bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Верховна Рада України проголосувала за закон про вимушено переселених осіб
21.10.2014

20 жовтня 2014 року Верховна Рада України нарешті проголосувала за закон про вимушено переселених осіб. Законопроект «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» №4490а-1 було підтримано 249 голосами.  Від цього закону залежить становище сотень тисяч осіб, які залишилися сьогодні без домівки та соціального захисту, крім цього він відкриває шлях для міжнародної допомоги державі у вирішенні проблем переселенців.

Transparency International Україна підтримувала цей законопроект і вітає з перемогою всіх колег із громадського сектору, правозахисників та експертів які вклалися у написання та прийняття цього закону. «Законопроект №4490а-1  сьогодні навіть не стояв на порядку денному, але завдяки громадським активістам та публічності, владу було дотиснуто. Це яскравий приклад того, як звичайні громадяни можуть брати участь у врядуванні та дійсно впливати на рішення влади», - зазначає виконавчий директор  Transparency International Україна Олексій Хмара.

За останніми даними Верховного комісара ООН у справах біженців, кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні значно перевищує 400 тисяч осіб. А за неофіційними даними, таких людей в два-три рази більше. Однак держава досі не мала закону, спрямованого на забезпечення прав переміщених осіб. Обов’язки щодо захисту прав своїх громадян, які опинилися в біді, не виконувалися. Лише волонтерська допомога пом’якшувала ситуацію. Відсутність закону не дозволяла переселенцям отримати від держави тимчасове житло, земельні ділянки, місця в дитсадках і школах і т. д.

Задля того, аби переселенці знали куди їм звертатися по допомогу, які документи необхідно для цього мати та які органи за це відповідальні, ТІ Україна підготувала інфографіку «Помічник переселенця».

Інфографіка підготовлена в рамках проекту «Відкрите врядування: без паперових обіцянок, досягнення реальних результатів» .

Контакти

  • Ольга Тимченко
  •  0503529618

Коментарі

Наталія Околітенко   3488 днів тому   #  

Нарешті! А то ж люди в біді були поза законом...

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.