bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проблеми безгромадянства в Україні: як повернути до життя юридичних привидів?
23.12.2015

Запрошуємо Вас на круглий стіл на тему «Проблеми безгромадянства в Україні: як повернути до життя юридичних привидів?», який відбудеться у понеділок, 28 грудня, з 14.00до 16:00 в інформаційному агентстві «Укрінформ» (м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16, другий поверх).

Метою заходу є привернення уваги громадськості та влади до проблем безгромадянства, спричиненого розпадом Радянського Союзу, а також експертне обговорення проблеми та шляхів її вирішення.

Протягом 2014-2015 років громадським партнерством «Ініціатива з подолання безгромадянства в Україні» (за фінансової підтримки Європейського Союзу) ідентифіковано значні проблеми з незадокументованим статусом осіб без громадянства, які перебувають переважно в прикордонних районах України з недійсними паспортами СРСР чи документами невизнаних республік (наприклад, Придністровської Молдавської республіки) або взагалі без документів. Відсутність статусу та документів робить цих людей «юридичними привидами» та позбавляє всіх прав.

Чинне законодавство України не передбачає ефективної процедури їхньої легалізації, одночасно відштовхуючи відповідальністю за незаконне перебування на території України. Чим небезпечна така ситуація та що можна зробити, аби допомогти цим людям, фахівці обговорять на круглому столі «Проблеми безгромадянства в Україні: як повернути до життя юридичних привидів?».

Під час заходу буде презентовано моніторинговий звіт «Юридичні привиди: проблеми безгромадянства в Україні, спричинені розпадом Радянського Союзу» та рекомендації щодо подолання виявлених проблем. Будуть представлені стратегічні судові справи у сфері безгромадянства, а також можливості використання Європейського суду з прав людини та механізмів ООН для захисту прав осіб без громадянства. Йтиметься також про досвід пострадянських держав (Грузія, Молдова, Киргизія) щодо скорочення безгромадянства. 

До участі в заході запрошені представники громадських організацій, які працюють з цією темою, Державної міграційної служби, Державної прикордонної служби, МВС, Міністерства юстиції, Міністерства соціальної політики, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, УВКБ ООН, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Представництва Європейського Союзу та інших українських і міжнародних організацій.

Організатори круглого столу: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» та Центр інформації про права людини. Захід проходить в рамках проекту зі скорочення безгромадянства, спричиненого розпадом Радянського Союзу, який реалізовується Одеською обласною організацією ВГО “Комітет виборців України” та Всеукраїнським громадським партнерством “Ініціатива з подолання безгромадянства в Україні”, за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Реєстрація учасників та учасниць розпочинається о 13:30. Гостям буде запропонована вітальна кава.

Просимо підтвердити вашу участь до 17:00 п’ятниці, 25 грудня за телефоном:(098)570-99-54 або на електронну адресу [email protected]

Контакти

  • Центр інформації про права людини
  • Тетяна Печончик
  • [email protected]
  • (098)570-99-54

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.