bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Уряд схвалив розширення повноважень територіальних громад
02.04.2014

Уряд схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні. Про це повідомляє Урядовий портал

Основна ідея Концепції – децентралізація влади в країні і суттєве розширення повноважень територіальних громад. Саме на рівні громад можливо максимально забезпечити надання якісних та доступних адміністративних, соціальних та інших послуг, становлення інститутів демократії, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території, узгодження інтересів держави та територіальних громад.

Передбачається також зміна системи управління на обласному та районному рівнях. Урядовці передбачають, що виконавчі органи влади на обласному та районному рівнях тепер формуватимуть обрані ради депутатів, а за адміністраціями (або ж префектурами) залишаться лише контрольні функції.

Реалізацію Концепції пропонується здійснити в два етапи. На першому етапі (протягом 2014 року) передбачається завершити формування всієї необхідної законодавчої бази діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади з визначенням повноважень, включаючи питання їх ресурсного забезпечення. На другому етапі передбачено проведення інституційної реорганізації органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, а також проведення місцевих виборів з урахуванням реформованої системи органів місцевого самоврядування.

Концепція є консенсусним рішенням. Вона була попередньо погоджена з усіма обласними радами України, міськими радами, асоціаціями органів місцевого самоврядування, зовнішніми і внутрішніми експертами, і також схвалена Радою Європи як перший крок на шляху проведення реформи місцевого самоврядування в Україні. Концепція також відповідає засадам Європейської Хартії місцевого самоврядування.

Анатолій Ткачук, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства, так прокоментував подію на своїй сторінці соцмережі:

"Сьогодні був дуже продуктивний день. Уряд схвалив Концепцію реформи місцевого самоврядування, де, в першу чергу, мова  йде про посилення спроможності територіальних громад. На робочій нараді з мінфіном, мінекономіки та мінюстом вдалось зняти всі зауваження до проектів законів про співпрацю територіальних громад та про право територіальних громад на об'єднання. Тепер на наступне засідання Уряду можна вносити ще ці два проекти. Якби ще й ВРУ їх ухвалила до кінця червня, з другого півріччя найбільш активні та прогресивні міські та сільські голови могли б почати процес посилення спроможності своїх громад".
 

А що Ви думаєте про можливості втілення такої Концепції у життя? Висловлюйтесь у коментарях!

Контакти

  • Урядовий портал
  •  http://www.kmu.gov.ua/

Коментарі

Валерій Панько   3688 днів тому   #  

Я думаю, що ми ризикуємо повторити знамените "Я Пастернака не читав, але він негідник". Уряд схвалив Концепцію, а самого тексту на порталі немає. Що коментувати?

  •   Пiдписатися на новi
Любов Єремічева   3688 днів тому   #  

Пане Валерію, Концепцію уже "зашито" посиланням (лінком) у першому абзаці. Дякую за уважність до матеріалів ГУРТа.

  •   Пiдписатися на новi
Наталя Ключник   3685 днів тому   #  

як немає. Є. В перших стрічках

  •   Пiдписатися на новi
Николай Чумаков   3687 днів тому   #  

у нас законы трудно комментировать т.к. хороший закон может просто не выполняться, а тут вообще... концепция.
2014 - на законодательную базу, 2015-2017 - на внедрение.
В 2018 - заживем!!!

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Кононова   3682 дні тому   #  

Як у класика: "Доки сонце зійде, роса очі виїсть"

  •   Пiдписатися на новi
Наталя Ключник   3685 днів тому   #  

Концепція це напрямок! Її напрацьовували багато міжнародних та українських експертів. Ми так довго боролися аби її затвердили. Ось, є! Нарешті! І в тій редакції, що мала бути, де усі повноваження - на місця, де ресурсна база поступово перейде у руки не просто активістів, які прагнуть змінити Україну, а у власність територіальних громад!
Як ви там кажите? Заживем? Якщо так скептично, не НЕ ЗАЖИВЕМ! А якщо так, як було на Майдані, то ЗАЖИВЕМ. Не одразу, бо треба багато вчитися. Ми можемо коментувати що завгодно, все одно без помилок та перекосів не обійдеться, проте перший важливий крок зроблено - Концепція є. Тепер наступний - внести зміни до Конституції України. Дати чітке визначення що то є таке територіальна громада, бо всюди у законодавстві, то громада, то територіальна громада. Друге- район і регіон. Тут сам чорт голову зломає. Тому привести у відповідність закони до Конституції вкрай необхідно! А далі - вчити людей, щоб принаймні могли взяти на себе не тільки повноваження, але й відповідальність. Тоді ЗАЖИВЕМ! А поки що, без скепсису, рукава закачали і на шкільну лаву, щоб могли коментувати закони... перепрошую, за надмірні емоції

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Кононова   3682 дні тому   #  

Це дуже жадана концепція, й низький уклін тим хто її просував. Але потрібно щоб її було впроваджено тут й зараз, а не в далекому майбутньому.

  •   Пiдписатися на новi
Олена Лимар   3682 дні тому   #  

Читаю: на районному і регіональному рівні фунціонують державні адміністрації... (?) А як же префектури? А як же дублювання функцій? Чи знову забули узгодити між собою...

  •   Пiдписатися на новi
Людмила Пономаренко   3681 день тому   #  

все розписано ніби-то вірно і обгрунтовано, але є питання:1. Коли повідомлять населення про їх "добровільне" об`єднання в нові територіальні громади? 2. За яким принципом буде відбуватися зміна територіального устрою - за кількістю населення чи за розмірами територій? 3. Скільки кілометрів і яким транспортом будуть їздити сільські громадяни по розбитим дорогам за якісними та доступними послугами? Читала в інших виданнях, що будуть на селі старости - питання: які у нього будуть повноваження?

  •   Пiдписатися на новi
Валерій Панько   3681 день тому   #  

На чому тримається корупційна держава? на трьох "китах": 1) абсолютної безвідповідальності посадових осіб за свої рішення, дії чи бездіяльність, 2) відсутність системи в управлінні і 3) відсутність культури у всіх сферах життя. Тому будь-які найкращі концепції та програми будуть втілені після того, як "відсутність" зміниться на "присутність".

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.