bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Підбірка видань, корисних соціальним підприємцям
13.10.2015

На порталі ГУРТ триває Місяць соціального підприємництва. Сьогодні вашій увазі пропонуємо підбірку видань, які розкривають різні аспекти соціального підприємництва, а також розповідають про успішний досвід зарубіжних та вітчизняних соціальних підприємців.

Попри те, що соціальне підприємництво – досить нова сфера в українському бізнесі, такі проекти, як, наприклад, благодійний магазин «Ласка» чи соціальна пекарня «Горіховий дім», демонструють, що в умовах українського бізнесу реально поєднувати соціальну користь та отримання прибутку.

Зараз є багато корисної літератури, яка допоможе в розвитку власної справи. Що ж до соціального підприємництва, поряд із низкою іноземних ресурсів варто згадати про вітчизняний ресурсний центр «Соціальне підприємництво в Україні», де можна знайти не лише останні новинки цієї галузі, а й корисну інформацію про іноземний досвід і законодавчу базу. Крім того, у разі необхідності пропонуємо відвідати бібліотеку соціального підприємництва, розміщену на території Національного університету «Києво-Могилянська академія», за адресою: м. Київ, вул. Волоська, 8/5, 4-й корпус НаУКМА, 206 кімната. Розклад роботи: Пн-Пт з 11.00 до 18.00.

Відповідь на запитання, що таке соціальне підприємництво, в чому його місія і як воно працює, ви зможете знайти в таких виданнях:

David Bornstein. How to Change the World: Social Entrepreneurs and the Power of New Ideas

Девід Борнштейн – журналіст та письменник, який спеціалізується в сфері соціальних інновацій. Його книга вперше побачила світ в 2003 році. Автор знайомить читача з історіями успіху найкращих соціальних підприємців, показуючи, як ідеї вмотивованих людей можуть сприяти серйозним соціальним змінам в сферах охорони здоров’я, освіти, енергетики, культури та економіки.

Jill Kickul. Thomas S. Lyons. Understanding Social Entrepreneurship: The Relentless Pursuit of Mission in an Ever Changing World

Джилл Кікал – професор, директор програми із соціального підприємства бізнес-школи Стерна при Нью-Йоркському університеті. Томас Лайонс – один із творців системи підприємницького розвитку Entrepreneurial Development System. Автори книги розповідають історію соціального підприємництва з часів Білла Дрейтона і компанії Ashoka до створення Grameen Bank Мухаммада Юнуса. Книга допоможе читачу зрозуміти мотивацію соціальних підприємців, відмінність від традиційного бізнесу, «підводні камені» фінансування соціальних проектів. Автори стверджують, що кожен із нас може змінити світ!

David Bornstein, Susan Davis. Social entrepreneurship what everyone needs to know

Книга перекладена більше, ніж на 20 мов. Автор доводить, що соціальне підприємництво є дієвим механізмом реагування на суспільні потреби. У книзі представлено багато цікавих історій успішного соціального підприємництва. А найголовніше – автор у доступній формі пояснює, чим саме соціальне підприємництво відрізняється від простої комерційної діяльності.

Craig Dearden-Phillips. Your Chance to Change the World: The No-fibbing Guide to Social Entrepreneurship Paperback

У книзі є практичні поради для новачків соціального підприємництва від людини, яка не просто вивчала це питання, а й намагалася втілити власну ідею в бізнесі. До того ж автор звертає особливу увагу на те, як можна поєднати прибуткову справу із чіткою громадянською позицією.

Катерина Смаглій. Зміни творить кожен із нас: Cоціальне підприємництво та стратегічна філантропія

Авторка в межах дослідницької програми Фулбрайта, вивчаючи соціальне підприємництво, зрозуміла, що в Україні не вистачає літератури, яка б пояснювала явище соціального підприємництва. Її книга ділиться на дві частини: теоретичну та практичну. В першій частині Катерина Смаглій характеризує соціальне підприємництво як явище, показує законодавчу базу країн Європи, а також розповідає про спроби унормувати соціальне підприємництво в Україні. Друга частина присвячена прикладам успішного соціального підприємництва у різних напрямках: від екології до допомоги багатодітним родинам. 

Безперечно, ця підбірка літератури не є вичерпною. Будемо раді вашим коментарям та порадам щодо цільової літератури для соціальних підприємців!

Контакти

Коментарі

Василь Назарук   3104 дні тому   #  

Перелік книжок, які можна почитати у ВРЦ розвитку соціального підприємництва "Соціальні ініціативи" можна побачити тут: http://www.socium.kiev.ua/index.php?option=com_mtree&task=listcats&cat_id=120&Itemid=57

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   3103 дні тому   #  

Дякуємо!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.