bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Багатство у різноманітті: як перетворити проблему на ресурс (медіа звіт)
07.11.2014

Міжнародна конференція за результатами проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство через різноманіття», який впроваджував Ресурсний центр ГУРТ за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми Східного Партнерства «Культура» у сільських громадах Вірменії та України, відбулася 30-31 жовтня в м. Ірпінь (Київська область). Пропонуємо переглянути мультимедійний звіт про перебіг події.

Конференцію відкрили виконавчий директор Ресурсного центру ГУРТ Богдан Маслич, експерт з питань моніторингу грантових проектів Бюро моніторингу та інституціонального розвитку (RMCBU) Оксана Музичук, начальник відділу у справах релігій та національностей управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації Людмила Ткачук і перший заступник міністра культури України Олеся Островська-Люта

Оксана Музичук: «Цей проект один із 15, що впроваджувалися в межах Програми Східного Партнерства «Культура», проте також він один із найцікавіших, адже за три роки можна значно більше зробити й більшого досягти, особливо в частині налагодження міжособистісного спілкування серед представників різних народів».

Людмила Ткачук: «Оскільки метою проекту було надати підтримку розвитку національних меншин, ми маємо приємну нагоду почерпнути як досвід територіальних громад, так і досвід різних національностей, зокрема, представників із Вірменії та Польщі».

Вітальний адрес від міністра культури України Євгена Нищука зачитала його перша заступниця Олеся Островська-Люта: «Я глибоко переконаний, що плідна робота учасників конференції сприятиме справі порозуміння й консолідації в нашому суспільстві, формуванню міжнаціональної толерантності на всіх рівнях багатоманітного національного і культурного життя. Від імені Міністерства культури України та від мене особисто прийміть щиросердну вдячність усім, хто долучився та доклав зусилля до реалізації цього заходу, який став яскравим прикладом міжнаціонального діалогу. Бажаю шановному зібранню мирного неба, радості в серцях і благодаті для України та нас всіх». 

У подіумній дискусії «Роль культури в розвитку громад: як досягнути результатів?», окрім Богдана Маслича, Оксани Музичук, Олесі Островської-Лютої та Людмили Ткачук, участь взяли також програмний менеджер Ресурсного центру ГУРТ Мар’яна Завійська, сільська голова с. Новий Корогод Бородянського району Київської області Ольга Михальова, сільський голова с. Азатан (Вірменія) Вардан Ікілікян і голова правління Асоціації BORIS (Польща) Павел Йордан. Учасники обговорили, що в розвитку громад є первинним: економічна складова чи культура. 

Перша заступниця міністра культури України Олеся Островська-Люта: «Те, яким чином засвоєні цінності великої громади, прямо впливає на те, яким чином громада організовує своє життя, якою є культура діалогу, домовленостей, дотримання певних рішень. Дуже важливо перестати думати про культуру винятково як про сферу витрат і почати розуміти її як сферу, яка робить свій внесок в економіку, соціальне життя і в життя громади, оскільки культура, навіть якщо це витратна частина, створює клімат, де ми живемо».

Оксана Музичук: «Колись мені до рук потрапив уривок із праці Томаса Фрідмана «Лексус і оливкове дерево». В цій статті Фрідман асоціював економічне багатство із «Лексусом» – розкішною машиною екстра-класу. А оливкове дерево, таке сіреньке, таке невибагливе, росте у нас за домом на городі. Росте завжди. Міняються покоління, а воно собі росте. Так-от, Томас Фрідман стверджує, що будь-який народ прагне «Лексуса», прагне економічного багатства, економічних вигод і докладає до того всіх зусиль, але якщо виникає загроза отому маленькому сіренькому оливковому дереву, «Лексус» уже не має значення. Світ – це завжди діалектика. Ми не можемо відмовитися від грошей, але в той же час мусимо зрозуміти, що здоров’я громади складається із душевного, духовного здоров’я кожного її члена».

Ольга Михальова: «Найважливіший результат проекту в тому, що ми зуміли об’єднати громаду, що ми дали можливість громаді повірити у власні сили, що ми перевернули все з ніг на голову. Ми завели громаду для того, щоб здійснювати наступні проекти, планувати своє майбутнє і повірити в те, що все залежить від нас, від нашого бажання зробити життя змістовнішим, кращим для самих себе».

«Ця можливість для мешканців, які зазвичай виключені з життя громади, певною мірою доєднає їх до економічного життя. Йдеться розвиток особистісних навичок, навичок спілкування в громаді, зв’язки, контакти, вищий рівень конкурентоспроможності на ринку праці.

Коли ми зараз, наприкінці проекту, готуючи фінальну брошуру з історіями успіху, звертаємося до наших громад, щоб вони описали його результати, то фактично з тих історії, які в нас уже є, ніхто не пише, що було оновлено сільський клуб чи закуплено нове обладнання. Навпаки, пишуть про те, що в громаді зрозуміли, що таке волонтерство, вдалося здебільшого подолати апатію, активізувати літніх людей, молодих мам, представників національних меншин для якоїсь спільної роботи», – координатор  проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство через різноманіття» Мар’яна Завійська.

Після завершення подіумної дискусії захід продовжився в форматі відкритого простору.  

Запрошуємо ознайомитися з книгою за результатами відкритого простору. 

 

Керівник Інформаційно-аналітичної служби Фонду розвитку спільноти Ельвіра Злобіна прокоментувала свої враження від фінальної конференції: «Формат відкритого простору дозволив учасникам скористатися не тільки власним досвідом, а й знаннями своїх колег із різних регіонів, визначити пріоритети, зробити перші кроки до вирішення цих завдань. Я ще раз переконалася в тому, що ГУРТ не стільки зацікавлений у накопиченні попереднього досвіду, скільки дивиться вперед, бачить там перспективи. Мені було дуже цікаво і попрацювати в групах, і поспілкуватися в кулуарах, де громади розповідали про свій досвід». 

Голова правління Асоціації BORIS (Польща) Павел Йордан відзначив: «Важливо те, що цей проект був довготерміновим, адже якщо ви хочете побачити результат, особливо у розвитку громад, маєте присвятити цьому певний час. Було цікаво обмінятися досвідом. Тут ми знайшли не просто партнерів, а друзів. Думаю, найбільшими проблемами в реалізації було змінити ставлення місцевої влади і зробити її відкритою до людей».

«Найяскравіші враження від проекту – це момент, коли ми зрозуміли, що розпочали справу, яку будуть продовжувати інші. Усвідомивши, що справа розпочата, ми самоорганізувалися, а далі все пішло саме собою», – сказав виконавчий директор Центру громадської мобілізації та підтримки (Вірменія) Олег Дулгарян.

Контакти

Коментарі

Ірина Кононова   3469 днів тому   #  

Дякую за плідну роботу й вичерпну інформацію. Як сама на конференції побувала.

  •   Пiдписатися на новi
Дар'я Вороніна   3468 днів тому   #  

Дякуємо за коментар, Ірино! Приємно це чути)

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Алексєєв   3458 днів тому   #  

Надзвичайно був радий побачити посилання на думки Томаса Фрідмана, якого я називаю не інакше, як Великим Мудрецем.
Його книга "Лексус і оливкове дерево" була написана 1997го та перекладена українською ще 2002го. Ось линва на його чудову книгу:
http://www.ji.lviv.ua/ji-library/friedman/friedman-zmist.htm

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.