bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Пішов з життя правозахисник Дмитро Гройсман
06.08.2013

За повідомленням Української Гельсінської спілки з прав людини, 5 серпня від серцевого нападу пішов з життя відомий правозахисник Дмитро Гройсман.


Фото: http://www.vpg.org.ua

Дмитро Гройсман
народився у 1972 році у Вінниці. За освітою він лікар-патологоанатом і правознавець. У 1993 році був одним із засновників українського відділення «Міжнародної амністії». У 1994-2000 рр. працював координатором національної кампанії щодо скасування смертної кари в Україні. Гройсман створив і очолив у 1998 році Вінницьку правозахисну групу, займався захистом біженців та ув’язнених, багатьма іншими справами.

Як повідомляє ZN.UA, Дмитро Гройсман приїхав до Києва на засідання суду, яке має відбутися 7 серпня. Більше двох років тому щодо правозахисника завели кримінальну справу за статтями "Наруга над державними символами України" та "Поширення порнографії". Йому інкримінували публікацію у його блозі на LiveJournal зображення статуетки чоловіка з ерегованим фалосом, що лежить на Конституції України, а також посилання на нецензурний відеоролик про російських політиків та громадських діячів Віктора Шендеровича і Едуарда Лимонова.

«Справжнім мотивом притягнення мене до кримінальної відповідальності було бажання наших так званих правоохоронних органів – міліції та СБУ отримати безперешкодний доступ до матеріалів Вінницької правозахисної групи, які вони конфіскували і які стосувалися біженців та шукачів притулку», – розповів Дмитро Гройсман Радіо Свобода наприкінці липня.

Висловлюємо щире співчуття рідним і близьким Дмитра. 

 

Коментарі

Анна Чайковська   3922 дні тому   #  

Не можу уявити що Дмитра вже немає. Він був справжнім громадським діячем. Вічная пам'ять!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.