bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Києві обговорили питання здобуття освіти дітьми та молоддю з Криму та Донбасу
29.09.2016

27 вересня 2016 року відбулась прес-конференція «Можливості для здобуття якісної освіти для дітей та молоді з Криму і Донбасу», під час якої були підведені підсумки вступної кампанії за спрощеною системою вступу для абітурієнтів з Криму і Донбасу, окреслені можливості отримання української освіти для дітей з цих територій.

За даними МОН, у 2016 році до ВНЗ через освітні центри «Крим-Україна» (12 центрів) та «Донбас-Україна» (28 центрів) (створені для вступу дітей з Донбасу і Криму за спрощеною системою) вступило 1008 осіб (153 осіб з Криму та 855 осіб з Донбасу). Директор Департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров зазначив: «В ході нинішньої вступної кампанії вперше за два роки вдалося переламати ситуацію і збільшити кількість абітурієнтів з окупованого Криму і тимчасово непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей».

Одним із найголовніших завдань в період вступної кампанії стало донесення інформації до школярів Криму і Донбасу щодо можливості отримання української освіти. Фондом «Відкрита політика» спільно з Міністерством освіти та науки була створена «гаряча лінія» для школярів з Донбасу і Криму (в період вступної кампанії (1 липня – 18 серпня) до «гарячої лінії» звернулось понад 3000 осіб, з них – 8,8% – це звернення школярів з Криму і Донбасу, у вересні місяці частка дзвінків з цих регіонів зросла до 21%). Зважаючи на це також були розроблені покрокові інструкції: “Як отримати український документ про загальну середню освіту” та “Як отримати дублікат документів про закінчення навчального закладу” та дорожні карти («Дорожня карта як здобути українську освіту школярам з Донбасу»  та «Дорожня карта як здобути українську освіту для школярів з Криму»).

Крім того, Фонд «Відкрита політика»  спільно з порталом «Педагогічна преса» запустив он-лайн уроки з української мови та літератури та оприлюднив тренувальні тестові завдання для підготовки до ДПА з історії України XX-XXI ст., підготував і  запустив серію відео і аудіо роликів.  Протягом вступної кампанії відеоуроки переглянуло понад 13 000 людей, відеоролики  на каналі YouTube Фонду –  більше ніж 5790 разів.

Діти з Донбасу і Криму можуть отримати українську освіту за екстернатною формою навчання. Міністерство освіти і науки планує удосконалити нормативно-правову базу та завчасно розпочати інформаційну кампанію для дітей Криму і Донбасу. Фонд створив інтернет-платформу «Доступна освіта» (на платформі планується  розміщувати он-лайн уроки з української мови і історії України, розмістити розроблені покрокові інструкції тощо), продовжує забезпечувати роботу «гарячої лінії» та створювати аудіо і відеоролики (один з яких «Доступну освіту – кожному!» був презентований на прес-конференції).

Фонд «Відкрита політика»  – неурядова організація, яка реалізує проекти з розвитку STEAM освіти,  проект з інформування старшокласників із зони АТО і Криму щодо можливостей здобути українську освіту та отримати атестат, екологічні проекти.

«Гаряча лінія» – 0 800 504 425 – безкоштовно;  +380689512513 (Viber); +380505505411 (Viber). Консультативні телефонні лінії працюють у робочі дні з 9:00 до 18:00.

Повне відео з прес-конференції “Можливості для здобуття якісної освіти для дітей і молоді з Криму та Донбасу” можна переглянути тут.

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

  • Фонд «Відкрита політика»
  • +38 044 279 00 96; +38 068 024 51 69

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.