bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Христанівка запрошує на «Сластіонівську толоку» (Полтавська область)
31.05.2016

Проект зі збереження унікальних земських шкіл за проектом Опанаса Сластіона набуває дедалі більших масштабів та гуртує небайдужих людей звідусіль. Цього разу на толоку кличе Христанівка Лохвицького району, де місцева активістка Оксана Олійник задумала зробити з історичної споруди культурно-освітній центр.

Своєрідною точкою відліку у початку проекту стане 4 червня, коли й заплановане «генеральне прибирання». Оксана та Орест Олійники переїхали до Христанівки з Києва. Наше видання неодноразово писало про них. Зокрема, коли Оксана потребувала допомоги у зв’язку з онкозахворюванням; вона і досі протистоїть цій недузі. Однак негаразди не зупинили жінку у втіленні своєї мрії, що народилась безпосередньо на землі «піднебесної Христанівки», як родина називає село. А знайомство з Ольгою Герасим’юк, яка завітала туди під час експедиції, стало ще одним поштовхом до реалізації задуму.

Отож, першої суботи червня Оксана вирішила зібрати однодумців, які б разом прибрали старовинну школу і територію поруч. Її хочуть перетворити на культурно-освітній центр і зробити дозвілля сільської малечі цікавим та корисним. А разом з тим долучити до цього дорослих, одним словом, усіх, хто потребує змістовного спілкування.

— З любов’ю і радістю готуємось до толоки з прибирання столітньої Христанівської школи, збудованої за проектом Сластіона. 4 червня ви зможете заслужити свої дипломи та отримати свій шмат тепла, природи й відчуття причетності до важливого процесу. Ласкаво просимо! – написала Оксана в соцмережі Фейсбук, орієнтуючи охочих стати поряд у цій благородній справі — збиратися разом у селі на обідню пору. – Моя мрія – облаштувати простір для того, щоб люди могли обмінюватися досвідом, який вони б могли застосувати на практиці. Йдеться від розмов про мистецтво, культурний розвиток до цілком прикладних знань – як утеплити хату, основи сироваріння тощо. Все те, що допоможе людині зробити якісь кроки до власного успіху. Плануємо у майбутньому запрошувати сюди гостей звідусіль, щоб люди, які мають цінний досвід, могли ділитися ним з громадою.

Ініціаторка надрукувала дипломи, які обіцяє роздати всім учасникам на згадку про спільно проведений з користю час. До того ж, усіх, хто долучиться до толоки, очікують сюрпризи – вже підтвердили свою участь у заході столичні письменники, які привезуть з собою дитячі книги. Частину з них придбає для христанівських активістів Тарас Кутовий, Міністр аграрної політики та продовольства. Навесні він долучився до проекту зі збереження земських шкіл, а також традиційно приділяє велику увагу тому, аби підростаюче покоління могло повноцінно розвиватися у найвіддаленіших селах. Ці книги стануть надбанням майбутньої читальні, яку планується зробити частиною освітнього центру.

Крім того, одну з кімнат старої школи Оксана Олійник планує обладнати для показу кіносеансів. Ініціативу провести толоку підтримала сільрада, але активісти сподіваються на те, що до цієї важливої акції долучаться також комерційні підприємства, що діють в районі. Адже спільні заходи такого масштабу – чудова нагода познайомитися ближче задля подальшої співпраці та розвитку сільських території.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.