bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фальсифікація установчих зборів Громадської ради в МВС України
28.01.2013

«Маразм в милиции крепчает и граждан это удручает...»
(запозичене в мережі Інтернет)

Дивно, але саме в тому відомстві, яке асоціюється в нас з охороною правопорядку і контролем за додержанням вимог чинного законодавства, протягом січня 2013 року відбуваються незрозумілі явища з безсумнівними ознаками правопорушень. А саме – неприховано фальсифікуються чергові установчі збори по обранню нового складу Громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ України.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» при МВС України була утворена Громадська рада. Перші установчі збори з її формування відбулися 25.01.2011 року. За результатами роботи установчих зборів було визначено кількісний склад Громадської ради при МВС України, до якої тоді увійшли 39 представників інститутів громадянського суспільства.

Торік наказом МВС від 28.03.2012 року № 256 зі складу Громадської ради вже були виведені 4 представника ІГС (залишилося 35, але гранична кількість була визначена на установчих зборах 39!). Після двох років існування (про роботу мова не йде, бо наскільки стало відомо – умови для роботи так і не були створені, незважаючи на вимоги тієї ж постанови Кабміну), Громадську раду при МВС розпустили достроково. Наказ про це з'явився 8 серпня 2012 року. Півроку нічого не було чути, та ось, нарешті, у МВС заходилися переобирати склад Громадської ради.

26.12.2012 на сайті міністерства про це з’явилося повідомлення ініціативної групи з підготовки установчих зборів Громадської ради при МВС України - з цього моменту там почали відбуватися надзвичайні та непояснені події…

Перш за все,
дата проведення чергових установчих зборів по обранню нового складу Громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ України була визначена 27 січня 2013 року – тобто неділя (наштовхує на думку, що це спеціально для того, щоб не було можливості скаржитись на порушення до МВС, бо це ж вихідний!).

По-друге, у тому повідомленні була вказана вимога до ІГС свої заяви для участі в установчих зборах з доданими документами (згідно 996-ї постанови Кабміну) надсилати за адресою: 01001, місто Київ, вул. Велика Житомирська, 15, поштова скринька № 1 – не передати членам ініціативної групи, а саме поштою або в поштову скриньку (тобто без будь-яких гарантій). Треба зауважити, що поштовий індекс вказано неправильно, оскільки за даними Укрпошти він є не 01001, а 01601 – це наводить на підозри в небажанні приймати будь-які заяви та документи від небажаних ІГС. На практиці домогтися прийняття цих заяв і документів членами ініціативної групи особисто представникам ІГС не вдалося.

По-третє – в повідомленні була вказана підозріла адреса електронної поштової скриньки [email protected], на якомусь невідомому закордонному домені (ip 216.246.74.34, США), якої, як з’ясувалося, взагалі не існує (SMTP-сервер mx0.gmx.com повідомив, що такої адреси немає). Таким чином можливість направляти електронні копії своїх заяв для участі в установчих зборах з доданими документами у представників ІГС також відсутня.

Вчетверте, зазначений у вищевказаному повідомленні ініціативної групи номер контактного телефону 8 (096) 018 90 95 явно не відносився до вказаного там же Коваленка Анатолія Анатолійовича, першого заступника Голови Всеукраїнського громадського об’єднання «Союз юристів України» - відповідальної особи за збір та опрацювання заяв для участі в Установчих зборах. Оскільки неодноразові спроби поспілкуватися з цією людиною за цим номером не увінчалися успіхом. Невідома жінка, яка інколи відповідала по вказаному номеру, була абсолютно некомпетентна в зазначеному плані і жодного разу не надала будь-якої відповіді на питання стосовно процесу збору та опрацювання заяв для участі в Установчих зборах, повідомляючи представникам ІГС (зокрема і нашої ВГО) про те, що вона нічого не знає і відсилаючи до публікації на сайті МВС.

По-п’яте – хоча за вказаною адресою - м. Київ, вул. Велика Житомирська, 15, визначеною для прийому заяв і документів представників ІГС, така організація - «Союзу юристів України» присутня, вказана людина взагалі не значиться у керівних органах такої організації. Спроби ж додзвонитися на телефони, вказані на їх сайті в розділу «Контакти», щоб знайти того Коваленко А.А. і зв’язатися з ним також результату не дали.

В результаті, під вечір суботи 26.01.2013 року (менш чим за 12 годин до заходу!), на сайті МВС України з’являється нове повідомлення ініціативної групи з підготовки установчих зборів щодо формування складу Громадської ради при МВС України, яке уточнює, що:

  • установчі збори відбудуться вже не в 10:00, а в 9:00, реєстрація учасників – з 8:00 (а чому б вже не о 6 годині ранку почати?);
  • реєстрація учасників установчих зборів відбувається згідно переліку який додається – там вже зазначено рівно 35 ІГС, представники яких було допущено (увага!) до участі в установчих зборах. Тобто тут вбачається розрахунок на те, що обурені таким неприхованим порушенням положень постанови Кабміну, прав громадських організацій та фальсифікуванням заходу представники більше 300 ІГС, які чомусь не були допущені (не значаться в списку), не побажають припхатися до МВС в мороз у неділю о 8 ранку щоб розбиратися з організаторами цього спектаклю (інакше і не скажеш) і відстоювати свої інтереси. До того ж пропускний режим міністерства не допустить їх проходу до зали зборів (просто не пропустить охорона) та чиновники, які відповідають у МВС за стосунки з громадськістю та проведення подібних заходів не зможуть почути скарги та прийняти якісь міри, тому що це вихідний день!

