bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тренінг про права людини для сільської молоді: нові підходи, нові результати
08.05.2017

З 3 по 5 травня 2017 року на базі ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Стецева, Івано-Франківської області відбувався освітній захід на тему: «Мої права – моє життя».

Триденний тренінг був спрямований на інформування сільської молоді (учнів 10-11 класів)  про основні права людини та механізми їх захисту в сучасному українському суспільстві. До нього були залучені по 10 найактивніших учнів з трьох сіл: Стецева, Підвисоке, Потічок.

У ході тренінгових занять були застосовані інтерактивні вправи, ігри, які допомогли учням не тільки засвоїти лекційну інформацію, а і шляхом практичних прав на собі переконатися, наскільки важливо знати свої права та вміти їх відстоювати. Тренерами семінару  виступили досвідчений спеціаліст та експерт в галузі прав людини: Ярослав Мінкін, тренер Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» та політолог, тренер з громадянської освіти Омелян Тарнавський.

Ініціатором проекту стала Благодійна організація «Благодійний фонд «ПроОсвіта». Омелян Тарнавський, голова БФ «ПроОсвіта», який народився та виріс у с. Стецева, констатує неабияку актуальність заходу для регіону обраного

«Знати свої права - це бути свідомим громадянином, який робить такою ж свою державу. Сьогодні це учні, які мають мало можливостей впливати на розвиток України, але завтра це люди з паспортом і багатьма правами. Їх треба знати і вміти правильно використовувати. Якщо ми не знаємо своїх прав, то вважайте, що ми не знаємо нічого. Правда, це стосується не тільки сільських дітей і взагалі не тільки їх, але й всіх інших. Ми ж вирішили зробити акцент саме на сільській молоді, оскільки якщо для містян таких можливостей є безліч, то для селян вкрай мало. Тому будемо заповнювати цю прогалину. Крім того, плануємо розширювати цей проект на Чернівецьку та інші сусідні області».

Кожного дня тренінг починався о 12:00 та завершувався о 16:00.

Всі учасники залишились дуже задоволеними, про що свідчить щоденне анонімне опитування організаторами заходу. Абсолютна більшість учнів виступили за частіше проведення подібних тренінгів. То ж маємо намір розширити цей проект й на інші області.

«Тренінг проходив дуже активно. Ми довели, а учасники переконались, що права людини є дійсно цікавими та потрібними, і їх варто знати. Результат ми бачили буквально на другий день, коли отримували зворотній звязок від учнів. Тоді вони вже знали, що право на життяневідємне, а свободи від катувань і рабства – необмежені. Третій день продемонстрував неабияку активність учасників, а підсумкові тести засвідчили, що 90% школярів знають відповіді на всі запитання, що на 70% більше, ніж спочатку», - підсумовує Омелян Тарнавський.

Освітній захід здійснювався Українською Гельсінською спілкою з прав людини у співпраці з Благодійною організацією «Благодійний фонд «ПроОсвіта» у рамках плану дій Всеукраїнської освітньої програми “Розуміємо права людини” при підтримці програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії» та за сприяння Управління освіти Снятинської міської ради.

Контакти

Коментарі

Юлія Рибалко   2565 днів тому   #  

Доброго дня! Дуже б хотілося , щоб і молодь Донецької області, а точніше юнаки та дівчата найбільшої за кількістю населення в Україні Лиманської об'єднаної територіальної громади мали змогу відвідати такий тренінг!

  •   Пiдписатися на новi
Омелян Тарнавський   2565 днів тому   #  

Доброго дня, пані Юліє!
Дякую за Вашу зацікавленість.

Ми завжди готові до співпраці. Якщо є можливості, то контактуйте, будь ласка, з нами через вказаний мейл. Все обговоримо і точно дійдемо до конкретного позитивного рішення.

Наша команда також проводить тренінги для молоді ОТГ про реформу децентралізації. Нині в об'єкті Дунаєвецька ОТГ, що на Хмельниччині. Тому можна і на таку тему "школу" провести. У цих питаннях важливий фінансовий аспект (проїзд, проживання, харчування). Якщо якось вдасться його вирішити, то ми рушаємо до Вас :)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.