bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ГСД «Шлях до миру»: можливості самодопомоги для соціально-психологічної адаптації ветеранів АТО
05.11.2016

ГУРТ започатковує серію публікацій, присвячених історіям успіху учасників 5-ї Всеукраїнської школи самодопомоги, яка проводилася Бородянським Центром соціально-психологічної реабілітації населення за підтримки Ресурсного центру ГУРТ та Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО.

Впродовж Місяця підтримки української армії ми знайомитимемо вас з історіями випускників Школи, які успішно використовують технологію груп самодопомоги для підтримки ветеранів АТО. Щодо організації груп самодопомоги досвідом поділилася психолог госпіталю для ветеранів війни у Полтаві й організатор ГСД «Шлях до миру» Тетяна Романенко.

***

Впродовж навчання на 5-й Всеукраїнській школі самодопомоги ми ознайомилися з особливостями організацій груп самодопомоги, які покликані допомагати в розв’язанні широкого спектру соціальних проблем. В умовах російської агресії на сході України особливо гостро постало питання підтримки українських бійців, які повертаються із зони бойових дій та потребують допомоги в процесі соціально-психологічної адаптації.

Під час спілкування з ветеранами АТО я зіштовхнулася з проблемою відсутності довіри в учасників до мене. Однак після ознайомлення з технологією самодопомоги я зрозуміла: набагато ефективніше, коли бійці допомагають самі собі. Саме тому на базі Полтавського госпіталю для ветеранів війни ми створили групу самодопомоги, орієнтовану на учасників АТО.

Отримані знання та навички дозволили ефективно впровадити методику самодопомоги для сприяння адаптації ветеранів АТО до мирного життя. Спільно з учасниками для групи самодопомоги вибрали промовисту назву – «Шлях до миру».

Переважно зустрічі групи відбуваються в госпіталі для ветеранів війни раз на тиждень, однак періодично проводимо засідання  на виїзді, наприклад, на туристичній базі «Мис доброї надії».

Незважаючи на короткий термін впровадження цієї групи самодопомоги, ми спостерігаємо постійне збільшення кількості учасників. Зараз її відвідує 12 ветеранів АТО.

Мета нашої групи полягає в поверненні бійців до мирного життя, знаходженні ними спокою й розумінні того, що з ними відбувається і як з цим боротися.

Найбільшим досягненням вважаю те, що бійці АТО, які вже виписуються з госпіталю, все одно беруть участь у групах самодопомоги та організовують власні.

Крім того, цього місяця у Полтаві почне діяти перший в Україні центр реабілітації для учасників АТО, спрямований насамперед на забезпечення комунікаційного майданчика в середовищі ветеранів.

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

  • Романенко Тетяна Павлівна
  • психолог госпіталю для ветеранів війни
  • 0501858736
  • 0979644135

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.