bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Екстреміст» Тарас Шевченко на Євромайдані
09.03.2014

Шевченко-радикал та Шевченко-революціонер – саме так найчастіше бачили поета і патріарха української літератури учасники Євромайдану. У Тарасі Григоровичу шукали натхнення і поштовху, а один відомий політик зі сцени Євромайдану навіть говорив, що опозиція не складає планів дій, бо весь необхідний план вже міститься у «Кобзарі». Прикметно і те, що у багатьох містах України, в тому числі у Львові та Донецьку, Євромайдани збиралися поряд з пам’ятником Шевченку. А перші два Народних Віче у Києві скликалися у парку імені великого поета, поряд з його пам’ятником.

Віддаючи шану великому поету у його 200-й День народження, ГУРТ зробив добірку фото того, яким Шевченка бачили художники, дизайнери і навіть скульптори Євромайдану.

14 січня на будівлі КМДА розмістили портрет Шевченка. Мета - надихати людей до боротьби. 

Після прийняття законів 16 січня інтернет-користувачі почали шукати "екстремізм" у творчості класиків. Першим аналізу піддався знову Шевченко. 

З переходом протистояння у більш жорстку фазу, Шевченко з'явився і на щитах самооборони.

Подекуди, щити перетворювались у справжні витвори мистецтва. 
 


Шевченко несе шини на Грушевського.

Шевченко на сторожі української революції.

Графіті з Шевченком-екстремістом на вулиці Грушевського. 

Ще одне неочікуване амплуа Шевченка - борець з радянським спадком.  

Вже після перемоги революції, просто на Майдані, майстри різьби по дереву перетворили матеріал під дрова у скульптуру. Увіковічнити знову вирішили Тараса Григоровича. 

Цей Шевченко значно привабливіший, ніж той, якого ми звикли бачити в підручниках з української літератури, чи не так?
 

Підготував: Сашко Кульчицький
Фото: novostimira.comipress.uazbruc.eu, day.kiev.ua,
 artvertep.comsheliazhenko.in.ua,  architector.uavk.comBBC Ukrainian 

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ
  • https://gurt.org.ua/
  • (044) 296 1052
  • [email protected]

Коментарі

Володимир Сиротенко   3697 днів тому   #  

Дорогі мої друзі !
9 березня 2014 року, весь світ відзначав 200 - річницю Українського Апостола !
Правда , у кількох містах України , замість вшанування Шевченка, натовпи під прапорами чужої країни закликали чужі війська захистити їх.
Я не маю ніякої поваги ні до влади бандита -Януковича , ні до влади цих пустобрехов, що примазалися до Майдану. Можете подивитися http://kontinentusa.com/pochemu-ya-ne-na-majdane-ispoved/ Але замах на ювілей Шевченка , це вже занадто!
З Нового Року я шлю у всі бібліотеки , зареєстровані у Фейсбуці свою книжку про Шевченка і всі мої книжки , які вони замовлять . На жаль , замовити лекції з товарознавства встигла тільки бібліотека СНАУ.Потім, спочатку Укртелеком став давати такий пульсуючий сигнал, що пошта не відправлялась, потім Фейсбук заблоковав за масові розсилки і я не знаю навіть , чи отримали Ви мою книгу про Шевченка і про історію створення Гімну України , який і став гімном тільки тому , що всі вважали автором слів Шевченка. Про мою книжку про Шевченко Ви можете подивитися 10.03.2014 в передачі украінского 1 +1 «Мій Шевченко » з половини одинадцятої вечора., або у запису- на http://www.1plus1.ua/ «таємниці генія Шевченко»
Якщо Вас зацікавили інші мої книги - пишіть, із задоволенням вишлю .
З повагою.
Володимир Васильович
У тому Житті, в тій Державі був провідним фахівцем Союзу в області безвідходної сільгосппереробки . Впроваджуючи свої винаходи та розробки облітав - об'їздив всю країну від Калінінграду до Петропавловськ- Камчатського. Коли Союзу не стало , викладав. Маю15 авторських свідоцтв на винахід СРСР і 1 патент України . Написав навчальні посібники - « М'ясна справа » , « Молочна справа » , «Товарознавство . Повний курс » , « Живність для твого подвір'я ». Після виходу на пенсію пишу книги в царині мемуарної біографістики : 1 . « Незнакомый Вам Тарас Шевченко и його побратимы - аристократы» ISBN 978-1-4475-6293-1 (рос.) « Незнайомий Тарас Шевченко» ISBN 978-1-4477-7796-0 (укр.) 2 . « Легендарные напитки наших предков» ISBN 978-1-4475 -3074-9 . 3 . «Забуті імена» ISBN 978-1-4477-0682-3(укр). « Таємниці наших гімнів » ISBN 978-1-291-43757-7 (укр. ) і шлю їх у російськомовні бібліотеки України, СНД, ЄС та Америки. Маю більше 1000 публікацій у ЗМІ Білорусі , Ізраїлю , Канади , Польщі, Росії та США (можна перевірити на будь-якому пошуковику , набравши « Сиротенко ( Вербицький ) »

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.