bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Сайти для нікого   

Річ навіть не в технічних наворотах, можливостях оновлення, розсилках, а дуже банальних речах: для кого цей сайт і для чого він?

У більшості організацій за веб-сторінкою чи сайтом немає стратегії комунікування з користувачем. Звичайний сайт звичайної організації чи держустанови - це свалка, в якій нічого не можна знайти, але на головній вас завжді вітає директор на фото.

Згадується вже майже міфологічна історія про хитрого чиновника, який прослухавши тренінг про сайти вирішив створити сайт своєї структури. Швиденько місцевим айтішніком була зляпана сторінка і викладена в Інтернет. Адреса цієї сторінкі друкувалася де тільки можна і великому керівництву розповідалося, що структура є супертехнологічною і використовує Інтернет на повну і навіть має свій Сайт.

Сайт складався з напису: “Сторінка держвідділу Н-ского р-ну”, картинки та напису “в процесі розробки”.

Після того, як піар кампанія серед керівництва була завершена, на сайті з'явився напис: “сайт закрито через велику популярність, наша техніка не витримала навантаження”. Здається, цей напис досі є на тому сайті :)

Можна ще зрозуміти, чому сайти держструктур такі нефункціональні - більша частина грошей розподіляється між “своїми”, а роботу за копійки роблять студенти. Але ж для ОГС сайт - це дієвий інструмент для піару у світовому масштабі (і це не перебільшення, а сьогоденна реальність!). Чому ж все так пагано?

Як на мене, проблема в тому, що НУО не хочуть використовувати веб як інструмент. Для цього треба серйозно розмірковувати над тим хто є аудиторією, що цій аудиторії треба донести? Як “запакувати” інформацію для цієї аудиторії у формат сайту. На це, як завжди, немає часу або бажання.

Іноді сайт для НУО - це такий спосіб списати бюджет. Тому що на виході може бути та сама міфологічна сторінка “В розробці” або сайт для нікого.

Просунуті організації звертаються до веб-студій для створення сайту. Тут теж не все райдужно: НУО хоче все і подешевше. Тому студії нема ніякого сенсу розбиратися з аудиторіями, месседжами, дослідженнями ринку. Робиться все, що захотів замовник, у рамках бюджету і якнайшвидше отримуються гроші. В результаті виходить гармата, що вміє стріляти за вугол, але не може влучити в ціль за 5 метрів. Заходиш на такий сайт і думаєш: “намальовано непагано і бейджик студії є, але про що цей сайт взагалі?”. Нема ідеї, все сухе і нецікаве. Знову спрацьовує принцип - сайт є, контракт виконано, грант витрачено.

Потихеньку, все ж таки, з'являються нормальні НУОшні і державні сайти для людей.

Хочеться, щоб їх ставало більше.

Коментарі

Микола Яцков   5245 днів тому   #  

Можете дати лінки на сайти НУО, які вважаєте на 80-100% "нормальними"?

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5245 днів тому   #  

Спасибі за ці Ваші думки, Миколо. Особисто для мене дуже своєчасна стаття (якраз створюється сайт). Приєднуюсь до запитання-прохання Миколи Яцкова.

  •   Пiдписатися на новi
Наталя Мірошніченко   5245 днів тому   #  

Десь на австралійському ресурсі з питань доступності бачила таке: на окремій сторінці виставлено скриншоти та посилання на 3-4 сайти, які хочуть почути зауваження до себе з боку користувачів. Всі активно коментують, автори сайтів або відповідають, або приймають інфу до роздумів; через пару тижнів на обговорення пропонуються інші ресури.
Бо на прикладах легше зрозуміти, про що мова.
Може, знайдуться для початку 2-3 НУО, які щось захочуть почути про свої сайти від відвідувачів ГУРТУ?

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5245 днів тому   #  

Це сайт http://www.kaplvested.info/ ми створили в 2008 році. Концепція сайту передбачала зробити його презентаційним. Така собі візитівка, яка не потребувала б оновлення. Але вже зараз бачу, що нам слід реформуватись :) блок новин, зворотний зв'язок і т.п.
Стримує дещо відсутність в нашій команді спеціаліста та й хронічна пріоритизація програмних витрат над оргрозвитком.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5244 дні тому   #  

З нових сайтів сподобався http://www.trostyanets.tv/ - використовують нові медіа, головна сторінка виглядає досить професійно. http://unistudy.org.ua - веселі кольори, інформація тематична, використовують нові медіа, розсилка змістовна.

З закордонних: http://www.wisegroup.co.nz/page/5-Home - подобається стиль дизайну і подача інформації.
http://www.vozim.si/ - дизайн, чітка концепція

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5244 дні тому   #  

Миколо, щодо вашого сайту.

