bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Наталія Гозак: «Саме зараз ти і я маємо свідомо ставитися до споживання природних ресурсів»
29.01.2014

Від домашнього чаювання до громадської організації – такий шлях пройшли троє випускників Національного університету "Києво-Могилянська академія": Наталія, Олена та Лесь. Як їм це вдалося з ГУРТом поділилась Наталія Гозак – еколог за професією, одна із засновниць Екоклубу «Зелена хвиля» у рамках традиційного PRоГОну.



ГУРТ: Наталіє, як виникла ідея створення Екоклубу?

- Після закінчення навчання у вузі, я вийшла на ринок праці. Тоді я чітко розуміла: мені не вистачає практичних навичок роботи. Тому у 2006 році, через рік після випуску з магістерки я, моя однокурсниця Олена, і Лесь, з молодших курсів, зайнялися створенням організації, яка мала конкретну мету: надати студентам-екологам НаУКМА можливість отримувати професійний досвід роботи над реалізацією природоохоронних проектів вже під час навчання в університеті. Спочатку ми просто збиралися вдома за чашкою чаю, обговорювали, радилися, створювали структуру організації, статут тощо. Лесь став першим головою і «процес пішов»…



ГУРТ: Як ви організували свою команду?

- За принципом: працюємо із зацікавленими і вже вмотивованими. Екоклуб – це, перш за все, спільнота, що об’єднує людей зі спільними інтересами - небайдужих до природи, які із задоволенням проводять разом час. Зараз організація має у своїй структурі зареєстровану громадську організацію – ми називаємо її «дорослою», де випускники НаУКМА і засновники працюють над впровадженням природоохоронних проектів, фінансованих міжнародними фондами. А також маємо студентську організацію, яка щороку обирає нового голову. Студенти безпосередньо займаються впровадженням «тренувальних», невеличких ініціатив на рівні університету – наприклад, організації в НаУКМА роздільного збору відходів, зелений кінотеатр з показом тематичних фільмів, догляд за клумбою-ботанічним музеєм тощо.

ГУРТ: Як Ви розумієте поняття "екокультура"?

- Екокультура для мене - це внутрішня мотивація вести спосіб життя, що якомога менше шкодить природі. Це те, що можна і потрібно формувати у молоді.



ГУРТ: Чи є у Вас спонсори, організації-партнери?

- Студентська організація збирає членські внески, щоб покрити чай, печиво, друк плакатів і подібні витрати. На реалізацію проектів громадської організації шукаємо спонсорів – нас підтримували різні міжнародні фонди.

ГУРТ: А яким був перший проект Екоклубу?

- Перший наш проект - фотовиставка до річниці Чорнобильської катастрофи «Життя продовжується». На фото було зображено життя, яке сьогодні вирує в чорнобильський зоні. Зробити перший проект допомагали усі – знайомі, родичі, однокурсники.

ГУРТ: З якими труднощами у Вашій роботі доводилося зіштовхуватися?

- Звісно, були непорозуміння, у тому числі з адміністрацією університету. Але коли на наші зібрання почали приходити студенти, які брали активну участь у практичних, потрібних університету заходах, стало зрозуміло, що наша діяльність корисна і варта уваги.

ГУРТ: Як Ви вважаєте, чи готове українське суспільство свідомо ставитися до навколишнього середовища, берегти ресурси природи?

- Загалом, так. Наприклад, ще чотири-п'ять років тому ми активно консультували і поширювали ідею «зеленого офісу» серед бізнес-організацій, допомагаючи зробити офіси більш екологічно-дружнім. А вже сьогодні більшість соціально-відповідальних організацій дотримуються хоча б частини правил «зеленого офісу», для них це вже не новина – і у цьому я бачу прогрес. Роздільний збір відходів теж став більш звичним і зрозумілим. Актуальна тема останніх одного-двох років, з якою до нас тепер частіше звертаються – це збір і утилізація батарейок та інших звичних у побуті небезпечних відходів. Тому, як на мене, спостерігаються позитивні тенденції.

ГУРТ: У чому полягає ідея проекту «Re-art»?

- «Re-art» - це творчий підхід до повторного використання речей. Ми намагаємося показувати людям, яким чином можна використовувати старі речі – робимо майстер-класи на зразок «Подаруй старій речі нове життя». Набагато вигідніше і корисніше купувати менше  зайвих речей – цим ми економимо власні кошти і ресурси природи. Це вигідно, але не нашій економіці, яка постійно намагається «нав’язати» нам непотрібний товар і продати більше. Тому у приємній творчій атмосфері ми час від часу збираємося, щоб розмалювати старі чашки, прикрасити декупажем старі коробочки й вазони чи розписати екоторби.

ГУРТ: Які основні екологічні загрози зараз актуальні для планети?

