bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Визначено ТОП-10 видатних молодих людей, які представлять Україну на міжнародному конкурсі
03.03.2015

В Українському домі в Києві 28 лютого пройшов фінал конкурсу «Десять видатних молодих людей України 2014». Організатором заходу є Всесвітня федерація підприємців та молодих професіоналів (Junior Chamber International, JCI). Це міжнародна спільнота, яка налічує понад 200 тисяч членів у 110 країнах світу віком від 18 до 40 років, які займають активну громадянську позицію та реалізовують проекти, що здатні змінювати життя на краще. Українська філія Федерації розпочала свою діяльність 2002 року.

Члени JCI постійно беруть участь у міжнародних та локальних заходах. Для заохочення талановитої молоді до розвитку Федерація пропонує багато програм. Однією з них є «Десять видатних молодих людей» (Ten Outstanding Young Persons, TOYP), що дає унікальну можливість відзначити професіоналів і підприємців віком до 40 років, які досягли значних успіхів у науці, бізнесі, громадській діяльності та творчості й здатні надихати інших своїм прикладом.

У 2014 році проводився перший відкритий відбір номінантів на премію TOYP в Україні. Учасники конкурсу змагалися в 10 номінаціях: «Бізнес», «Політика», «Наука», «Культура», «Екологія», «Мир і права людини», «Медицина», «Волонтерство», «Винаходи» та «Персональні здобутки». Це основні галузі діяльності сучасної людини. Досягнення в цих сферах мають неабияке суспільне значення та стають основою для вагомих позитивних змін. Важливе завдання конкурсу ‒ інформування громадськості про ці досягнення та про те, що в країні є талановиті молоді люди, які плідно працюють і досягають значних результатів.

Відбірковий тур тривав до 15 січня. Усі охочі могли надавати інформацію про себе та свої здобутки. Анкети, що надійшли на конкурс, оцінювало професійне журі, до якого увійшли відомі підприємці, діячі культури, науки та соціальної сфери. Цьогоріч у складі журі були: Віктор Огнев’юк, ректор Київського університету імені Бориса Грінченка; Антон Білецький, співвласник «Фанера Project», власник «Business2People»; Ірина Соловей, президент громадської організації «Garage Gang»; Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти, один із лідерів об’єднання «Сила Людей»; Олег Скрипка, музикант; Ілля Кенігштейн, керуючий партнер венчурного фонду «Hybrid Capital»; Володимир Дегтярьов, директор PR-агенції «Newsfront»; Ольга Веснянка, журналіст, експерт із правозахисних питань; Михайло Іллєнко, кінорежисер; Олександр Лавров, керівник департаменту бренд-стратегії компанії «FEDORIV»; Олена Бекреньова, виконавчий директор «Благодійного фонду Богдана Гаврилишина»; Арсеній Фінберг, координатор проекту «Цікавий Київ».

Український відбір мав два нововведення. По-перше, він був відкритим, тобто подати свою кандидатуру міг абсолютно кожен. По-друге, до анкети необхідно було додати відеоматеріал. Організатори дійшли висновку, що особисте відеозвернення номінанта чи сюжет про нього дадуть більше можливостей для оцінки діяльності учасника.

У кожній номінації журі обрало по троє представників. Через те, що учасники набрали однакову кількість балів, у категорії «Персональні здобутки» свої успіхи представили четверо осіб. Таким чином, фіналістів було 31, замість 30.

Фінальну конференцію відкрив керівник проекту «TOYP» в Україні Сергій Калінчук. У своєму виступі він зауважив, що суспільству нині вкрай необхідні позитивні настрої та висловив сподівання, що участь і перемога в конкурсі надихатимуть молодь на нові звершення.

Під час своїх фінальних виступів учасники мали зі сцени за три хвилини розповісти про себе та представити широкому загалу свої здобутки. Додатково дві хвилини відводилися на запитання від журі та відповіді конкурсантів.