З точки зору НУО-сайту - сайт-візитівка, нічого особливого, подача інформації про організацію досить чітка. З професійної точки зору він дуже страшний. Візьміть якійсь нормальний безкоштовний дизайн, одразу сайт буде виглядати професійніше. Краще, все ж таки знайдіть спеціаліста.
У грантовій історії не вистачає історій успіху за проектами - для грантодавця це дуже важливо. Публікації треба давати для завантаження - це набагато ефективніше ніж просто мати фото книжок.
Навігація з прокруткою дуже застаріла (була популярна в 90х), обмежується вікно виводу інформації і не видно сторінки в цілому, не використовуйте її. Сайт з прокруткою пагано роздруковується, видно тільки обрізок першої сторінки.
Заведіть собі блог, залиште лінк на сайті, пишіть туди про свою діяльність. Сайт буде живішим. Ставте відео з проектів, оновлюйте сайт хоча б раз на місяць (в ідеалі раз на тиждень).

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5244 дні тому   #  

Прохання до Миколи Замкового: Якщо Вас не обтяжить, будь ласка, уточніть об'єкти нових медіа на сайті www.trostyanets.tv/ або на сайті unistudy.org.ua

  •   Пiдписатися на новi
Микола Яцков   5244 дні тому   #  

дякую за рекомендації. врахуємо :)

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5244 дні тому   #  

Основна ідея нових медіа це використання всіх можливостей компьютера (аудіо, відео, фото), мережі інтернет та соціальної складової. Користувачі повинні впливати на зміст сайту. Технічна реалізація може бути різна: коментування, створення спільнот, спільна робота та ін.

www.trostyanets.tv має відеосюжети з обговореннями, новини. Було б добре, мати можливість розмістити своє відео.

Unistudy використовує для спілкування зі своєю аудиторією всі сучасні соцмережі: твіттер, фейсбук, вконтакте, ЖЖ.
Все видно тут: http://unistudy.org.ua/aboutus.htm
У Unistudy є блог: http://unistudy.org.ua/aboutus/Blog.htm
Було б добре мати можливість додавати свої новини та залишати відгуки, бо обговорення бувають набагато цікавішими ніж новина :)

Суперовий приклад державного сайту: http://kremlin.ru - професійний дизайн, сучасний, зручний інтерфейс, використання відеоблогу та коментарі від користувачів, на які публічно відповідає прес служба президента(!)

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   5244 дні тому   #  

А мені можна допомогти? Зараз займаюся "реконструкцією" нашого сайту www.stoptb.in.ua, що, на Ваш погляд треба змінити, додати. Чи все там зрозуміло, а можливо написано все незрозумілою мовою. Буду дуже вдячна за зауваження і рекомендації

  •   Пiдписатися на новi
Наталя Мірошніченко   5244 дні тому   #  

Миколо, чи є в Україні конкурси веб-ресурсів, якісь номінації, як "Премія Рунету", тощо?

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5244 дні тому   #  

Тетяно,
класний сайт, багато корисної інформації, все дуже чітко. Але це і є слабкою частиною. Хто ваші користувачі? Ті, хто не хоче захворіти - їх треба "вмовити" на рентен легенів, розказати як не захворіти, ті хто вже захворів - розказати, що вчасне лікування дає результат і де саме можна лікуватия, лікарі - розказати про законодавство і тримати в курсі новин по темі.

Тому, варто сайт зробити для перших двох категорій презентаційним, на зразок http://www.coldrex.ru/

Для тих хто хоче більше інформації - сайт ускладнюється, картинок стає менше, тексту більше, він складніший.

Якщо брати по тому сайту, що є, то було б добре мати більше картинок, що пояснюють як передається туберкульоз, що треба робити, щоб не захворіти, як лікують, як робится рентген. Інфографіка з поясненнями або фото процесу.

Історії людей, що захворіли, але вилікувались (в тубдиспансерах у вас відбою не буде від бажаючих, можливо їх фото або відео) :) Міні-інтерв'ю з лікарями. Цікаво було б зняти відео з поясненнями від лікарів (попросити лектора з медінституту наочно на матеріалах прочитати доступну лекцію на 5 хвилин).

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5244 дні тому   #  

Ви практично не використовуєте відео і фото, що прив'язане до контексту (новини, статті). Фотогалерея взагалі без підписів - хто всі ці люди? :)

Практично не використовується права колонка, її треба забрати, телефон гарячої лінії підняти наверх і збільшити, фото дня забрати зовсім. Буде більше місця для тексту. Також, варто збільшити розмір тексту, він дуже мілкий (майте на увазі, що тоді також доведеться збільшувати розмір меню зліва та інших елементів сайту).

Чому не можна запитати лікаря через сайт напряму? Чому відповіді не можна прочитати одразу? Якщо відповіді проіндексує Google, лікарям на гарячій лінії буде менше роботи, і вони залишаться в інтернеті навіть після того, як ви закриєте гарячу лінію.

