bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дружні до довкілля ініціативи: огляд ГУРТа
01.09.2016

Громадянське суспільство має потужну неформальну відповідь на наростання екологічних проблем в Україні. ГУРТ спробував розповісти лише про деякі з багатьох ініціатив, до яких ви можете долучитися, щоб зберегти довкілля.

Громадський проект «Либідь Є»

Мрія команди проекту – відродити річку Либідь: звільнити її русло та зробити вздовж її берегів унікальний ландшафтний парк.

Кияни об’єднуються навколо цього проекту, щоб створити у місті громадський простір на мосту через Либідь, неподалік станції метро Олімпійська, в місці, де у легендарну річку впадає р. Клов. Цей простір стане пілотним проектом створення урбаністичного ландшафтного парку. Активісти переконані, що Либідь може стати Київським каналом, місцем тяжіння городян і гостей столиці. Необхідно лише очистити її береги і русла річок, що впадають у неї.

Детальніше – тут.

Проект «Батарейки, здавайтеся!» 

Проект відповідає на запитання людей: «Куди здавати відпрацьовані батарейки?». На сайті організації можна скористатися зручною мапою пунктів збору відпрацьованих батарейок.

Група волонтерів громадського руху «Екодніпро» придумала зручну схему, за якою до збору батарейок  тепер можуть долучитися усі охочі. Від координатора проекту активний громадянин отримує комплект поліграфії та інструкцію, відкриває пункт, а коли батарейки зібрані, відвозить їх на центральний пункт для подальшої передачі на переробку. З кожним місяцем до проекту приєднуються нові населені пункти. Сьогодні Всеукраїнська волонтерська мережа проводить краудфандингову кампанію, спрямовану на системне вирішення проблеми переробки батарейок в Україні. Мета – домогтися, щоб вартість збору та утилізації була вкладена у вартість кожної батарейки. Тож переробка фінансуватиметься тим бізнесом, який на батарейках заробляє.

Дізнатися більше – тут.

Україна без сміття

Екоактивісти прагнуть бути ближчими до природи і своїми діями допомагати процесу грамотної і екологічної переробки сміття, яке створюють люди. На сайті організації ви знайдете якісну, актуальну та корисну інформацію про те, як сортувати побутове сміття вдома і в офісі, які види вторсировини переробляють в Україні, а які – ні, репортажі з українських сміттєпереробних підприємств тощо.

З метою популяризації грамотного використання сміття команда проекту організовує мобільні пункти прийому вторсировини – MASTER Добрих справ та екскурсії на сміттєпереробні підприємства. Проект «Сортуй заради майбутнього» є ментором та посередником між вчителем і дитиною, допомагає впровадити культуру роздільного збору сміття в школах. Екоактивісти мотивують дітей почати сортувати відходи – папір, кришечки, батарейки, ПЕТ пляшки, скло та іншу вторсировину (окрім небезпечних відходів). За їхніми підрахунками, одна школа на 2 тисячі учнів може щорічно збирати 40 тонн макулатури, що дорівнює 80 000 грн (6-7 тис грн щомісячно) чистого прибутку.

Детальніше – тут.

Еко-просвітницькі проекти ГО «Світ освіт»

У межах своєї проектної діяльності команда громадської організації «Світ освіт» інформує дітей про секрети свідомого споживання енергії. Завдяки спільному з Екоцентром проекту учнівська молодь дізнається про екологічні виклики людства та формує свідоме, відповідальне й дбайливе ставлення до природних ресурсів і довкілля.

Як частина міжнародного екологічного руху SPARE організація проводить цікаві тренінги та конференції для вчителів, відзначає події за екологічним календарем: Міжнародний день енергозбереження, День без авто, День Землі, Європейський тиждень сталої енергетики, Година Землі, День екологічних знань тощо. Прекрасною можливістю представити альтернативні варіанти стійкої мобільності для школярів є Європейський Тиждень мобільності. Активісти заохочують використання стійких видів транспорту (ходьба, їзда на велосипеді, спільне використання автомобілів і громадського транспорту), які можуть підвищити безпеку учнів, здоров’я, покращити фізичну форму, і звісно, допомогти довкіллю.

Дізнатися більше – тут

Проект «Let's Do it, Ukraine!»

Сформувати національну культуру чистоти та правильного поводження з відходами. Виховати у громадян дбайливе ставлення до довкілля, потребу підтримувати чистоту та піклуватися про навколишнє середовище прагне найбільша соціально-екологічна організація в Україні. Вона є частиною міжнародного громадського руху “Let’s do it, world!”, участь в якому беруть 113 країн світу. Проекти підтримують громадяни,  перші особи держави, міністерства та відомства, представники органів місцевого самоврядування , селебриті, засоби масової інформації та громадські організації. На прибирання в Україні виходять цілими офісами, а спонсорами стають потужні компанії та пересічні громадяни. Завдяки волонтерам на загальнонаціональне щорічне одноденне прибирання парків, пляжів, скверів, узбіч доріг та інших зелених зон уже у 2016 році вийшло понад 800 тисяч волонтерів в 24 областях України, було очищено від сміття 5000 локацій.

Дізнатися більше – тут.

EnergyCamp

Відкритий форум, що проводиться на свіжому повітрі і живиться «зеленою» енергією та драйвовим настроєм учасників, присвячений відновлюваній енергетиці та стійкому розвитку.

Ініціатива ГО «Грінкубатор» демонструє перспективи й значимість «зелених» енергетичних технологій для української економіки, поєднуючи живе спілкування з лідерами «зелених» бізнесів із «живою» демонстрацією технологічних рішень. Табір, що працює від відновлюваних джерел енергії, збирає більше сотні представників технологічних та інжинірингових компаній, інвесторів та консультантів, медіа та блогерів, які рухають вперед цей сектор.

Дізнатися більше - тут.

Енерджайзер Кемп

Наметовий табір Енерджайзер Кемп є спільним проектом Екоцентру та Екоклубу (Рівне). Він об’єднує людей для навчання, спілкування та захисту заповідних берегів Південного Бугу. Інтерактивний майданчик для розвитку еко-ініціатив, росту потенціалу та посилення взаємодії громадських екологічних об’єднань та екоактивістів.

Щороку небайдужі громадяни, митці та дослідники діляться своїми знаннями й уміннями з учасниками табору та разом виступають за збереження древньої природи національного парку. Програма табору складається з інтерактивних форматів спілкування з найкращими та найдосвідченішими екоактивістами з усієї України; тренінгів з активізму; ігор, фільмів та дискусійних майданчиків, активного відпочинку: рафтинг, піші екскурсії, спортивне орієнтування, командні квести; простору для ваших власних майстер-класів.

Дізнатися більше – тут.

Контакти

Коментарі

Володимир Стародубцев   2784 дні тому   #  

Корисний матеріал для молоді. Продовжуйте виховну роботу для збереження довкілля. Стародубцев В.М., професор НУБіП України

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   2784 дні тому   #  

Дякуємо, пане Володимире!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.