bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вільям Хейг: ніхто не контролює Інтернет, і ми не можемо залишити майбутнє напризволяще
25.10.2011

Пропонуємо до Вашої уваги статтю британського міністра закордонних справ, члена Парламенту, його честі Вільяма Хейга щодо сучасних проблем кіберпростору. 

Виникнення й розвиток кіберпростору перетворює наш світ і кардинальним чином змінює наше життя. Це може стати глобальним викликом і вимагати глобальної, скоординованої відповіді. Утім, до цього часу дебати щодо того, в якій формі повинна бути ця відповідь, мали фрагментарний і нечіткий характер.

Сполучене Королівство вважає, що таку ситуацію треба змінити. Необхідно терміново досягти більшого консенсусу на міжнародному рівні, і для цього потрібно докласти колективні зусилля, до яких мають приєднатися головні гравці в кіберпросторі.

Ось чому я запросив представників не тільки урядів, але й громадянського суспільства та бізнесу на Лондонську конференцію з проблем кіберпростору, яка відбудеться 1-2 листопада.

Жодний уряд або країна не має відповідей на ці питання. Ми разом повинні почати вирішувати, яким чином ми зможемо отримувати економічні й соціальні переваги від Інтернету та захистити себе від кримінальних та безпекових кібер-загроз без придушення майбутніх інновацій.

Доступ до Інтернету зріс із неймовірною швидкістю: з 16 мільйонів користувачів у 1995 р. до близько 2 мільярдів сьогодні. Такий швидкий розвиток «Павутиння», з її комунікаційними можливостями, створив величезні економічні та соціальні переваги, які ми не могли передбачити двадцять років тому.

Розширення нашого мережевого світу є в інтересах усіх нас: за оцінками, на кожні 10% зростання доступу до Інтернет припадає в середньому 1,3% зростання глобального ВВП. Окрім того, що це сприяє конкуренції та економічній ефективності, це ще й відкриває нові ринки.

Індустрія мережі Інтернет вже стала критично важливою складовою наших економік. У Сполученому Королівстві вартість цієї індустрії оцінюється вже в 100 мільярдів фунтів стерлінгів, що становить 8% від нашого загального ВВП. За прогнозами, протягом наступних чотирьох років вона зросте і становитиме 10%. Кожного року товарообіг в електронній комерції в усьому світі складає 8 трильйонів доларів США.

У все більшій кількості країн ми тепер покладаємося на Інтернет майже в усьому, що ми робимо, – від виконання своєї роботи і набуття нових навичок до підтримки зв’язку з друзями і навіть сплати податків.

«Павутиння» також сприяє розвитку інновацій і творчості, а також освіті цілих поколінь, не в останню чергу через забезпечення швидкого доступу до інформації та ідей. Тільки через пошукову систему Google щодня здійснюється більше одного мільярда пошукових запитів.

Наше покладання на кіберпростір розмиває географічні кордони, ламає традиційні культурні та релігійні вододіли, зближає родини та друзів і надає можливість контактувати тим, хто має спільні інтереси або занепокоєння. Він змінив спосіб, у який ми всі спілкуємося.

Інтернет посприяв прозорості дій влади й дозволив громадянам тримати свої уряди підзвітними. Для декого ці можливості мають більш глибоке значення. «Арабська весна» показала, як можливість ділитись ідеями призвела до змін, які до того не можна було уявити, і допомогла звичайним громадянам повстати проти деспотичних режимів, продемонструвавши всьому світові їхню жорстокість.
З використанням кіберпростору безмірно покращуються системи забезпечення адміністративними й іншими послугами громадян, реагування на надзвичайні події та природні катастрофи, а також можливості для розкриття злочинів.

Інтернет уже змінює країни, що розвиваються, надаючи багатьом людям краще майбутнє – від освіти для сільських громад до можливості здійснення дистанційного моніторингу ВІЛ-інфікованих пацієнтів і прогнозування спалахів хвороби.
Але зростання мережевого світу також поставило перед нами значні виклики, які підривають ці переваги й ставлять під серйозну загрозу використання всього потенціалу віртуального світу.