Як наслідок -  27.01.2013 року, на момент 08:25 (за повідомленням присутнього там представника ВГО «Громада Рибалок України»), на прохідній МВС України за адресою м. Київ, вул. Богомольця, 10 таки зібралося біля 50 представників ІГС, яких не було зазначено у списках допущених до участі в установчих зборах щодо формування складу Громадської ради при МВС України, хоча всі відповідні заяви і документи були подані вчасно до 16 січня 2013 року (включно) і без порушень в оформлені (бо більшість з цих організацій вже приймає участь в роботі інших Громадських радах при ЦОВВ та знайомі з вимогами участі в подібних зборах). Будь-яких повідомлень про відмову в участі та аргументацію такої жодному ІГС направлено не було (ніяким чином). Крім того, до юрби обуреного народу добавилися члени попереднього складу Громадської ради при МВС України, які повинні були б брати участь в цих установчих зборах тому, що колишній керівник повинен був звітувати про проведену радою роботу перед обиранням нового складу. Але десятки представників ІГС - членів попереднього складу Громадської ради при МВС України – чомусь також на ці збори допущені не були! Тобто ніякого звіту ніхто робити і не планував.

Тут вже стало відомо, що загадкова особа, офіційно визначена відповідальною за збір та опрацювання заяв ІГС для участі в Установчих зборах - Коваленко Анатолій Анатолійович, нібито перший заступник Голови Всеукраїнського громадського об’єднання «Союз юристів України» - є ніким іншим як… сином колишнього голови Печерської районної у м. Києві державної адміністрації Коваленка Анатолія Андрійовича, за для якого саме і почали створювати «нову громадську раду» (як повідомили нам деякі члени попереднього складу Громадської ради). Тому не дивно, що цю людину і було обрано сьогодні головою нової Громадської ради при МВС України. Пазл, як то кажуть, склався ;-)

Вважаючи на те, що представники недопущених до участі ІГС – це здебільшого юристи, адвокати та правозахисники, з приводу вищеозначеного злочину (а це вже вочевидь так!) прямо на прохідній МВС на 2 поверсі були проведені громадські слухання, на яких були обговорені всі ці порушення, створена ініціативна група з представників ІГС, визначені представники від цієї групи для візиту до суду і Кабміну, складений відповідний протокол, під яким підписалося 23 громадських організації.

27.01.2013, близько 14:00 на сайті МВС України з’явилося нове повідомлення про успішне обрання нової Громадської ради! - дуже швидко, молодці. В ньому повідомляється, що у сьогоднішніх «установчих зборах Громадської ради нового скликання взяли участь 33 представника громадських організацій, які в установленому порядку та у визначений час подали пакет необхідних документів» (просто подив викликає така нахабна брехня, цинічне й нічим не обґрунтоване ствердження відносно тих ІГС, які безпідставно не були допущені у залу засідань на підставі явно надуманих звинувачень. Цього разу кількісний склад Громадської ради при МВС України ще зменшився: до неї увійшло лише 25 представників ІГС (виникає сумнів чи більшість з них взагалі є справжніми ІГС?), які були сьогодні обрані членами Ради. До речі, деякі з тих, хто був у неділю присутнім на цьому зборищі (так вони і казали на прохідній МВС), не змогли терпіти цей фарс і просто виходили з зали, тому й увійшли до складу ради не всі з 33-х допущених представників. Виникає питання, а нащо взагалі цей новий склад Громадської ради при МВС України формується зараз? Можна уявити тепер, над якими саме «позитивними змінами у відомстві» висловили бажання працювати ці «обрані товариші» і яке в них буде «коло питань, що потребують першочергової уваги».

Звісно все, про що тут ведеться, поки що є припущенням і носить оціночний характер, проте наведені факти безумовно наводять на думку, що такого свавілля та беззаконня просто не могло б відбутися без відома когось з керівництва Міністерства внутрішніх справ України. Змушений визнати, що беручи до уваги позитивний досвід співпраці нашої організації з різними підрозділами міліції, зокрема та в цілому з цим міністерством раніше, дуже прикро бачити настільки надмірну політизацію і збочення у відносинах МВС України з громадськістю на вищих рівнях та бути свідком таких дивних і ганебних явищ сьогодні...

