bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Олександр Сушко: «Підтримка інститутів громадянського суспільства з боку ЄС посилюватиметься»
18.04.2014

9 квітня 2014 Єврокомісія створила групу підтримки України. Про це оголосив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. "Ціллю цієї групи є допомагати і сприяти Україні - не лише у фінансовому сенсі, а й технічною допомогою", - наголосив Баррозу. За його словами, ця підтримка важлива для втілення політичних та економічних реформ, які необхідні Україні, аби стати стабільною, незалежною та сучасною країною.

У прес-релізі Єврокомісії (розділ "Допомога для розвитку") йде мова про фінансування Програми підтримки громадянського суспільства, зокрема, з метою підвищення ролі громадянського суспільства, контролю демократичних реформ та соціально-економічного розвитку в Україні.

Ми запитали у представників Національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (далі - Національна платформа): як підтримка ЄК може позначитися на житті організацій громадянського суспільства України?

Олександр Сушко, національний координатор по Україні Національної платформи, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва:

- Група підтримки України складається з посадових осіб, що займаються Україною в різних установах ЄС (Єврокомісія, Рада ЄС, Європейська служба зовнішніх дій). Це крок у вірному напрямку, адже він спрямований на координацію дій різних органів, які не завжди якісно координують дії між собою. Важливо, аби з українського боку було забезпечено "дзеркальний" механізм - тобто щоб було створено механізм координації і взаємодії між посадовими особами та структурними підрозділами у органах виконавчої влади, які відповідають за європейський напрямок. Треба, щоб вони регулярно комунікували між собою і мали прямий вихід на відповідних посадових осіб в органах ЄС. Підтримка інститутів громадянського суспільства посилюватиметься, однак я не маю інформації щодо збільшення бюджетів вже зараз. Скоріше, йдеться про раніше визначені бюджетні параметри. Але з 2014 року дійсно можливе збільшення за рахунок часткового перерозподілу коштів та нових ініціатив підтримки.

Андрій Когут, координатор робочої групи Національної платформи, експерт Центру правових та політичних досліджень «СІМ»:

- Можу сказати лише про свої очікування. Грантова підтримка від Єврокомісії має дійсно великі обсяги. Для того, щоб українські громадські організації могли її отримати, вони повинні показати свою спроможність оперуванням коштами такого масштабу. Там мінімум підтримки 500 тисяч євро, а це означає, що організація, яка матиме намір отримати таку суму, повинна підтвердити свій досвід і  вміння розпоряджатись коштами.

Тут цілий ряд формальних вимог до організацій, які могли б направити кошти у правильне русло. Я думаю, що українські організації громадянського суспільства могли б це здійснити, але за умови їхнього об’єднання. Тобто, йдеться про формування великої коаліції, проекту, який матиме різні компоненти і буде об’єднувати організації.

Така підтримка, звісно, буде ефективна. Але її дієвість залежить від того, хто і що буде робити: яким чином і які цілі буде визначено, а також як це все буде втілено. Так, зараз перед нами відкрилась гарна можливість, якою варто скористатись. Чи буде цю можливість використано чи ні – цілком залежить безпосередньо від українських організацій. Адже, одна організація може без грантової підтримки зробити гарну роботу, а інша - навпаки - маючи великі гранти, не зробити нічого. Адже ефективність залежить не від того, хто підтримує і не від величини грантової підтримки, а від самої організації.

  

                                                                                    Підготували: Любов Єремічева та Ярина Почтаренко

Контакти

  • Національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства
  •  http://eap-csf.org.ua/

Коментарі

Наталья Суминова   3655 днів тому   #  

Олександр Сушко: «Підтримка інститутів громадянського суспільства з боку ЄС посилюватиметься»
Как видно из статьи средства выделяются стране на кредиты, инфраструктурные объекты, для модернизации экономики, т.е., чтобы страна реализовала реформы. Кто получатель этого гранта? - Правительство Украины? И те, кто ближе? = Для того, щоб українські громадські організації могли її отримати, вони повинні показати свою спроможність оперуванням коштами такого масштабу.= Как я понимаю, на манеже все те же "доверенные и проверенные". Которые потом правильно объединятся и правильно перераспределят. Скажите, если я не права.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.