bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Комітет виборців України атестував одеських депутатів: дві «п’ятірки» і десять «четвірок»
01.10.2015

Одеська обласна організація «Комітету виборців України» провела атестацію депутатів.

Діяльність обранців запропонували оцінити незалежним від КВУ експертам. Серед 32 експертів – політологи, журналісти та громадські діячі. Аналітики Комітету виборців розробили 14 критеріїв, за якими оцінювали роботу обранців, і систему оцінювання. Все інше проробили експерти. Максимум депутат міг отримати 5 балів, проте «відмінною успішністю» можуть похвалитися одиниці, «хорошистів» трохи більше, але в цілому зі 120 обранців у міській раді «відмінників» і «хорошистів» набереться лише 12 чоловік.

Доброчесність

Депутати мають шкідливу звичку просити колег проголосувати їх карткою, коли самі відсутні в залі засідань. Таких «послужливих друзів», які голосують за «того хлопця» у міській раді, журналісти помітили 15.

В результаті опитування виявилося, що дисциплінованими можна назвати 14 депутатів міської ради: вони не пропустили жодної сесії, троє пропустили більше половини засідань, 43 депутата прогуляли 10% сесій, а 26 - 20%.

Депутати зобов’язані розповідати виборцям про свої доходи, але зважилися на це лише 9 зі 120 депутатів.

Оцінювалися також голосування за проекти рішень: «Про визначення частки Одеської міської ради у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт Одеса» і внеску КП «Міжнародний аеропорт «Одеса» у спільну діяльність», а також «Про продаж пакету акцій закритого акціонерного товариства ( ЗАТ) «Пасаж». Не голосували за жоден спірний проект рішення 38 депутатів міської ради. Голосували, як мінімум, за один спірний проект рішення 82 депутата міської ради.

Депутати можуть впливати на події в місті, подаючи запити до міської ради, отримувати таким чином інформацію та пропонувати міській раді вирішення тієї чи іншої проблеми. Скористалися цією можливістю 85 осіб.

Підзвітність

Звітувати перед своїми виборцями депутатів зобов’язує закон «Про статус депутатів місцевих рад». Однак, при цьому, якщо депутат вирішив, що він ні перед ким звітувати не зобов’язаний, то йому за це нічого не буде. Мабуть, через це депутати нехтують звітами перед виборцями, і тільки 25 зі 120 подали до міської ради звіти за 4 роки роботи. 9 депутатів відзвітували за рік, 7 – за три роки, а 59 взагалі не звітували жодного разу.

При цьому тільки 9 звітів повністю відповідають вимогам закону.

Відкритість

Неможливо позитивно оцінити роботу і депутата, який приховав інформацію про себе і від виборців, і від власних колег у міській раді. Зі 120 міських обранців про 55 осіб на сайті міської ради взагалі немає ніякої інформації. Вся інформація є тільки про деяких депутатів.

Інформація про решту якщо і є, то неповна.

Результати оцінювання демонструють, що систему міської ради слід змінювати, а партіям, які висувають кандидатів, слід більше опікуватися дисципліною своїх протеже.

Повний текст звіту - у додатку. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.