bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Діалоги спрямовують, подальший шлях – за тобою»: про вирішення конфліктів у Пирятині
04.03.2015

РГО «Жіночі ініціативи» у місті Пирятин – осередок, у якому протягом останніх шести місяців зосереджується особлива енергія. Генерування добра. Відновлення миру. Звичайно ніхто не тішив себе ідеями про «мир у всьому світі». Завдання, яке першопочатково ставили перед активістами, полягало у вирішенні непорозумінь шляхом діалогу в Полтавській області.  

Пирятин – районний центр, у якому проживає 33 тисячі людей. Ще донедавна тихе життя міста сколихнула хвилею непорозумінь ситуація на східному кордоні України. Поява у Пирятині 552 переселенців створила атмосферу тривоги та занепокоєння. Вочевидь, інтуїтивне та необґрунтоване протиставлення «вимушені переселенці – місцеві жителі» й стало прецедентом для суперечок.

Спалахи локальних вогнищ конфліктів тривали близько чотирьох місяців. Допоки питання відвертого діалогу та взаємопорозуміння не стали життєво важливими. Допоки безпечне та комфортне співіснування не було поставлене під загрозу. Завдяки оптимізму, активній життєвій позиції та волі громадського лідера Ірини Таран процес пошуку точок дотику розпочався. Спочатку – зі збору гуманітарної продукції. Згодом – із емоційно виснажливої, чесної розмови людей, які раніше ніколи не намагались почути один одного. 

Під час аналізу конфліктів у Пирятині постало декілька питань, які вимагали термінового вирішення: недостатня кількість інформації для вимушених переселенців, проблеми з працевлаштуванням, розселенням та отриманням гуманітарної допомоги, а також – безпека дітей. Зусиллями активістів та переселенців представники різних точок зору були запрошені до діалогу. Це був перший крок до налагодження співпраці, яка виправдала себе на 100%. Діалоги зламали установки, стерли стереотипи та перевернули картину світу учасників. Шокуючим було відкриття: проблеми, потреби та страхи є однаковими як для громади, так і для новоприбулих переселенців! Усвідомлення цього стало другою точкою дотику сторін.

У подальшому діалоги збирали за одним столом  жителів з приводу взаємодії органів влади, комфортного життя у сільській місцевості, доступності інформації, активізації молоді та попередження майбутніх конфліктних ситуацій. У рамках діалогової діяльності була створена група психологічної допомоги дітям. Учасники – люди різного віку, соціального статусу, регіональної приналежності та ідеологічного спектру – говорили: «діалог дає можливість не боятись, що тебе засудять». Діалоги допомагали й знайти життєвий орієнтир: «Під час діалогу відчуваєш не тільки співчуття. Діалоги направляють, а подальший шлях залежить від тебе».

Мабуть, Пирятин – одне з найбільш успішних міст, які залучені до ініціативи «Вирішення конфліктів і подолання поляризації в Україні». У результаті діалогів  була створена дорожня карта для вимушених переселенців, яка у стислій та доступній формі допомагала швидко зорієнтуватись у новому місті. Офіційно було працевлаштовано 15 вимушених переселенців, а протягом останніх місяців у школах Пирятина не спостерігалось конфліктних ситуацій. Також у Пирятині анонсована акція «Тимчасове житло для переселенців», завдяки якій до процесу розселення може залучитись кожен. Однак найголовніше – переселенцями була створена громадська організація та центр самодопомоги. «Ми розуміємо важливість спілкування, коли потрапляємо в інше середовище. Коли в моєму житті не стало друзів, роботи та родини, я теж це усвідомив. Я думав, весь світ мене зневажає, поки не прийшов сюди», - діалог у Полтавській області уповноважив, надихнув та активізував як громаду, так і переселенців.

На початку реалізації ініціативи, досвід Пирятина у вирішенні конфліктів повинен був стати взірцем для невеликих міст. Пирятин мав показати – усе в твоїх руках і твоїй відкритості: працевлаштування, самовідчуття, співпраця з владою, оточуюче середовище… У Пирятині діалог зумів допомогти громаді зрозуміти іншого, а переселенцям відшукати себе. І цей процес безперервний, адже утверджуючись, людина допомагає тим, хто ще потребує допомоги, сіючи добро та мир навколо.

Історія публікується у рамках інформаційної кампанії (http://ipcg.org.ua/?cat=17) ініціативи «Вирішення конфліктів та подолання поляризації в Україні». Ініціатива реалізовується 12-ма регіональними НУО, ГО «Інститут миру і порозуміння» у партнерстві з Центром гуманітарного діалогу та Департаментом з міжнародного розвитку Великобританії.

Контакти

  • Юлія Демчук
  • PR-координатор проекту
  • [email protected]
  • +38 (097) 592-19-12
  • +38 (093) 361-27-80

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.