bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Практичні реформи: якісна профтехосвіта в Україні стає доступною
06.02.2017

Санітарно-технічна освіта – одна з тих галузей, що потребує реформування та впровадження нових підходів. Випускник професійно-технічного навчального закладу має бути практично підготовлений до роботи із найсучаснішим устаткуванням у межах своєї кваліфікації.

Щоб покращити можливості закладів профтехосвіти, Ресурсний центр ГУРТ втілює проект «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні», що фінансується Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC) у партнерстві з компанією «Геберіт Інтернешнл Сейлз АГ».

Здійснення практичних реформ є одним з пріоритетів діяльності ГУРТа. Саме тому робота в рамках проекту зосереджена на побудові стратегії ефективної державно-приватної співпраці, яка може бути використана для реформування всієї системи професійно-технічної освіти в Україні.

«Ми пишаємось тим, що завдяки цьому проекту нам вдалось створити перші в Україні шість сучасних навчально-практичних центрів для підготовки сантехників, які у поточному навчальному році відкрили свої двері для учнів у Броварах, Дніпрі, Одесі, Полтаві, Сарнах та Чернігові», – говорить менеджер проекту – Богдан Маслич, виконавчий директор Ресурсного центру ГУРТ.

Розроблену за донорські гроші у рамках проекту модель навчально-практичного центру для монтажників санітарно-технічних система та устаткування було успішно використано у рамках державної програми розвитку професійно-технічної освіти: у 2016 році з державного бюджету було виділено кошти на створення дев’яти, а у 2017 році планується створення ще десяти таких навчально-практичних центрів.

17 січня 2017 року у Міністерстві освіти і науки України відбулося засідання Наглядової ради проекту «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні», де сторони підбили проміжні підсумки роботи над проектом та обговорили план діяльності на перше півріччя 2017 року.

«Протягом останнього року у реалізації проекту відбувся значний поступ, – зазначив заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей. – Всі навчально-практичні центри відкрилися відповідно до плану. Всюди набрано учнів. Вперше з’явився конкурс на ті спеціальності, де раніше взагалі не могли набрати учнів. Коли люди готові навчатися власним коштом на створеній проектом базі, можна говорити про великий успіх. Це пілотна модель і для інших фахів. Аспект, на який потрібно звернути увагу в подальшій роботі, – мотивація майстрів. Їх треба навчати, дбати про те, щоб вони залишилися в професії».

За час реалізації проекту здійснено важливі для всієї системи освіти кроки. Передусім прийнято Державний стандарт професійно-технічної освіти за спеціальністю «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування». У 2016 році ця професія була утверджена серед пріоритетних на загальнодержавному рівні.

Аби забезпечити учнів та викладачів сучасними навчальними матеріалами, у рамках проекту розроблено навчальні посібники«Водовідведення», «Водопостачання», «Креслення», «Основи матеріалознавства», «Опалення», «Основи слюсарної справи», «Труби та арматура».

Контакти

Коментарі

Раїса Бабченко   2624 дні тому   #  

Професійна діяльність викладача ПТНЗ в Донецькій області не залишила мене байдужою до реформування цієєї освітньої галузі.Зрозуміло,що кваліфіковані робітники повинні мати готові програми для вдосконалення професійного вибору,відповідне технічне оснащення,адже вся база ПТНЗ застаріла,їй більше 50 років .Але у бюджеті на освіту не так багато коштів через військовий конфлікт на сході,то залучення донорських інвестицій на програмне забезпечення та устаткування для навчання ,це добре.Але навчання професії за власні кошти не доступно соціально незахищенним верствам населення в Україні.Наглядовій раді проекту «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні», а також у подальшому і для інших професій треба роглядади наявність безоплатної форми навчання.Нема металургії Донбасу,але ще є у нас металургійні підприємства в Україні.Якщо ми не попереду у цій галузі,то забезпечити внутрішній ринок спроможні.Пропонуємо розвиток ПТНЗ продовжить у розбудові таких центрів ,особливо в підготовці фахів металургійно-гірнічного,коксохімічного виробництв на засадах сталого(збалансованого) розвитку.

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Алексєєв   2623 дні тому   #  

Дай Б-г Вам здоров'я!!
А коли відкриватимете центр підготовки у Харкові та області?

  •   Пiдписатися на новi
Панченко Юлія    2622 дні тому   #  

Доброго дня, пане Ігоре! Дякуємо за Ваш коментар! Ми публікуємо інформацію про заплановані заходи на нашому порталі, тож слідкуйте за оновленнями. Про проект можна почитати тут https://www.gurt.org.ua/santech/

  •   Пiдписатися на новi
Іван Болокан   2543 дні тому   #  

https://www.facebook.com/Odessa-Interregional-Educational-And-Practical-Center-1305567426149156/

  •   Пiдписатися на новi
Іван Болокан   2539 днів тому   #  

https://www.youtube.com/watch?v=jM4b-T_WnUY&t=1s

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.