bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Нова хвиля»: об’єднуємося один навколо одного
04.03.2015

Щосереди протягом десяти тижнів ГУРТ публікуватиме рецепти успіху від громад-учасниць проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп у реалізації культурних прав: багатство у різноманітті». Цього разу ми презентуємо історію проекту «Веселковий світ дитинства», що реалізовувався громадською організацією «Нова хвиля» (с. Бородняка, Київська обл.).

***

Громадська організація «Нова Хвиля» вже понад рік займається допомогою в реалізації інтересів громади, широко залучаючи молодь до активної участі в усіх процесах розвитку суспільства. За короткий час свого існування ми реалізували більше 20 проектів, об'єднали навколо велику кількість своїх прихильників – понад 2 тис. осіб.

Центром нашого гуртування став звичайний на перший погляд дитячий майданчик і частина центрального парку, які спільними зусиллями ми взялися реконструювати. Ми прагнули створити зону відпочинку, де б однаково комфортно, доступно і цікаво було проводити час і дітям, і їхнім батькам. Назву проекту обирали разом із громадою: так в нас з’явився  «Веселковий світ дитинства». Втілювати свій задум в життя ми із завзяттям почали в межах проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп у реалізації культурних прав: багатство у різноманітті».

Знання, отримані в процесі тренінгів, спілкування з іншими учасниками проекту, стали важливим кроком до розуміння потреб тих односельців, чиї інтереси належним чином не захищені. Ми набули важливих для кожного знань і навичок із представництва інтересів громади та окремих цільових груп, навчилися командної роботи та залучення кожного до спільної діяльності, спрямованої на розвиток громади в цілому.

Реконструкція майданчику тривала близько трьох місяців, і вже до Дня Прапору та Дня Незалежності України відбулося урочисте відкриття оновленої частини парку. На території дитячого майданчику з'явилися нові лавки, гойдалки, будиночки, пісочниці, інтерактивна зона. Ми прагнули бути сучасними, тож облаштували безкоштовний WI-FI та громадську бібліотечку, яка постійно буде поповнюватися її користувачами.

На сьогодні тут є все необхідне для повноцінного, змістовного відпочинку та всебічного спілкування. Поки діти граються, дорослі можуть провести час за читанням. Ми створили також «Школу батьківської ефективності», яка  стала складовою частинкою проекту «Веселковий світ дитинства». Там усі охочі можуть  отримати консультацію чи поради психолога з питань, на які важко самотужки знайти відповідь.

Та найважливіше – це стало першим кроком на довгому і цікавому шляху змін та перетворень в громаді. Ми вирішили повністю реконструювати парк, а це 1,3 га площі. Наші амбіційні плани – завершити разом цю справу до 2018 року. Тож тепер завдання номер один – наповнити гарну ідею конкретним змістом і тим самим збагатити життя громади, об’єднавшись один навколо одного!

 

Публікація підготовлена в межах проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті» (2011-2014 рр.), що впроваджувався Ресурсним центром ГУРТ (Україна) у партнерстві з Фондом громадянського суспільства та партнерства (Вірменія) і Центром розвитку НУО (Вірменія) за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми «Культура» та спрямований на розвиток культурного різноманіття й підтримку культур національних меншин через посилення спроможності органів місцевого самоврядування та державної влади, ОГС, керівників культурних установ у місцевих громадах України та Вірменії.

Контакти

Коментарі

Анна Жук   3319 днів тому   #  

Досить гідний перший крок,хожу зазначити. Приємно, що це робиться в інтересах простих людей. Адже в наш надскладний час далеко не кожен може дозволити якісь розважальні заклади для діток, а такі майданчики - непогана альтернатива їм. Для дорослих це теж досить зручно, адже доступ до мережі Інтернет дозволить їм займатись своїми справами там же, поряд зі своїми дітками. А для нашого загазованого простору такий зелений острівець - просто оазис). Можу лише побажати успіху на такому не зовсім ленкому,але правильному і корисному для суспільства шляху.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.