bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Навчальна програма для організаторів сільських громад «Грицівські Витріщаки»
04.11.2015

Консорціум із удосконалення менеджмент-освіти в Україні проводить безкоштовну 5-ти денну навчальну програму «Розвиток сільської громади». 

Регіональний фокус: Дніпропетровська, Харківська, Запорізька області, а також підконтрольні Україні частини Донецької і Луганської областей.

Орієнтовані дати стажування: 29 листопада 2015 - 5 грудня 2015

Місце проведення: Смт Гриців Шепетівського району Хмельницької області

Термін подання: до 15 листопада 2015 р.

Навчальні програми організовані в рамках проекту «Примирення в українському суспільстві: від енергії протесту до енергії творення» - Програма запобігання конфліктів, сприяння стабільності та безпеці в Україні за фінансової підтримки Уряду Великої Британії.

Чому ця програма важлива?

Чому сільські громади в Україні занепадають? Чому за наявності таких величезних природних та людських багатств, села, замість того, щоб ставати окрасою і гордістю України, територіями з найвищою якістю життя, осередками культури, здорового способу життя та сталого розвитку, перетворюються в сировинні придатки і резервації для «люмпену»? Чому місцеве самоврядування на рівні сільських/селищних рад так і не стало реальним інструментом народовладдя? Що має відбутися в сільських громадах, щоб вони почали відроджуватися?  З існуючого вже досвіду, створюючи кластери сільського розвитку, Україна може «вбити двох зайців» і спрацювати на випередження: відродити сільські громади і отримати високоякісний, дорогий, конкурентоздатний національний продукт – «Здорову Громаду». 

Чому досвід обраної для стажування громади цікавий і повчальний?

Грицівська громада завдяки своїх активній діяльності у напрямку розбудови громадянського суспільства поступово (еволюційно, а не революційно і «де-факто», а не «де-юре») стає центром  об’єднаної громади і переходить на новий рівень управління. Стає громадою-організатором, громадою-прикладом, громадою-магнітом, з якої починається формування регіону сталого розвитку: мережі самодостатніх спроможних територіальних громад.

Навчальна програма познайомить учасників з кластерною моделлю громади і дасть поштовх та інструменти для формування спроможних самодостатніх сільських територіальних громад у своїх регіонах. І це все адаптовані до українських реалій методи і випробувані досвідом Грицева інструменти.  

Мета навчальної програми:

  • Ознайомити лідерів об’єднаних сільських/селищних громад з методами і засобами Програми Розвитку Сільської Громади.
  • Передати успішний досвід створення та функціонування інституцій громадянського суспільства в селах.
  • Заохотити до використання на практиці кластерної моделі і стратегічного управління об’єднаними сільськими громадами.  

Навчальні цілі:

  • Поглибити розуміння учасників процесу децентралізації, познайомити з основними підходами та «Концепцією реформи місцевого самоврядування в Україні», ходом впровадження реформи в Україні.
  • Надати практичні рекомендації та передати досвід щодо налагодження співпраці з регіональними (обласними) організаціями та установами з метою підтримки сільського розвитку, просування та захисту прав сільських громад.
  • Передати досвід мобілізації внутрішніх ресурсів громади та формування інституцій громадянського суспільства. Досвід стратегічного управління та реалізації проектів.
  • Познайомити учасників з лідерами громади смт. Гриців та навколишніх сіл, які об’єднуються на засадах партнерства і взаємовигідної співпраці.
  • Представити досвід Кластеру Сільського Туризму «Оберіг» як інноваційного продукту, здатного змінювати обличчя сільських територій і стати економічним і культурним «локомотивом» для виходу з кризи.
  • Познайомити учасників з принципами кластерної моделі регіонального розвитку.
  • Продемонструвати модель самодостатньої спроможної сільської громади та досвід діагностики потреб, ініціювання, розробки та реалізації програм та проектів сталого розвитку сільських громад. Приміряти цю модель до сільських громад, які представляють учасники, і визначитися з кроками, необхідними для її адаптації.

Питання, що вивчатимуться учасниками під час програми:

  • Поглиблення розуміння учасників процесу децентралізації, ознайомлення з основними підходами та «Концепцією реформи місцевого самоврядування в Україні», ходом впровадження реформи в Україні.
  • Надання практичних рекомендацій та передача досвіду щодо налагодження співпраці з регіональними (обласними) організаціями та установами з метою підтримки сільського розвитку, просування та захисту прав сільських громад.
  • Передача досвіду мобілізації внутрішніх ресурсів громади та формування інституцій громадянського суспільства; досвіду стратегічного управління та реалізації проектів.
  • Знайомство учасників з лідерами громади смт. Гриців та навколишніх сіл, які об’єднуються на засадах партнерства і взаємовигідної співпраці.
  • Представлення досвід Кластеру сільського туризму «Оберіг» як інноваційного продукту, здатного змінювати обличчя сільських територій і стати економічним і культурним «локомотивом» для виходу з кризи.
  • Ознайомлення учасників з принципами кластерної моделі регіонального розвитку.
  • Представлення моделі самодостатньої спроможної сільської громади та досвіду діагностики потреб, ініціювання, розробки та реалізації програм та проектів сталого розвитку сільських громад. Адаптація цієї моделі до сільських громад, які представляють учасники, і визначення кроків, необхідних для її адаптації.
  • Учасники програми ознайомляться з роботою таких організацій і установ: Агрооселі, організації та установи м. Грицева та м.Хмельницький

Учасниками цієї програми можуть бути:

Ініціативні групи від кожної громади (2-3 особи: представники органів влади, місцевого самоврядування, бізнесу, громадських організацій).

Вимоги до кандидатів:

  • бути громадянином України;
  • проживати і працювати у Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій області, або на підконтрольних Україні територіях Донецької і Луганської областей;
  • мати щонайменше три роки досвіду роботи;
  • бути готовим розробити і втілити План дій за тематикою програми у своїй організації/громаді;
  • мати відповідні повноваження (спроможності) для реалізації розробленого в ході навчальної програми плану дій;
  • бути готовим поширювати набуті знання та навички серед колег, партнерських організацій, громадськості тощо.

Результати програми:

Кожен учасник складає власний план дій за тематикою програми для його подальшої практичної реалізації після повернення з навчання.

Керівник програми: Сидоренко Олександр

Для участі у програмі необхідно заповнити анкету.

Подробиці на сторінці ceume.org.ua

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.