Контакти

Коментарі

Ігор Ніколаєв   4098 днів тому   #  

По-перше, авторе, Голову не обрали, лише визначили кількість ГР.
По-друге, мабуть, потрібно виходити із принципу розумної доцільності, адже ми з вами юристи, чи не так?
По-третє, ЯКА громадська рада має по 300 членів?
По-четрверте: хай би збори визначили 35 членів - де гарантія, що решту 265 ГО це б задовольнило?
По-п"яте: "решта обурених" - це якраз ті 8 активістів, які не потрапили до складу ГР, чи не так?

Резюме: крім образ ніякого сенсу у цьому наборі літер немає.

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Ніколаєв   4098 днів тому   #  

І до речі: "більшість недопущених - це, здебільшого, правники, юристи..."

Яким боком там рибалки?

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Неліпа   4098 днів тому   #  

Шановний Ігоре! Згідно тієї інформації, яку я отримав з різних джерел, все було саме так як я про це пишу. Я дійсно вражений такою кількістю порушень. В Вас є інша інформація? Будь ласка! Розкажіть загалу як було. Це моє особисте ставлення до ситуації, яку я вважаю неприпустимою. Але правову оцінку хай дають відповідні правоохоронні органи, а не ми з Вами. Я не вважаю доцільним створювати ГР з 300 членів, але й питання обмеження граничної кількості в такий спосіб не вирішується! Всі мають рівні права і ніхто не може так зухвало їх обмежувати. Хто там ще обурений - мені не відомо, але я впевнений, що ми такі не єдині. Та це й не дивно. Я нікого не ображаю і прошу мої слова як образу не сприймати. Аргументи я надав. Щодо "яким боком там рибалки..." прошу прийняти до уваги, що в Україні налічується близько 12 мільйонів любителів риболовлі, а це чверть всього населення держави https://gurt.org.ua/interviews/16633/ ВГО “Громада Рибалок України” представляє інтереси цивілізованої частини цієї спільноти, яка активно захищає свої громадянські права та свободи, на практиці захищає інтереси суспільства і
держави від злочинних посягань, здійснює громадський моніторінг дотримання норм чинного законодавства, проводить численні заходи по охороні навколишнього середовища та боротьбі з браконьєрством і злочинністю, протидіє корупції. В своїй діяльності ми постійно співпрацюємо з органами внутрішніх справ, приймаємо участь у спільних заходах, рейдах та перевірках. Бажаємо покращити ефективність вказаної співпраці за рахунок долучення нашіх представників та експертів до роботи ГР при МВС України. Маю надію тепер більш зрозуміло?

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Герасимов   4093 дні тому   #  

Пане Ігоре, ви не обійшлись без фальшування і на так званих виборах. Вісім організацій, яких ви допустили для декору, отримали до 8 за. Всі інші по 27. Що свідчить, що все було зрежисовано заздалегідь. А особливо мені сподобалось, як на зборах заявили, що для кишеньковоі ради-декораціі вже приміщення надали. Профанація суцільна. Відомство з часів вбивства його співробітниками гонгадзе все більшеидеградуе.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   4091 день тому   #  

Чесно кажучи, подібні перипетії навколо виборів громадських рад вже одночасно і набридають і насторожують. Невігластво і бездумне бажання зробити комфортне життя собі з боку органів влади, а з іншого краю нестримні і нераціональні амбіції горе-громадських діячів на тлі невеликої частки громадських організацій, які здатні працювати професійно і в конструктивному форматі. Варто докопатися до глибинних причин чому пішов вал формування зручних громадських рад у нечесний спосіб, враховуючи, що ці ради так і не почали відігравати по-серйозному роль впливового гравця в процесі прийняття рішень органами влади

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Неліпа   4091 день тому   #  

Дуже вірно сказано "невеликої частки громадських організацій, які здатні працювати професійно і в конструктивному форматі" - саме так. Не є таємницею, що кількість справжніх, реально дієвих, дійсно громадських організацій дуже незначна в Україні. Сьогодні вже більшість легалізованих ІГС - це імітація громадськості. Псевдо-ІГС, кишенькові, створені штучно за для підтримки тих чи інших партій, політиків або чиновників. Звісно - громадські ради при відомствах зручніше формувати саме з таких, контрольованих організацій. Але розумні "махінатори" повинні були б зрозуміли, що навіть в фальсіфікованих громадських радах потрібні й нейтральні ІГС, яки хоч щось будуть робити по справі та по профілю органу влади. Ось ГРУ, наприклад, йшла в ГР при МВС щоб саме співпрацювати з органами внутрішніх справ професійно і в конструктивному форматі - нас не турбують якісь політичні питання, ми не втручаємося в підкилимні ігри в будь яких радах та відомствах, а просто собі працюймо на благо громадян-рибалок та захищаємо природу для наших дітей та онуків. Я собі й гадки не мав, що саме в МВС, правоохоронному міністерстві, з представниками якого ми пліч о пліч роками боремося з браконьєрством, перешкоджаємо збуту заборонених знарядь лову тварин та торгівлі незаконно добутими об'єктами тваринного світу, громадська рада буде формуватися так брудно та незрозуміло. Це дуже печально...

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.