Фіналісти продемонстрували вражаючі досягнення в різних галузях. Для журі стало непростим завданням визначити переможців, тому рішення суддів стало несподіванкою ‒ у номінаціях «Бізнес» і «Політика» переможців не назвали. Віктор Огнев’юк від імені усього журі зазначив, що це рішення продиктоване об’єктивними обставинами: в категорії «Політика» не було завершеного проекту, а представники бізнесу не змогли продемонструвати чогось такого, що могло б претендувати на оригінальність. Проте журі вирішило, що переможців усе ж таки має бути 10. Тому в номінаціях «Культура» та «Персональні здобутки» перемогу здобули по двоє претендентів.

У номінації «Мир і права людини» перемогла Тетяна Печончик. Вона очолює Центр інформації про права людини – правозахисну організацію, що займається інформаційно-просвітницькою, освітньою та моніторинговою діяльністю у сфері прав людини. Організація працює над утвердженням принципів рівності і недискримінації в суспільстві.

Журі назвало двох переможців у категорії «Культура». Ними стали Костянтин Кляцкін за продуктивну діяльність у творчому об’єднанні «#BABYLON’13» та Ірина Шувалова за досягнення в поетичній та перекладацькій царині.

У номінації «Винаходи» перемогу здобув Антон Головаченко. Студент 3-го курсу Національного авіаційного університету створив екзоскелет, за допомогою якого можуть повноцінно рухатися люди з обмеженими можливостями.

У номінації «Персональні здобутки» також двоє переможців. Людмила Павленко ‒ член параолімпійської збірної України. Вона першою заявила ідею «Мир Україні» на закритті Параолімпіади в Сочі у 2014 році. Олена Чорнобривенко ‒ одна з ініціаторів заснування громадської організації молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» у Вінниці.

Заслужене визнання в категорії «Екологія» здобула Лілія Ткаченко. Вона – національний координатор по роботі з волонтерами ініціативи «Зробимо Україну чистою», автор і координатор кількох екологічних проектів.

У номінації «Наука» переміг Костянтин Ганушевич – за значні здобутки в дослідженнях процесу заміщення метану на вуглекислий газ у природному метановому гідраті, що дозволяє вирішити проблему видобутку природного газу та захоронення вуглекислого газу.

Журі присудило перемогу в категорії «Медицина» лікареві-комбустіологу Андрію Ковальчуку. Він розробив та впроваджує в клінічну практику високотехнологічне медичне обладнання для проведення пластичного відновлення втраченого шкірного покриву в тяжко обпечених хворих.

У категорії «Волонтерство» перемогла Тетяна Ричкова. Завдяки її активній діяльності лише за один місяць матеріальне забезпечення українських солдатів покращилося на суму понад 1 млн гривень.

Переможці конкурсу отримали офіційні нагороди та головний приз ‒ можливість відвідати Всесвітній конгрес JCI 2015, який проходитиме в листопаді у Японії. До того ж уперше в історії премії вони представлятимуть нашу державу на «TOYP of the World 2015».

Під час заходу тривало онлайн-голосування, у якому брали участь усі присутні в залі. Аудиторія обрала 10 альтернативних переможців. Ними стали: у номінації «Персональні здобутки» ‒ Олена Чорнобривенко та Людмила Павленко; у номінації «Бізнес» ‒ Анна Петрова; у номінації «Волонтерство» ‒ Світлана Сітнік (Багрич); у номінації «Наука» ‒ Костянтин Ганушевич та Аліна Матюхіна; у номінації «Культура» ‒ Костянтин Кляцкін; у номінації «Політика» ‒ Роман Матис; у номінації «Екологія» ‒ Лілія Ткаченко; у номінації «Медицина» ‒ Андрій Ковальчук. Переможці глядацького голосування отримали по 100 годин перебування у коворкінгу «Impact Hub Odessa».

Контакти

  • http://toyp.com.ua/

Коментарі

Тетяна Яхедс   3321 день тому   #  

Дуже цікава та інформативна стаття. Чудово, що в нашій країні проводять подібні конкурси, адже усі учасники конкурсу заслуговують уваги та заохочення. Побільше б таких позитивних прикладів!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.