bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Сучасна бібліотека – рушій розвитку місцевих громад (медіазвіт)
23.05.2012

Українська бібліотека: новий подих

Протягом багатьох років українці сприймають бібліотеку як осередок культурно-освітнього розвитку громади, знання в якій, в першу чергу, черпаються із друкованої книги. Проте світ невпинно трансформується, і роль бібліотеки – також.

Однією з передумов ефективного функціонування сучасного глобалізованого суспільства є вільний доступ до актуальної інформації. Однак 67% українців ще досі не мають можливості регулярно користуватися Інтернетом. Більшість із них – це мешканці невеликих населених пунктів, яким бракує необхідних навичок і техніки.

Програма «Бібліоміст» працює над подоланням інформаційної нерівності, модернізуючи українські бібліотеки. Сьогодні осучаснені бібліотеки надають безкоштовний онлайн-доступ і можливості навчання, а також розширюють спектр послуг і коло відвідувачів, що сприяє соціально-економічному розвитку регіонів.

Ярмарoк «Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади»

Щоб продемонструвати широкій громадськості, як сучасні бібліотеки розвивають власні місцеві громади та покращують життя українців, 21 травня 2012 року «Бібліоміст» провів Ярмарку «Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади», який привернув увагу понад 500 осіб, серед яких представники бібліотечної галузі, органів державної влади, організацій громадянського суспільства, міжнародних інституцій.

Участь у заході також взяли Посол США в Україні Джон Ф. Теффт, Головний менеджер ініціативи «Глобальні бібліотеки» Фундації Білла та Мелінди Гейтс Сірі Освальд, голова Консультаційної ради програми «Бібліоміст» Андрій Курков, лідер партії «УДАР», співзасновник Фонду братів Кличків Віталій Кличко, Генеральний директор компанії «Майкрософт» в Україні Дмитро Шимків, Президент Української бібліотечної асоціації Ірина Шевченко, Директор програми «Бібліоміст» Матей Новак

 

 

 

 

 

Під час урочистого відкриття Ярмарку Матей Новак поділився з присутніми своїм розумінням сучасної бібліотеки та бібліотеки, яка розвиває громаду: «Сучасна бібліотека – це та бібліотека, яка розвивається разом із громадою. Бібліотека завжди була частиною суспільства і надавала інформаційні послуги в різних формах. Але сучасна бібліотека розуміє, що інформаційні потреби сьогодні інші, ніж були декілька десятиліть тому. Сучасна бібліотека не боїться змін, вона впевнена в своєму праві на існування в ХХІ ст., і прагне бути в главі інформаційної революції, а не плестися в її хвості».

Бібліотекою, яка розвиває громаду, на думку пана Матея, може бути лише та бібліотека, яка існує для громади, тобто вона прикладає значні зусилля, щоби зрозуміти інформаційні потреби громади і те, як їх можна задовольнити. Задовольняючи потреби, бібліотека допомагає розвитку громади.

У свою чергу Сірі Освальд зазначила: «Україна стала в один ряд із багатьма країнами, які зрозуміли роль бібліотек у місцевому розвитку і те, що бібліотеки здатні на багато більше, ніж просто забезпечити доступ до Інтернету. Так, бібліотеки Болгарії та Киргистану стали партнерами в сфері здоров'я, завдяки чому вони стали місцевими центрами з надання послуг щодо охорони здоров'я. Ці бібліотеки спеціалізуються на серцево-судинній системі та профілактиці туберкульозу. А в Чилі та Польщі навчання та розвиток комп'ютерних навичок, які надають у бібліотеках, стали поштовхом для розвитку малого бізнесу».

Експозиція бібліотечних інноваційних послуг

Під час ярмаркування бібліотеки залучали відвідувачів до інтерактивних презентацій своїх нових послуг у таких тематичних зонах: економічний розвиток, захист прав та представлення інтересів громади, туризм та екологія, допомога молоді та сім'ї, рівні можливості для громадян із особливими потребами та громадське здоров'я.

Херсонська обласна бібліотека для дітей презентувала на Ярмарку проект «Мільйон – це просто!», завдяки якому учні 9-11 класів м. Херсон можуть підвищити рівень фінансової грамотності, розробити власні бізнес-проекти та, за найвдаліші з них, отримати депозити в розмірі 250, 500 та 1000 грн.

Проект «Наркоманію подолаємо разом», який реалізувала Вознесенська центральна районна бібліотека (Миколаївська обл.), дав можливість родинам наркозалежних отримати психологічну та медичну кваліфікаційну допомогу завдяки інформаційним новітнім технологіям.

При Центральній районній бібліотеці ім. Л. Мартиновича (м. Городенка, Івано-Франківська обл.) діє клуб «Ти не одна», в якому жінки-члени отримують психологічну, юридичну, медичну та соціальну підтримку експертів. Завдяки впровадженню інноваційного проекту кількість відвідувачів бібліотеки зросла на 210 осіб.

Бібліотеки вдосконалюються

Представники бібліотек мали унікальну можливість обмінятися досвідом, дізнатися про ресурси державних закладів та неурядових організацій, що співпрацюють з бібліотеками, взяти участь у нових форматах презентацій, творчих майстернях і тренінгах, а також налагодити контакти з новими партнерами.

На майстернях бібліотекарі дізналися, як співпрацювати з місцевою владою, формувати позитивний імідж бібліотеки, залучити ресурси, вивчити потреби громади, зробити бібліотеку центром громади тощо.

 

 

 

 

Мабуть, вперше було сконцентровано увагу бібліотекарів на важливості дизайну сучасної бібліотеки. Адже не секрет, що багато бібліотечних закладів не лише розташовані в старих невідремонтованих будівлях, а й часто не доступні для осіб із обмеженими фізичними можливостями, не мають хороших меблів і достатнього опалення в холодну пору року.

Ці та інші причини роблять бібліотеки незатишними для користувачів. Тому сучасна бібліотека повинна бути комфортним, зручним, затишним, привабливим середовищем, яке допомагатиме відвідувачам зняти емоційне напруження та втому та сприяти спілкуванню, інтелектуальному, емоційному і соціальному розвитку особистості.

Ярмарок: підбиття підсумків

Українська бібліотека – це справді рушій розвитку громади. Підтвердженням цьому став останній акорд ярмаркування – церемонія вручення нагород бібліотекам-учасницям за кращі інноваційні послуги для громади, а також короткометражні фільми, подані на конкурс «БібліоКіноФест: кадри вирішують все».

Переглянути відеороботи конкурсантів можна за посиланням

Для довідки:

Співорганізатори ярмарку: програма «Бібліоміст», Міністерство культури України, Національна парламентська бібліотека України (НПБУ), Українська бібліотечна асоціація (УБА), Ресурсний центр «ГУРТ», Програма сприяння парламенту України II (ПСП II), яка заснована та підтримується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), а також відділ преси, освіти і культури посольства США в Україні. Офіційна церемонія відкриття та презентації нових бібліотечних послуг відбудуться в Національному центрі «Українській дім».

Контакти

  • Євгенія Амеліна
  • Програма «Бібліоміст»
  • [email protected]
  • +380 44 586-2780
  • +380 67 449-3174

Коментарі

Владимир Орос   4346 днів тому   #  

Было очень познавательно:)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.