bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Олександра Кличко: «Для моїх батьків наша «Молочна майстерня» – покликання і справа життя»
06.12.2023

Сімейний бізнес має багато переваг. Серед найсуттєвіших – висока вмотивованість учасників процесу, зацікавленість у хороших результатах і надійність партнерів. Є і складнощі, проте вони наявні в будь-якому бізнесі. Ми поспілкувалися з Олександрою Кличко, родина якої має на Кропивниччині фермерське господарство і поцікавилися, як же їм вдається організовувати свою сімейну справу та справлятися з усіма викликами сьогодення.

 

***

Наш сімейний бізнес – переробка молока і виготовлення крафтової молочної продукції. Ферма, поголів’я якої зараз налічує 12 корів, знаходиться в с. Калинівка Кропивницького району. Ми працюємо над її розвитком усією родиною – батьки, сестра і я. Називаємося «Молочна майстерня».

Власне господарство – це насправді широке коло обов’язків. Потрібно і доглядати худобу, і виготовляти сири, і вести сторінку в Instagram, і займатися бухгалтерією, і ще багато чого. Для ефективності ми розділили ролі – і кожен з нас має своє поле відповідальності.

 

 

Мої батьки займаються фермерством уже понад 20 років. Клієнтська база давно напрацьована, є досвід, є розуміння, як забезпечити високу якість продукції. Прийшов момент, коли ми почали нарощувати обсяги товарів, тому виникла логічна потреба розширюватися. До того ж зараз з’явилося досить багато можливостей, зокрема грантів, для мікро і малого бізнесу, які дають підприємцям і підприємствам змогу розвиватися.

Власне, ідею з грантами батькам запропонувала я, оскільки працюю в товаристві, що допомагає бізнесам. Для моїх батьків гранти – це абсолютно нова сфера діяльності, але в мене були відповідні знання, тож я взяла на себе цю частину роботи – написати заявку, підготувати необхідні документи. На нашу радість, ми отримали урядовий грант за програмою «єРобота», ці кошти були витрачені на придбання сироварні і холодильників для дозрівання сирів. 

Окрім того, у нас у Кропивницькому є Регіональний фонд підтримки підприємництва, котрий ефективно працює. Ми зверталися до цієї установи за консультаціями, а також отримали від них додаткову фінансову підтримку.

На тренінг «Розпочни свій бізнес» від Міжнародної організації праці, котрий організовував Ресурсний центр ГУРТ, я прийшла вже після того, як ми отримали грант. Річ у тім, що отримати фінансову підтримку – це чудово, але ще далеко не все. Треба розуміти процеси, знати, що за чим робити, аби підприємство стало прибутковим і успішним. Навчання ніколи не буває зайвим. Навчаючись, ти не змарнуєш час, адже з тієї інформації, яку отримуєш, точно щось знадобиться. Мені особисто не вистачало знань з таких тем, як маркетинг, брендування, аналіз ринку. Також актуальним є питання пошуку нових клієнтів. Так, батьки вже давно працюють і, з одного боку, клієнтів вистачає, але, з іншого боку, коли ми говоримо про розширення, то треба розуміти, де і як залучати нових.

Я слідкую за порталом Ресурсного центру ГУРТ – там постійно є інформація про актуальні можливості: навчання, гранти. Мінімум раз у тиждень заходжу на цю платформу і переглядаю оновлення. Коли побачила, що буде тренінг у Кропивницькому, не зволікаючи зареєструвалася. Найперше увагу привернуло, що це буде офлайн захід, тобто ти маєш нагоду безпосередньо поспілкуватися з тренером, швидко поставити якесь питання, щось уточнити. Також це можливість познайомитися з іншими підприємцями з нашого міста. Тренінг був корисним і надихаючим, зокрема було дуже цікаво послухати історії інших бізнесів та проаналізувати їх.

 

***

Переробка молока – це досить важкий і не дуже високорентабельний бізнес. Потрібно багато працювати фізично, плюс це постійна робота, а не, приміром, сезонна. Молоко, сир, вершки – продукти повсякденного попиту і на них є певна ціна, від якої ми не можемо дуже сильно відходити. Якщо продавати товар по 100 гривень, а покупець при цьому без жодних труднощів може купити його за 50, то, звісно, особливого успіху така торгівля не матиме. Це не стільки виклик, скільки особливість цієї діяльності, на яку потрібно постійно зважати. Щоб зацікавити покупця, ми пропонуємо ширший асортимент товарів. Щоб підвищити рентабельність, вирішили зосередитися на крафтовому виробництві сирів – це вимагає додаткових ресурсів, проте і вартість такої продукції вища.

Для моїх батьків наша «Молочна майстерня» – покликання і справа життя. Попри всі можливі труднощі, вони щиро люблять цю роботу.  

Сторінка «Молочної майстерні» в Instagram

Наше підприємство зовсім невеличке, ми маємо одну найману працівницю. Вона – мати-одиначка з маленькою дитиною. Ця жінка й раніше нам допомагала, а коли в нас з’явилася така можливість, ми запропонували їй офіційне працевлаштування. Знайти роботу в селі складно, тож ми хотіли підтримати її. 

У нашому регіоні, на щастя, не було активних бойових дій. Однак війна виснажує морально. Проте ми не збираємося зупинятися, а навпаки – будуємо плани. Хотіли би в майбутньому залучати до нашого виробництва ресурси місцевих мешканців, а саме приймати молоко. Це було би вигідно і для нас – не треба збільшувати поголів’я ферми, і для громади – бо люди знатимуть, де реалізовувати свій продукт по адекватній ціні. 

 

***

ПОРАДИ ПІДПРИЄМЦЯМ-ПОЧАТКІВЦЯМ

Найперша порада підприємцям-початківцям – цікавтеся своєю сферою, вивчайте інформацію, читайте, консультуйтеся з фахівцями.

Друга – шукайте можливості і користуйтеся ними.

Іще одна важлива річ – треба розуміти, хто ваш клієнт, знати свою цільову аудиторію, тих людей, кому потрібен ваш продукт, яку проблему і потребу він вирішує.

Ви не охопите все й одразу. Не варто будувати собі ілюзій, що вашими клієнтами стане вся Україна. Будьте реалістами. Орієнтуйтеся для початку, наприклад, на свій регіональний ринок. Потім, якщо все піде добре, можна буде розширятися. 

Подумайте, що буде вашою родзинкою. Просто мати смачний продукт чи гарне брендування недостатньо. Клієнт має обрати саме вас із усього різноманіття пропозицій. Тому треба продумати цю родзинку і донести її значимість до клієнтів.

 

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування Міністерства закордонних справ  Данії. 

_________________________________________________________________________

Приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах:  

Коментарі

Сергій Гребінник   139 днів тому   #  

Дякую. Все ясно і лаконічно. Дякую

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.