якщо хочете розповсюдити інформацію про свій захід, будь ласка, натисніть на кнопку "Запропонувати новину" у правому верхньому куті сторінки й заповніть необхідні поля. Після цього новина потрапить на розгляд до контент-менеджерів порталу і, якщо не суперечитиме нашій редакційній політиці, буде опублікована.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.