bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ЄС і Данія дають старт антикорупційній ініціативі в Україні з бюджетом 16 млн. євро
02.02.2017

В Україні у співпраці з Данією (як партнером-виконавцем, а саме Міністерством закордонних справ Данії, Danida) буде дано старт антикорупційній ініціативі. Ініціатива об’єднує найбільш всеосяжні та потужні зусилля міжнародної спільноти з підтримки боротьби проти корупції в Україні. Відсьогодні у Києві офіційно розпочав свою роботу програмний офіс, що займатиметься впровадженням цієї ініціативи.

З цього приводу Європейський Комісар з Європейської політики сусідства і перемовин про розширення Йоганнес Ган зазначив таке:

«Ми знаємо, що переважна більшість українських громадян сприймає корупцію як одну з найнагальніших проблем. Справжній прогрес у цій сфері допоможе, зокрема, мобілізувати підтримку задля реформ в інших секторах. Саме тому Євросоюз вирішив разом з Данією запустити цю ініціативу. Заразом ЄС очікує на якнайшвидшу реалізацію інших важливих кроків у боротьбі проти корупції; можна зазначити кілька таких пріоритетів – йдеться, зокрема, про активні розслідування та справедливі суди у корупційних справах високопосадовців, ефективна перевірка поданих електронних декларацій або створення спеціалізованих антикорупційних судів».

Своєю чергою, Міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсон, який щойно повернувся зі своїх перших відвідин України, наголосив на такому:

«Данія твердо підтримує Україну та процес реформ в країні. Корупція заважає прогресу та потенціалу України; вона – перешкода для бізнесу та громадян. Саме тому ми раді очолити цю ініціативу та взяти на себе відповідальність. Я вірю, що існує політична воля стати до розв’язання цієї проблеми. Водночас разом з новим офісом ми вдаємося до важливого кроку у боротьбі проти корупції в Україні.

Данія ділиться своїм досвідом: ми є першими у списку Transparency International. Цей факт надає нам законності у цій сфері. Нещодавно я зустрівся з міжнародними експертами, яких було відібрано для роботи у київському програмному офісі, і вони справили на мене приємне враження. Ці експерти дуже компетентні та самовіддані; вони принесли із собою важливий досвід у боротьбі проти корупції з Литви, Грузії та України.

Данія запрошує усіх відповідних партнерів до співпраці з нами та закликає робити цю ініціативу успішною».

Контекст

Мета антикорупційної ініціативи ЄС – посилити спроможність новостворених антикорупційних інституцій і зміцнити зовнішній контроль за процесом реформ з боку Верховної Ради, громадянського суспільства та медіа. Ця ініціатива складається з трьох елементів:

1. Вона посилить спроможності новостворених антикорупційних інституцій щодо ведення розслідувань, здійснення кримінальних переслідувань та покарань випадків корупції. Це стосується Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного агентства з питань запобігання корупції та Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Окрім того, від цієї ініціативи також отримають користь нові антикорупційні суди (щойно їх буде створено), а також Державна служба фінансового моніторингу. У рамках програми будуть доступні різні види підтримки, адаптовані до потреб бенефіціарів. Вона стосуватиметься не лише експертного потенціалу та підготовки, але й вагомої ІТ-підтримки.

2. Також ця ініціатива зміцнить спроможність Комітету Верховної Ради з питань запобігання й протидії корупції ретельно досліджувати законодавство у сфері боротьби проти корупції та слідкувати за впровадженням реформи. Аби допомогти українському парламенту із цими завданнями, буде створено Консультаційну раду міжнародних експертів.

3. Окрім того, вона сприятиме залученню громадянського суспільства та медіа в антикорупційну діяльність, особливо в регіонах. Ініціатива допомагатиме місцевій владі, що підтримує справжні зміни та готова до співпраці з організаціями громадянського суспільства, запроваджувати цілий комплекс антикорупційних заходів у муніципалітетах. Процес визначення цих муніципалітетів відбуватиметься протягом початкових місяців. Громадянське суспільство отримуватиме підтримку за допомогою грантів.

Ініціатива триватиме три роки. Внесок Єврокомісії на її функціонування складає 15 млн. євро, Міністерства закордонних справ Данії – 1,34 млн. євро.

Програмний офіс очолюватиме Ека Ткешелашвілі; він розташований у тому самому приміщенні, що й київський офіс Консультативної місії ЄС (EUAM Ukraine). Обидва офіси тісно співпрацюватимуть, зокрема через прикомандированого міжнародного експерта.  

Контакти

Міністерство закордонних справ Данії, Dorte Bryde, тел.: +45 5077 8698

Представництво Європейського Союзу в Україні, Давід Стулік, тел.: +380 44 390 80 10 1530

Контакти

  • Представництво Європейського Союзу в Україні
  • 380 44 390 80 10 1530

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.