bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Україна приєдналася до програми «Горизонт 2020» для співпраці з ЄС у сфері науки
26.03.2015

Дослідницькі інститути, новаторські організації та підприємства з України зможуть на рівних умовах із державами-членами ЄС та асоційованими з ЄС країнами брати участь у рамковій програмі  Європейського Союзу «Горизонт 2020», яка фінансує наукові дослідження та інновації.  Це стало можливим завдяки Угоді про асоціацію України з «Горизонт 2020», яку 20 березня 2015 року підписали єврокомісар з досліджень, науки та інновацій Карлос Моедас і міністр освіти і науки України Сергій Квіт.

«Я радий вітати Україну у програмі ЄС з наукових досліджень  «Горизонт 2020». Україна вирішила інвестувати в свої знання та в свій народ.  Вирішила зробити свій внесок у досягнення спільних цілей європейського науково-технологічного співтовариства. Великий науковий, дослідницький та інноваційний потенціал України – це основа перспективного партнерства з Європою. Тепер Україна має доступ до повного спектру заходів, фінансованих  програмою «Горизонт 2020», що допоможе стимулювати її економіку. Сподіваюся, що Україна максимально ефективно використає ці можливості», – зазначив Карлос Моедас.

«Горизонт 2020» – це перша програма ЄС, в якій Україна вирішила брати участь після початку застосування Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.  Асоціація з  «Горизонт 2020» демонструє, що і ЄС, і Україна вважають наукові дослідження та інновації надзвичайно важливими для економічного зростання та створення робочих місць.

Ця угода відкриває широкий спектр нових можливостей для українських науково-дослідних інститутів, університетів і підприємств. Наприклад, Україна тепер має можливість отримувати гранти від Європейської дослідницької ради, звертатися за фінансовою підтримкою до невеликих на середнього рівня інноваційних підприємств,  отримати користь від підтримки високих стандартів науки та інших науково-дослідних практик тощо.

Довідкова інформація

З бюджетом у майже 80 млрд євро на 2014-2020 роки «Горизонт 2020» є найбільшою транснаціональною програмою, присвяченою дослідженням та інноваціям. У сьомій рамковій програмі «FP7», що передувала «Горизонт 2020», Україна була однією з десяти найбільш продуктивних «третіх» країн. У список пріоритетних наукових сфер від України входили: навколишнє середовище (включаючи зміну клімату); транспорт (включаючи аеронавтику); нанонаука, нанотехнології, матеріали та нові виробничі технології; продовольство, сільське господарство, рибальство, біотехнології; космос.

Щоб  угода набула чинності, вона має бути ратифікована Верховною Радою України, але українські юридичні особи вже можуть брати участь у всіх заходах «Горизонт 2020», що фінансуються в межах бюджету на 2015 рік. Україна також подала заявку на асоціацію з дослідницько-підготовчою програмою «Євратом», але ці переговори ще тривають.

Джерело англійською – тут.

Переклад – Ірина Гамаюн

Контакти

  • http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Коментарі

Тетяна Яхедс   3308 днів тому   #  

чудова новина для всієї нашої країни! особливо для наукової сфери!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.