bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ян Томбінські: п’ять ключових фактів Угоди про Асоціацію, які важливі для українських ОГС
17.09.2013

Посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські офіційно відкрив нову інформаційну кампанію Представництва ЄС в Україні «Будуймо Європу в Україні», яка розпочалася з Миколаєва. Актори вуличного театру та вистави «Європа на твоїй вулиці» продемонстрували мешканцям Миколаєва переваги євроінтеграції. А з журналістами з усієї України була проведена навчальна зустріч з євроінтеграції за підтримки Представництва ЄС в Україні, Фонду «Єврорада» та Національної спілки журналістів України. На цій зустрічі журналісти мали змогу поспілкуватися з послом ЄС в Україні Яном Томбінські та заступником посла Швеції в Україні Мортеном Енбергом.

«Що важливо взяти до уваги громадським організаціям з Угоди про Асоціацію Україна-ЄС? Яка роль громадянського суспільства у процесі євроінтеграції України?» Ян Томбінські прокоментував ГУРТу таким чином:

Ян Томбінські. Фото: ipress.ua

Угода про Асоціацію – це, в першу чергу, не урядовий, а громадський проект. Тому громадські організації безпосередньо можуть вплинути на нього, адже, як говорив Томас Джефферсон, людина, яка має правильні інструменти, може змінити світ. А громадські організації і є інструментом громадянського суспільства.

Але для того, щоб змінити суспільне ставлення до євроінтеграції та безпосередньо до Угоди про Асоціацію Україна-ЄС, громадським організаціям України, в першу чергу, треба знати п'ять ключових фактів:

1) Угода про Асоціацію відкриває безліч можливостей у сфері освіти та професійного зростання;

2) дасть поштовх для розвитку України, щоб майбутні покоління не виїжджали за кордон у пошуках кращої долі;

3) Громадські організації можуть допомогти боротися із суспільними міфами стосовно євроінтеграції, зокрема, погіршення внаслідок підписання Угоди про Асоціацію відносин з РФ чи подорожчання продуктів харчування/комунальних послуг/транспорту до рівня європейських тощо;

4) Основна цінність, яку сповідує Європейський Союз – рівність усіх перед законом та застосування права для кожного, в чому збігається з прагненням України;

5) Угода про Асоціацію не означає стовідсоткового набуття членства в ЄС, вона лише поглиблює співробітництво та створює Зону Вільної Торгівлі. Решта ж залежатиме від України і потребуватиме певних зусиль та віддачі для того, щоб поступальний розвиток країни та інтеграція до ЄС пришвидшилися.


Читайте також: Угода про Асоціацію: на що треба звернути увагу інститутам громадянського суспільства?

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТ. Реєстрація займає менше однієї хвилини!

Коментарі

Сергій Попов   3894 дні тому   #  

УкраЇна була Є та буде житницею Європи за рахунок благодатних земель. Євросоюз маЄ кланятися УкраЇні за це а не навпаки. Я за нейтралітет на зразок Швейцарського.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.