bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громада та влада Черкащини виступають за повну заборону реклами тютюну
21.09.2011

15 вересня у приміщенні прес-центру Черкаської обласної державної адміністрації низка громадських об’єднань Черкащини та влади висловили свою підтримку законопроекту щодо повної заборони реклами тютюну.

Зокрема, голова Черкаського обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Демократичний альянс», представника коаліції громадських організацій за вільну від тютюнового диму Україну Таїсія Плахута розповідала про шкідливість паління, особливо серед підлітків.

А також наголосила на тому, що реклама у пунктах продажів створює для молоді уявлення про соціальну норму, допустимість куріння, формує позитивне ставлення до тютюнових виробів і брендів та підвищує число підлітків, які починають палити. − «Переконлива якість за новою ціною». «Побачити та відчути новий дизайн». «Нові горизонти стилю». «Керуй смаком».

«Твій момент – твій смак» – такими надписами світяться кіоски продажу цигарок. І такі слогани тютюнові компанії називають «інформацією про товар».

Що цікаво, часто в м.Черкаси ці та подібні рекламні девізи можна побачити нижче середнього зросту дорослої людини, так що доводиться наклонятися, щоб їх прочитати.

Також наклонюючись можна заглянути у віконця продажу цигарок – і ви скажете, що це зроблено не для росту дітей? – ставить риточне питання Таісія.

На думку громадської активістки Черкаси є унікальними містом в Україні, де реклама тютюну все частіше зустрічаються і у кіосках з пресою, підсилюючи лояльне відношення до цигарок.

− Це не припустимо, оскільки діти найбільш схильні до реакції на рекламу (а виробники цигарок масу коштів витрачають на «розкручування» своєї продукції), – додає директор Черкаської спеціалізованої школи №28 Тетяна Скорик.

− Але найбільше вражає, що такі кіоски часто розташовані біля шкіл. За словами голови громадської ради при обласній державній адміністрації Сергія Гончара, якщо дитина почне палити до 18 років, то у більшості випадків (виключення становить 10%) у майбутньому не кине це шкідливе явище. Натомість вірогідність того, що повнолітня особа почне палити становить теж 18%.

− Ми намагаємося все робити аби домогтися зменшення кількості курців в Україні, − говорить Сергій Миколайович. − За останні роки помітні й результати: підвищення акцизів на тютюнові вироби, часткова заборона зовнішньої реклами, заборона паління в громадських місцях. Тепер ще один важливий крок – це повна заборона реклами на території України. Варто зазначити, що у 23 європейських країнах це вже зробили. Тому думаю, що за підтримки, як представників влади, так і ЗМІ, ми досягнемо своєї мети.

Також підтримали ідею за повну заборону тютюну представники Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф, Головного управління освіти і науки, низки громадських організацій та головний лікар Черкаського обласного центру здоров’я Олексій Підмогильний.

Як відомо, наступного тижня, в період з 20 по 23 вересня, народні депутати у Верховній Раді України на планерному засіданні мають розглянути законопроект № 5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів у другому читанні.

Контакти

  • Сергій Слинько
  • Черкаський обласний осередок Всеукраїнської молордіжної громадської організації “Демократичний альянс”
  • [email protected]
  • 36-00-59
  • 067 473 1152
  • 093 863 3688
  • http://www.dem-alliance.org/

Коментарі

Тимчук Тарас    4601 день тому   #  

Сергію, може питання не по темі новини, але я на сайті ДемАльянсу не знайшов річних звітів за попередні роки. Може підкажете, де я можу їх почитати?

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   4600 днів тому   #  

Тарасе, а в мене зустрічне питання (якщо воно, звісно, не порушує правила порталу). Мені та колегам цікаво, чому останні річні звіти ГУРТа було зроблено не укр.мовою, а англійською? Чи може ми просто не дуже уважно шукали їх на цьому сайті..?

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4600 днів тому   #  

А Ви, Антоне, в ДемАльянсі працюєте? Своїм питанням про річні звіти я хотів зясувати лише ким фінансується ця антитютюнова ініціатива (З повідомлення - незрозуміло). от і все.. Може Ви знаєте відповідь на це питання? А щодо звітів. Так історично склалось, що ГУРТ готує річні звіти вже 15 років і публікує їх англійською мовою. Все таки це мова міжнародного спілкування. І можливість розповісти про свою діяльність суттєво розширюється. Для тих, хто займається розвитком (в тому числі і внутрішнім розвитком) - знання цієї мови, якою спілкуються в ЄС, куди наші громадяни активно прагнуть, не мало б бути проблемою. Ми б могли робити ці звіти і російською і німецькою... якби у цьому була відповідна потреба. Річний звіт англійською мовою певною мірою компенсовував відсутність у ГУРТа сторінки, яка б зрозумілою мовою розповідала нашим закордонним друзям про нашу діяльність. До речі, коли наші закордонні колеги просять нас порекомендувати цікавих спікерів, експертів для участі у міжнародних подіях, ми стикаємось з проблемою - вільно англійською можуть спілкуватись одиниці, тому читання англомовних текстів має стимулювати :))

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   4600 днів тому   #  

Тарасе, до мене можна на "ти" ;)
Ні, в ДемАльянсі я не працюю, тому про джерела фінансування кампанії нічого сказати не можу. Але продовжуючи тему, не зовсім розумію Ваші аргументи. До чого тут міжнародне спілкування та закордонні друзі, якщо ГУРТ, якщо я не помиляюсь, працює саме для наших, українських читачів? Думаю, більш закономірним є звітування саме їм та їхньою мовою, а вже додатково, за потреби, можна робити й інші мовні версії. Чи міжнародні друзі мають більший пріоритет, ніж українські? ;)

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Слинько   4600 днів тому   #  

Добрий день! Публічні звіти ДемАльянсу розміщені тут: http://www.dem-alliance.org/main/rn/120/mmn/186/lmn/200/.

Відносно антикорупційних ініціати Черкаського обласного осередку організації, то за півтора роки системної роботи у цій сфері, фінансування не здійснювалося. Це все не більше ніж особиста ініціатива осередку та велике бажання системних змін у антитутюновій направленості розвитку України.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4600 днів тому   #  

Сергію, дякую за лінки та пояснення. Справді, видно не уважно на сайті шукав. У мене, у звязку, з суперечливими повідомленнями в українських ЗМІ про антитютюнові кампанії, виникли пару запитань. От і шукаю на них відповіді.

Антоне, на рахунок річних звітів, я б пропонував вести дискусію в іншій гілці.Це справді цікава і мало досліджена тема. Наприклад, у Вашому блозі. Промоніторте сайти провідних організацій нанаявність річних звітів, зробіть власну інтерпретацію цієї інформації...я до Вас обовязково приєднаюсь у коментарях)

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   4600 днів тому   #  

Тарасе, дякую за ідею. Подумаю над цим. Хоча в своєму блозі небезпечно ставити власну інтерпретацію, бо вона знов може випадково порушити якесь ГУРТове правило :)

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Слинько   4600 днів тому   #  

Вибачте, мав на увазі не антикорупційних, а антитютюнових ініціатив.

Просто паралельно готуюся до проведення тренінгу для громрад по громадській антикорупційній експертизі ОДВ

  •   Пiдписатися на новi
Пилип Литвинов   4600 днів тому   #  

Пане Антоне, правила для всіх однакові, ГУРТ своїми принципами і правилами не відрізняється від інших інформаційних порталів. А нові ідеї і конструктивні дискусії тут завжди вітаються

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   4600 днів тому   #  

Так, пане Пилипе, я вже встиг відчути на собі вітання дискусій :)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.