bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Міжнародні донори: заяви про втручання донорів у інтереси держави - безпідставні
25.12.2013

При Громадській раді у Сумах створили  ініціативну групу, яка слідкуватиме за діяльністю  організацій, які, "використовуючи іноземні гранти, зраджують національні інтереси".

Тему "грантоїдства" було порушено депутатом Сумської міськради від Партії Регіонів, головою комісії з питань місцевого самоврядування Ігорем Перепекою, який назвав імена людей, що за рахунок закордонного грантового фінансування підривають політичну ситуацію в Україні та Сумах зокрема. 

Зокрема у заяві ініціативи йдеться, що "Міжнародний фонд «Відродження», Національний фонд демократії NED, Агентство США з міжнародного розвитку USAID та інші вкладають величезні кошти задля того, щоб нав’язати Україні свої інтереси. Подібні структури нахабно втручаються у внутрішню політику нашої держави, при цьому ховаються за масками демократичних, гуманістичних організацій" (за матеріалами "Сумиінфо").

"Ми готові закликати до відповідальності перед громадою «грантоїдів», які працюють в Сумах. Називаючись патріотами, ці люди відстоюють інтереси та виконують волю іноземних держав. Прийшов час зняти маски і називати речі своїми іменами», - сказав голова ініціативної групи Андрій Дубковський.    
  
ГУРТ звернувся за коментарем до представників донорських структур, які працюють в Україні, запитавши про їхню реакцію на відповідну заяву.
 
Станіслав Лячинський, директор зі стратегічних комунікацій та зв`язків з громадськістю Міжнародного фонду "Відродження":
 
 
- Відповідь міжнародного фонду "Відродження" така: коментувати подібні заяви та ініціативи не має великого сенсу, оскільки вони не мають жодного стосунку до реальності. "Найбільш загрозлива для національної безпеки група проектів", підтримана фондом, - це, очевидно,  фінансування ремонтів туалетних кімнат Роменських загальноосвітніх шкіл, які залишились поза народними інтересами пильного Ігоря Перепеки та його однодумців. Зміст усіх інших, без виключення,  проектів, що їх підтримував Міжнародний фонд "Відродження" у Сумській області, є у відкритому доступі на нашому веб-сайті.
 
Василь Романюк, керівник проекту ПРООН «Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства»: 
 
 
- У першу чергу, кожен громадян має право на вільне висловлення думок. Але, як представник Програми розвитку ООН, я хотів би зробити декілька спростувань цієї заяви. Насамперед те, що стосується втручання. Програма розвитку ООН працює на запрошення уряду України. А отже говорити про втручення - тут недоречно: наш мандат передбачений спільною угодою про співпрацю.
 
Так, звісно, донори вкладають великі гроші. Але членом ПРООН  є і Україна, яка до спільного бюджету також робить внески і водночас  є набувачем тих величезних коштів, котрі організація вкладає в Україні.
 
Тим паче, спектр діяльності нашої організації є досить широкий. Це і захист довкілля, і боротьба з бідністю, і місцевий розвиток, і демократичне врядування, і права людини. Про витрати і кількість грошей можна говорити з тих цифр, які є у публічному доступі. А використання цих коштів є запорукою того, що процеси, які підтримуються, будуть ефективними.
 
Що стосується безпосередньо "масок", про які йдеться у заяві сумської ініціативи -  це насправді перекручування фактів. Підтримка Верховенства права і захист прав людини - не є втручанням. Ці речі, які прописані в Конституції України, є основоположними, відповідають Статуту ООН, під яким підписана  і Україна і тому, наша країна виконує  свої міжнародні зобов`язання, багато з яких взяла на себе власне в рамках Міжнародних Конвенції.
 
Процеси демократизації є пріоритетними напрямками заявленими і урядом, і президентом, тому наша роль - це допомагати як владі, так і громадянському суспільству виконувати взяті на себе зобов`язання.
 
 
Висловлюйте свої думки, коментуючи цей матеріал! Портал ГУРТ надає можливість також висловитися усім сторонам, які згадуються у заяві Сумських активістів. 
 
Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини.

Контакти

Коментарі

Юлія Савельєва   3795 днів тому   #  

Просто соромно за те, що до недавнього часу мала відношення до цієї громадської ради. Більше нічого спільного з неї мати не хочу. А Перепеці та Дубковському більше прославитись нічим, окрім як безглуздими заявами, що позорять Суми не лише на всю Україну, а й увесь світ.
Юлія, Суми.

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Алексєєв   3793 дні тому   #  

Громадські ради - дуже важливий інструмент, вага котрого весь час зростатиме. Чим більше там буде нормальних людей і швидше пройде той етап, котрий зараз, тим буде краще нам усим.
Не здорові потребують лікаря, а хворі.
А стосовно "шарікових" - вони відсихають, якщо не піддаватися на провокації.
Маю 3 роки досвіду роботи у ГР при ХОДА і там усе це все бачив та все із часом поступово долається.
Бажаю відповідально, успішно та із задоволенням долати шарікових, пані Юліє.

  •   Пiдписатися на новi
Юрій Петрушенко   3795 днів тому   #  

Хочу відмітити, що ця так звана "ініціативна група" не представляє громадську раду при Сумській обласній ОДА. Відповідати на будь-які заяви цієї "групи", на мій погляд, це піарити її представників, чого вони і прагнуть.

  •   Пiдписатися на новi
Бойко Олександр   3794 дні тому   #  

Просто він "шаріков", навіть вищої освіти не має, закінчив "бурсу". Може колись "профффесором" стане ))

  •   Пiдписатися на новi
Тарас Тарасів   3794 дні тому   #  

Тут зовсім нема чого коментувати, -
"Караван іде ..."

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.