- Вже зараз температура повітря піднялась на 0,8 градусів, і зміни в природі вже помітні. Якщо вона підніметься більше, ніж на 1,5 градуси, зміни в природі стануть незворотними, а на 4 градуси – можливо, критичний показник для людства. Тому саме зараз ти і я маємо зменшувати викиди і свідомо ставитися до споживання природних ресурсів.

ГУРТ: Що Ви порадите зробити, аби офіс чи власний дім стали менш шкідливим для довкілля?

- Головне правило: менше споживати – менше викидати. Можу перелічити кілька простих порад: 

  • зменшити використання паперу – друкувати з обох сторін,
  • вимикати монітор комп’ютера під час обідньої перерви, 
  • не замовляти воду у пляшках, а поставити фільтр (економія палива на транспортуванні води),
  • здійснити теплоізоляцію вікон,
  • купувати українські продукти, зменшуючи витрати на транспортування, яке забруднює довкілля,
  • найбрудніший транспорт – літак, тож треба мінімізувати його використання, замінити, коли можливо, особисті перемовини на скайп,
  • поставити ящик для збору батарейок,
  • використовувати паперовий посуд замість пластикового, а краще - скляний,
  • споживати свідомо – зокрема, купуючи папір, звертати увагу на екологічне маркування (наприклад, FSC, що свідчить – деревина для цього паперу була використана з найменшою шкодою для довкілля, цим лісом управляли стало).
     

Спілкувалася: Вікторія Хренова

Читайте та коментуйте також свіжі інтерв'ю на порталі ГУРТ:

 

Контакти

  • ГО Український екологічний клуб “Зелена Хвиля”
  •  http://ecoclubua.com/
  • м. Київ
  • вул. Сковороди 2 (НаУКМА)
  • корпус 3

Коментарі

Оксана Зайцева   3740 днів тому   #  

Цікава і користа стаття. Дякую авторові. Якщо людина із-за браку часу не має можливості брати участь в екологічних заходах, то можливо зможе дотримуватись простих порад по збереженню екології нашої країни, які наведені і чітко сформульовані у статті.

  •   Пiдписатися на новi
Хренова Вікторія    3740 днів тому   #  

дякую, Оксана!

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   3740 днів тому   #  

а я от за дотримання екологічних підходів у житті..
та зі скепсисом ставлюся, що якщо я не придбаю квиток на літак, то рейс цього літака відмінять..

  •   Пiдписатися на новi
Хренова Вікторія    3740 днів тому   #  

дякую, Євгенія! я погоджуюся з Вашою думкою, але все починається з малого....
звісно, що через один квиток рейс не відмінять, проте якщо таких людей буде більше, ми зможемо говорити про зменшення шкоди для довкіля у більших масштабах

  •   Пiдписатися на новi
Наталя Гозак   3740 днів тому   #  

Ми ж говоримо про формування тенденції - адже саме споживацька поведінка значним чином впливає на ринок.

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   3740 днів тому   #  

Я за "золоту середину". І в споживанні також.
Але не перетворювати екологічний підхід у залежність, у що вона вже перетворюється. Залежність - це хвороба, яку слід лікувати. Це так.. думки вголос)

І ще маю скепсис до "купувати українські продукти, зменшуючи витрати на транспортування, яке забруднює довкілля". Мені здається, що не варто витрачати марно зусилля. Купуйте українську косметику та хай похід до дерматолога стане для Вас буденною справою, проте Ви зменшите рівень забрудненості довкілля. Безглуздо.

Екологічні підходи можуть бути й справді ефективними, якщо сконцентруватися на більш реалістичних речах, які захоплять навіть людей, що ніколи не відмовляться від іноземної продукції (бо вона якісна) та від літаків (бо для них фізичний контакт і економія часу - це теж цінність)!!!

  •   Пiдписатися на новi
Хренова Вікторія    3740 днів тому   #  

Дякую Євгенія! Дуже змістовний і цікавий коментар. Дійсно, фанатизм - не краща риса, і не шкодити довкіллю потрібно намагатися з найменшою шкодою собі) звісно, що від багатьох речей для нас важко відмовитися, проте це просто поради, якими можна користуватися (але зовсім не обов'язково).
А щодо "купувати українські продукти, зменшуючи витрати на транспортування, яке забруднює довкілля", то не потрібно відмовлятися від дійсно якісних речей. Просто обираючи між двома сортами яблук особисто мені не принципово звідки вони)

  •   Пiдписатися на новi
Дзвінка Качур   3739 днів тому   #  

Екоклуб дійсно став організацією де вже мабуть більше сотні студентів отримали свій перший робочий досвід та змогли побачити весь процес впровадження проекту від ідеї до результату, а потім до підтримання цього результату. Це приклад організації яка вдало поєднує студентську енергію та досвід випускників. І звісно ж важлива роль лідерства Альонки, Наталі та Леся :) Успіху!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.