Насправді, у вас зараз інформаційний сайт на зразок інфобюлетня, з нього можна зробити "живий" і цікавий, з яким можна взаємодіяти.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5244 дні тому   #  

Наталя,
є щорічна премія UA Webstar http://uawebstar.org/, InternetUA Awards
http://internetua.com/category/awards

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   5243 дні тому   #  

Микола, велике-привелике ДЯКУЮ!!!!!!!!!!!!!!
Дуже корисны зауваження, буду покращувати сайт, як кажуть, вдихну в нього життя.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Мікрюков   5243 дні тому   #  

Добрий день!
Дуже зацікавила ваша стаття. Сайт організації, в якій я працюю створювався найнятою веб-студією, але під керівництвом нашої організації. Досвіду у нас у створенні сайту не було і тому зробили так як бачили без ідеї, а просто щоби створити оскільки і донор давав на це гроші. Наш сайт caritas-uzhgorod.org
Чи не могли би ви сказати що в ньому можно поліпшити?
Зараз він лежить мертвим грузом фактично.
Ще є питання про фактичну організаційну роботу з цим сайтом. Чи існує необхідність для невеликих організацій вести розділ новини та мати динамічний сайт з постійно оновлюваною інформацією? Як людині яка не має досвіду роботи с сайтом навчитися цьому (я маю на увазі не технічну сторону, а саме наповнення матеріалами і т.д.).

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5243 дні тому   #  

Сергію,
подумайте хто ваша цільова аудиторія, з ким ви хочете комунікувати. Таких *важливих* аудиторій повинно бути не
більше 5. Всіма іншими можна знехтувати.
Сайт вашої організації повинен представляти організацію та її дільність. Я довго намагався з'ясувати чим ви займаєтесь. Це вдалося не одразу і частково завдяки досвіду співпраці з громадськими організаціями. Не полінувався і показав ваш сайт знайомому розробнику. Він взагалі нічого не зрозумів. Можна зробити висновок, що пересічній людині не зрозумілі тексти, що є у вас на сайті. Презентаційна частина про організацію відсутня. Начебто є фото по ваших проектах, але ж нема основного: в чому полягає проект, що робиться\робилося, які результати. Простою мовою. Уявіть, що ви розповідаєте це людині, яка далека від НУО.
Варто писати новини регулярно. Але краще концентруватися і видавати якісний матеріал (з фото\відео\якісним текстом) раз у 1-2 тижні.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5243 дні тому   #  

Про те, як писати новини http://www.yojo.ru/?p=1921
Дізнатися як збирати матеріали можна в інтернеті або відвідавши тренінг. По новим медіа проводили тренінги MediaNext http://medianext-ua.livejournal.com/22833.html
Як варіант, можна залишити новини для офіційних повідомлень, а в блозі писати більш персоніфіковані новини.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Мікрюков   5243 дні тому   #  

Миколо, дякую. Будемо намагатися врахувати зауваження.

  •   Пiдписатися на новi
Наталя Мірошніченко   5241 день тому   #  

Миколо,
дякую за інфу про конкурси - не знала.

  •   Пiдписатися на новi
Хмара Олексій   5230 днів тому   #  

Пане Миколо, вітаю. Хотів би спитати пораду фахівця - щоб Ви порадили змінити (вдосконалити) на ось цьому сайті http://www.toro.org.ua/. Наперед Вам дякую!

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5230 днів тому   #  

Олексію,
у вас все дуже чітко написано - тексти нормальні. Опис проектів - класно, є що реалізовано, що в процесі, хто виконує, зустрічаються навіть фотогалереї по проектам. В основному, у мене позитивні враження по сайту, нормальний дизайн.
Можна використувати більше відео і ресурсів що вбудовуються у саму сторінку для наочності (в результатах діяльності за проектами).
Як для сайту НУО у вас мало можливостей для зворотнього зв'язку з відвідувачами, тільки форма зворотнього зв'язку та голосування. Можна пожвавити сайт блогом вашої організації (більш неформальні тексти новин) з коментарями відвідувачів або завести свій блог на ГУРТі, тим більше що ваша цільова аудиторія тут присутня.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5230 днів тому   #  

Доповнення. Перехід вгору на вашому сайті працює неправильно. Він повинен закидати наверх поточної сторінки, а він перекидає наверх стартової.

  •   Пiдписатися на новi
Інна Терещенко   5224 дні тому   #  

Спасибо за интересный пост. Кроме технических знаний о сайте и его возможностях, важно еще уметь" Як “запакувати” інформацію для цієї аудиторії у формат сайту. " А это может быть самым сложным в представлении деятельности и организации.
Спасибо за тему. Есть о чем подумать.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5217 днів тому   #  

Саме тому варто звертатися до професіоналів та мати чітке розуміння для кого ви працюєте.

  •   Пiдписатися на новi
Інна Терещенко   5213 днів тому   #  

Профессионалы могут сделать нечто технически. Сами тексты, даже при понимании своей целевой группы, достаточно непросто писать. И это делать надо самим. Да и целевых групп для сайтов бывает не одна. Разве что приглашать профессионалов для написания содержания. Но на это обычно не хватает ресурса. И, действительно, важно относиться к сайтам неформально.

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   5192 дні тому   #  

Типу правничий сайт http://www.lawyer.org.ua/?i=0
Але толку з тих коментрів? поданий номер телефону не працює!
Особливо цікаві коментарі знаходяться у пустих розділах сайту...

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5192 дні тому   #  

загляни сюда, тут помогают по НГО 100%, знаю на личном опыте http://www.lawngo.net/

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.