bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Одесі обговорили історію та сучасні виклики в сфері прав людини
10.11.2016

Про історію боротьби за права людини в Україні та сучасні виклики в цій сфері говорили на круглому столі, якій відбувся 8 листопада 2016 року в м. Одесі.

Одним з досягнень створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод стала можливість вільно зібратись та публічно обговорити ситуацію з правами людини 40 років потому. Про історію боротьби за права людини в Україні та сучасні виклики в цій сфері говорили на круглому столі, якій відбувся 8 листопада 2016 року в м. Одесі.

В Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.С. Грушевського зібралось понад 50 учасників – студенти, журналісти, історики, правозахисники, представники системи безоплатної правової допомоги, бібліотекарі та читачі. Метою проведення круглого столу «Права людини в Україні: історія боротьби та сучасні проблеми» було відзначення 40-ї річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод та обговорення важливості такої події для України, а також привернення уваги до сучасних проблем з дотриманням прав людини в Україні та Одеській області.

З інформацією «Вільні люди в невільній країні»: історія створення та розвитку Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод» виступив Ігор Бринош, заступник голови Одеської обласної організації Комітету виборців України. Про діяльність Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) розповів член правління цієї організації, голова Одеської обласної організації Комітету виборців України Анатолій Бойко.

Короткий огляд основних сучасних проблем та викликів в сфері прав людини в Україні та Одеському регіоні зробила адвокат, представник ГО «Асоціація адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Юлія Лісова. Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеський області Світлана Клішина представила державну систему безоплатної правової допомоги та її можливості в сфері захисту прав людини. Після обговорення, учасники заходу змогли ознайомитись з виставкою правозахисної літератури та отримати пам’ятки з актуальних правових питань, підготовлені УГСПЛ.

Захід проведено Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», у співпраці з Одеською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. М.С. Грушевського, в рамках ініціативи Української Гельсінської спілки з прав людини. Українська Громадська Група сприяння виконанню гельсінкських угод посідає в історії українського національно-визвольного і правозахисного руху визначне місце. Її діяльність разом з іншими чинниками привела Україну до незалежності, де відкрилася можливість побудувати правове суспільство, яке відповідатиме як волелюбному духові українського народу, так і букві міжнародних правових актів.

В 2004 році була заснована асоціація правозахисних організацій – Українська Гельсінкська Спілка з прав людини. Метою її створення та діяльності є реалізація та захист прав людини і основних свобод через сприяння практичному виконанню гуманітарних статей Прикінцевого акта Гельсінкської наради з безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ) 1975 року, інших прийнятих на його розвиток міжнародних правових документів, а також усіх інших зобов’язань України в сфері прав людини та основних свобод. Ця Асоціація є правонаступницею УГГ. Нині членами Асоціації є близько 30 правозахисних організацій, в тому числі Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України».

Контакти

  • Одеська обласна організація Комітету виборців України
  • [email protected]
  • (048) 716-40-18 (048) 716-46-83

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.