bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Стамбульські Принципи Ефективності ОГС: орієнтир для громадянського суспільства
15.03.2016

Організації громадянського суспільства – дієва і надзвичайно важлива складова демократичного життя в усьому світі. ГУРТ пропонує вашій увазі ознайомитися зі Стамбульськими принципами ефективності. Вони об'єднуть ОГС усіх країн починаючи з 2010 року, але не втрачають своєї актуальності і сьогодні.

Стамбульські Принципи, затверджені у Стамбулі 29 вересня 2010 року, є основою Проекту Міжнародних Положень про Ефективність ОГС, запропонованого на Відкритому Форумі.

Ці принципи регулюють роботу та практичну діяльність організацій громадянського суспільства як у мирних, так і у конфліктних ситуаціях, у різноманітних сферах – від побутової до правозахисної діяльності у полі, від гуманітарної допомоги до довгострокового розвитку.

Важливі характеристики ОГС як окремих учасників процесу зростання – їх добровільність, різноманіття, політична незаангажованість, автономність, ненасильницька діяльність, робота і співпраця, націлені на зміни – є підвалинами Стамбульських Принципів Ефективності ОГС.

1. Поважати та сприяти правам людини і соціальній справедливості

ОГС є ефективними суб’єктами розвитку, якщо вони…створюють та втілюють стратегії та діяльність, що сприяють правам людини на індивідуальному та колективному рівнях, включно із правом на розвиток, гідність, достойну працю, соціальну справедливість та рівність усіх людей.

2. Втілювати гендерну рівність та справедливість, підтримуючи права жінок та дівчат

ОГС є ефективними суб’єктами розвитку, якщо вони…, як повноцінні агенти процесу розвитку, поширюють та практикують співпрацю задля розвитку, що реалізує гендерну рівність і відображає інтереси та досвід жінок, підтримуючи зусилля жінок реалізувати свої індивідуальні і колективні права.

3. Зосереджуватися на зміцненні позицій людей і демократичній співучасті та залученості

ОГС є ефективними суб’єктами розвитку, якщо вони…підтримують зміцнення позицій та активну участь людей у розширенні їх демократичної співучасті в політиці та ініціативах, що впливають на їхнє життя, надаючи особливу увагу бідним та маргіналізованим особам.

4. Підтримувати стабільність довкілля

ОГС є ефективними суб’єктами розвитку, якщо вони…будують та втілюють пріоритети та підходи, що сприяють екологічній стабільності для теперішніх та майбутніх поколінь, включно із негайним реагуванням на кліматичні кризи, приділяючи особливу увагу соціально-економічним, культурним та місцевим факторам екологічної цілісності та справедливості.

5. Бути прозорими і підзвітними

ОГС є ефективними суб’єктами розвитку, якщо вони…проявляють стабільну готовність організації до прозорої і всебічно підзвітної діяльності і сумлінної внутрішньої роботи.

6. Прагнути до рівноправного партнерства та солідарності

ОГС є ефективними суб’єктами розвитку, якщо вони…зобов’язуються до вільних і рівноправних, прозорих стосунків з ОГС та іншими учасниками процесу розвитку, ґрунтованих на спільних цілях і ціннісних орієнтирах розвитку, взаємоповазі, довірі, автономності кожної з організацій, довгостроковій підтримці, солідарності та світовому громадянстві.

7. Накопичувати й ділитися знаннями та бути готовими до взаємного навчання

ОГС є ефективними суб’єктами розвитку, якщо вони…поліпшують способи навчання з власного досвіду і досвіду інших ОГС та учасників процесу розвитку, інтегруючи здобутки і результати практичного розвитку, включно із знанням та розумінням місцевих і тубільних громад, створенням візії майбутнього, якого вони прагнуть, і сприянням інноваціям.

8. Впроваджувати позитивні стабільні зміни

ОГС є ефективними суб’єктами розвитку, якщо вони…співпрацюють задля реалізації стабільних результатів та ефективних моделей розвитку, фокусуючись на результатах та умовах тривалих змін для людей, особливо наголошуючи на бідних та маргіналізованих групах, забезпечуючи стійкі надбання для теперішніх та майбутніх поколінь.

Керуючись цими Стамбульськими принципами, ОГС зобов’язуються вжити заходів для покращення їхньої діяльності, спрямованої на зростання, та запровадження її повної підзвітності. Створення іншими учасниками можливостей для реалізації цього наміру буде рівноважливим. Діями, що узгоджуються із цими принципами, уряди країни-донора та країни-партнера демонструють їхню обіцянку «спільного зацікавлення у забезпеченні того, що вклад ОГС у розвиток є якнайповнішим» згідно із Аккрською Програмою Дій. Усі уряди зобов’язані захищати права людини – серед них право на збори та участь у громадських організація і свободу слова. Разом, вищезазначене становить передумови ефективного розвитку.

Довідково

З початку 2010 року ГУРТ брав активну участь у роботі Відкритого Форуму з Ефективності ОГС, зокрема у регіональних та національних консультаціях, двох Всесвітніх асамблей Відкритого Форуму, які відбулись у м. Стамбул (Туреччина) та м.Сім Ріп (Камбоджа).

Стамбульські Принципи мовою оригіналу можна переглянути на веб-сторінці Відкритого Форуму www.cso-effectiveness.org

Переклад з англійської: Марія Сергійко
Редагування: Мар'яна Завійська

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.