За останні роки було досягнуто значного прогресу в розвитку глобального мережевого зв’язку. Проте цифровий поділ залишається суттєвим: доступ до Інтернету мають 95% жителів Ісландії і тільки 0,1% жителів Ліберії. Дві третини населення планети ще не мають підключення до Інтернет.

Кіберпростір також надає можливості для злочинців, які використовують його для того, щоб викрадати ідентифікаційні дані та ідеї, ошукувати уряди й приватні компанії, а також експлуатувати найбільш вразливих людей в наших суспільствах. Фінансові втрати від кіберзлочинності є суттєвими і становлять близько 1 трильйона доларів на рік в усьому світі. Людські втрати є значно більшими. Терористи також використовують Інтернет для того, щоб планувати смертельні атаки і заполоняти чати своєю отруйною ідеологією з метою рекрутування до своїх лав нового покоління.

Уряди деспотичних режимів використовують технологічні досягнення для порушення прав своїх громадян, обмежуючи їх права на приватне життя та свободу вираження думки, а також позбавляють їх доступу до інформації – право, яке так багато хто з нас сприймає як даність.

Ці технології також відкрили нові канали, які використовуються державами для здійснення ворожих нападів одна на одну шляхом завдання шкоди інфраструктурі або викрадання секретів, а це сприяє поширенню страху розв’язування «кібернетичної війни». Ця загроза є реальною: кожного місяця до британських урядових мереж надсилається електронною поштою близько 20 тис. зловмисних повідомлень, і 1 тис. з них були навмисно надіслані з метою здійснення нападу на ці мережі.

Ми не схильні недооцінювати труднощі, які чекають нас на цьому шляху. Деякі країни не поділяють нашу думку про те, що Інтернет має позитивний вплив. Досягти такого широкого міжнародного консенсусу, який нам потрібний, буде нелегко. На це знадобиться певний час.

Це є один із найбільших викликів нашого часу. Ніхто не контролює Інтернет, і ми не можемо залишити майбутнє напризволяще. Ми маємо можливість забезпечити впевнене та інноваційне майбутнє, але ми також стоїмо перед ризиком того, що Інтернет буде використаний як сила для завдання шкоди. Ми повинні діяти зараз, якщо ми бажаємо захистити і зберегти ті неймовірні можливості, які пропонує всім нам розвиток кіберпростору.

У Лондоні ми сподіваємося винести на порядок денний обговорення таких питань, вирішення яких дозволить світові повною мірою користуватися перевагами надійного і безпечного кіберпростору у майбутньому.

Вислови свою думку

Ви також можете взяти участь в обговоренні цієї проблеми, ставлячи запитання і висловлюючи свої думки щодо майбутнього кіберпростору. Деякі з них будуть адресовані делегатам під час проведення конференції.

Зробити це можна в коментарях до цього повідомлення або безпосередньо на Facebook сторінці Вільяма Хейга.

Чекаємо на Ваші запитання!  

Коментарі

Матвійчук Ігор   4560 днів тому   #  

За жодних обставин не можна контролювати Інтернет. Оскільки це єдиний простір де є справжнє місце для вибору того, що тобі цікаво. Так, є багато проблем із порнографією та кібер-злочинністю, але це все плата за свободу. Тим більше, ніхто не знає чи насправді кібер-злочинці крали з якихось банків гроші, чи просто банківські службовці "знайшли крайніх" і разом і зправоохоронними органами розділили винагороду. Свобода має бути в інтернеті, без жодного контролю :)

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Яригін   4560 днів тому   #  

До настоящего времени интернет был саморегулирующимся образованием. Конечно, велик соблазн контролировать его. Но, необходимо отдавать себе отчет, что интернет стал явлением планетарного масштаба и нельзя на уровне отдельных стран пытаться его регламентировать. Наверно должно быть наоборот - интернет сообщество должно требовать от государства соблюдение определенных правил и норм.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.