bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбувся круглий стіл «Свобода мирних зібрань на Херсонщині»
01.04.2015

31 березня 2015 року вперше у місті Херсон відбувся  круглий стіл на тему «Свобода мирних зібрань. Тенденції постмайданівської України та європейська практика». Даний захід був організований Інститутом «Республіка» в рамках Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» у співпраці з активістами Херсонщини. Круглий стіл відбувся за підтримки Національного Демократичного Інституту.

Події, які відбуваються в Україні останні півтора року, засвідчили стрімке зростання впливу простих громадян на соціально-політичні та, навіть, геополітичні процеси. Звичайні люди, які об’єднуються задля відстоювання власних та національних прав, інтересів та переконань, часто виявляються сильнішими за обставини, чиновників та ворогів України, примушують їх діяти саме в інтересах самоорганізованих людей.

Оскільки використання свободи зібрань стало одним з найдієвіших методів впливу громадян, на захід прийшли не лише громадські активісти Херсону та області. Круглий стіл відвідали представники Херсонської обласної державної адміністрації, Управляння громадської безпеки УМВС у Херсонській області, Головного управління юстиції, прокуратури, а також Голова Херсонського окружного адміністративного суду.   Загалом у заході взяли участь 36 осіб.

На круглому столі розглядались питання ситуації зі свободою мирних зібрань в цілому в Україні, та на Херсонщині зокрема, справи Європейського суду з прав людини «Вєрєнцов проти України», «Шмушкович проти України», міжнародний досвід унормування свободи зібрань, процеси очищення влади як наслідок Євромайдану. На круглому столі виступили з промовами: Володимир Чемерис, правозахисник, голова Інституту «Республіка», Михайло Каменєв, експерт Ініціативи «За мирний протест!», Артем Амельченко, юрист Інституту «Республіка», Віталій Попов, голова Херсонського окружного адміністративного суду, Костянтин Філенко, заступник начальника управління внутрішньополітичної діяльності Департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики обласної державної адміністрації, активісти Євромайдану, Антимайдану, представники місцевих ініціатив громад.

 Виявилось, що херсонці часто користуються правом на мирне зібрання і співпрацюють злагоджено з місцевою владою, проте мають певні проблеми в області.

Приємним виступом стала промова Голови Херсонського окружного адміністративного суду Віталія Попова: «Свобода мирних зібрань є одною з найулюбленіших моїх тем. Впевнений, що на Херсонщині більш спокійно відбувся Євромайдан, оскільки ми жодного разу не заборонили мирне зібрання, якого б тиску судді не зазнавали у ті скрутні часи. Й зараз для нас є одним із ключових  право громадян мирно збиратись. Ми не обмежуємо нікого – ні євромайданівців, ні активістів з інакшими поглядами, хоча й ситуація в державі зараз не спокійна. Ми чітко розуміємо, що дане право є основоположним і його можуть застосовувати усі громадяни. Якщо ж порушення відбуваються під час самого зібрання – це справа працівників правоохоронних структур».

Також одною із жваво обговорюваних тем стало питання очищення влади. Експерт Інституту «Республіка» Амельченко Артем розповів учасникам про ситуацію з люстрацією в Україні, а також презентував моніторинг виконання законів України «Про очищення влади» та «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Окремо Артем зупинився на списку люстрованих чиновників з Херсонщини, який роздав учасникам. Експерт закликав активістів приєднуватись до процесу очищення влади і моніторити відповідність витрат чиновників до їх оприлюднених декларацій.

Щодо представлення обласного досвіду використання права на мирне зібрання, яскравим виступом стала промова само організованих громадян Цюрюпинська з  громадської ініціативи «Ліс людей», що на Херсонщині. Активісти скаржились на пасивну реакцію обласної влади на їх протести. Проблема виникла із загрозою тотальної вирубки лісу і перетворення й так степової частини України  на суцільну пустелю без жодного дерева. Громада Цюрюпинська самоорганізавалась та вже кілька років поспіль протестує і пише ряд звернень на нищівне ставлення влади до природи області. Оскільки на круглому столі були присутні активісти й представники влади, організатори запропонували написати спільне звернення до Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, профільного міністерства, голів фракцій Верховної Ради України з метою сприяти припиненню тотального знищення лісу та покарання винних. Знаковим стало те, що під даним зверненням підписались громадські активісти з різним ідеологічним спрямуванням, а саме представники Євромайдану та Антимайдану. Також свій підпис залишив представник УМВС. Сподіваємось, дане звернення пришвидшить вирішення проблеми.

Тож захід у Херсоні став не лише площадкою для обміну інформацією, просвітою у сфері свободи зібрань, обміну контактами між учасниками, а й перейшов одразу в практичну площину по захисту зеленої зони Херсонщини. Захід показав, що навіть не зважаючи на різні політичні та ідеологічні погляди, херсонці об’єднуються задля вирішення спільних проблем. Активісти показали спільне бажання розвивати та відстоювати разом процвітання сонячної області України.

Контакти

  • Всеукраїнська Ініціатива “За мирний протест!”
  •  [email protected]

Коментарі

Валентина Пономаренко   3316 днів тому   #  

Активну участь в засіданні круглого столу взяли не тільки активісти з обласного центру, а й Цюрупинського, Каховського та Скадовського районів.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.