bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Встигніть у новий реєстр НПО: інформація для швидких дій з урахуванням деталей (ЧАСТИНА 1)
09.11.2016

З 13 серпня 2015 року набули чинності нові зміни до Податкового кодексу України. З того часу неприбуткові організації мали можливість розпочати приведення своїх статутів у відповідність до змін. З виходом постанови від 13 липня 2016 року № 440 Кабінет Міністрів України визначив новий Порядок ведення Реєстру і подання документів неприбутковими організаціями. Про кроки, вимоги та особливості включення вашої організації до Реєстру ГУРТ поспілкувався з Олесею Долудою, адвокасі-менеджеркою з питань оподаткування неприбуткових організацій Проекту USAID «Громадяни в дії» Українського незалежного центру політичних досліджень.

Алгоритм дій для включення до нового Реєстру:

  1. Проаналізувати статут організації і підготувати необхідні зміни відповідно до нових вимог Податкового Кодексу.
  2. Скликати  Збори вищого органу управління і затвердити нову редакцію статуту.
  3. Підготувати пакет документів для державної реєстрації.
  4. Провести процедуру державної реєстрації нової редакції статуту.
  5. Подати заяву №1-РН зі «змінами» до податкової інспекції.
  6. Отримати Рішення від органу Державної фіскальної служби.

З 1 січня 2016 року державний реєстратор має оприлюднювати в ЄДР відскановані установчі документи. При поданні заяви №1-РН до податкової не потрібно нести роздруковану копію з оновленою редакцією статуту. Подавати потрібно лише заяву №1-РН. Про своє рішення податкова має повідомити протягом 14 днів.

На сьогодні подати заяву можна: особисто або через уповноваженого представника, поштою (з повідомленням про вручення та з описом вкладення) та он-лайн через електронний кабінет платника податків (у разі наявності електронного цифрового підпису).

Можливість подання заяви №1-РН через «єдине вікно» держреєстратору поки залишається «на перспективу».

Аналіз відповідності: нові вимоги та як їх врахувати

Незважаючи на наявність чи відсутність запиту з податкової про відповідність установчого документу чинним положенням Податкового кодексу, організації мають самостійно проаналізувати таку відповідність, щоб бути впевненими у включенні до нового Реєстру НПО.

Для збереження ознаки неприбутковості статут неприбуткової організації має містити обов’язкові положення, передбачені підпунктом 133.4.1 статті 133 Податкового кодексу стосовно заборони розподілу доходів (прибутків), передачі активів у разі припинення організації та бажано – цільового використання доходів (прибутків), активів організації:

  • «Отримані доходи (прибутки) або їх частини не підлягають розподілу серед засновників (учасників), членів організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.»
  • «У разі припинення юридичної особи у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення активи організації мають бути передані одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховані до доходу бюджету».

Ця вимога не розповсюджується на ОСББ.

  • «Доходи (прибутки) організації або їх частини використовуються виключно для фінансування видатків на утримання організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами».

Відображати цю вимогу в установчих документах можна за бажанням. Проте, оскільки  вимога цільового використання все одно є обов’язковою до виконання для неприбуткових організацій, ми радимо також і прописувати реченням цю вимогу в статуті.

Причому положення підпункту 133.4.1 статті 133 Податкового кодексу варто прописати майже дослівно. Перестановка слів можлива, лише якщо вона не впливає на зміст. Інакше неврахування пунктів вимог може бути формальною підставою для відмови у внесенні до нового Реєстру.

Організації, створені до 13 серпня 2016 року (дати набуття чинності вимог Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» від 17 липня 2015 року №652), можуть бути виключені з Реєстру 1 січня 2017 року у разі невідповідності установчих документів.

Організації, створені після набуття чинності новими вимогами, одразу повинні були врахувати їх в установчих документах.

Також при формулюванні статуту важливо враховувати, що він має відповідати вимогам профільного закону для НПО. Така вимога закріплена в підпункті 133.4.1 статті 133 Податкового кодексу: неприбуткові організації мають бути утворені та зареєстровані відповідно до закону, що регулює діяльність відповідної НПО.

У профільних законах для відповідного виду НПО визначено, що саме обов’язково має бути передбачено в установчих документах для неприбуткових організацій відповідного виду. Тобто неприбутковій організації слід перевірити, чи прописані у її статуті всі відомості, які він обов’язково має містити відповідно до такого закону. Зокрема, перелік таких обов’язкових відомостей передбачено:

  • для ГО - ст. 11 Закону України «Про громадські об’єднання» від 22 березня 2012 року №4572;
  • для БО - ст. 14. Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073 тощо.

Причому особливу увагу з цього приводу слід звернути громадським об’єднанням. Наприклад, згідно із Законом «Про громадські об’єднання», введеним в дію з 1 січня 2013 року, всі громадські об’єднання мають привести свої установчі документи у відповідність до його вимог до 1 січня 2018 року. Тому ГО слід враховувати, що при поданні нової редакції статуту ГО на держреєстрацію (у зв’язку з приведенням у відповідність до вимог Податкового кодексу) – держреєстратор буде відразу перевіряти оновлений статут на відповідність вимогам Закону «Про громадські об’єднання».

Загалом при наданні ознаки неприбутковості податкові інспектори також мають право перевіряти відповідність установчих документів профільним законам для НПО. Хоча й, на практиці, цим переважно займаються лише органи державної реєстрації.

Часті помилки: кожне слово має юридичне значення

На основі аналізу установчих документів, які надсилають експертам УНЦПД, можна відзначити такі помилки, які допускають неприбуткові організації:

  1. Обов’язкові «речення» з підпункту 133.4.1 статті 133 Податкового кодексу прописуються недостатньо уважно. Наприклад, зазначається слово «доходи», пропускаючи у дужках «прибутки», або навпаки (або не зазначаються слова «або їх частини»).
  2. Пропускаються вимоги стосовно «пов’язаних осіб».
  3. Не прописуються усі випадки реорганізації.
  4. Наявність суперечливих речень в тексті статуту. Обов’язкові «речення» можуть бути переписані дослівно, проте в цьому ж тексті статуту з попередньої редакції залишають речення, які суперечать новим. Наявність суперечливих речень може стати підставою для відмови у включенні до Реєстру. 

Спецпроект «Встигни у новий Реєстр НПО» ініційований Ресурсним центром ГУРТ за підтримки проекту USAID «Громадяни в дії». Ми закликаємо представників українських НПО пропонувати блогозаписи, історії успіху чи «репресій», що розповідають про Ваш шлях потрапляння до нового Реєстру, активно коментувати матеріали спецпроекту, долучатися до обговорень та, за потреби, висловлюватися щодо спільних дій для захисту прав українських НПО.

Контакти

Коментарі

Федір Кречун   2716 днів тому   #  

Про який прибуток мова йде?
Організація не прибуткова.

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Литвиненко   2715 днів тому   #  

відповідно до законодавства, го та бо можуть займатися підприємницькою діяльністю.
Крім того, неприбутковість є свого роду пільгою від держави, а не чимось, що присвоюється апріорі.

  •   Пiдписатися на новi
Оксана Індришек    2715 днів тому   #  

Доброго дня! Як здійснити оплату за перереєстрацію(410грн)?

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Литвиненко   2715 днів тому   #  

Оксано, відповідно до прийнятого законопроекту 5067(закон 1666) плата за приведення статутів у відповідність до вимог ПКУ відсутня
за державну реєстрацію інших змін для го та бо - 0,1 розміру МЗП (140 грн)
реквізити можна знайти на сайтах обласних управлінь юстиції або за контактними телефонами Відділів державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань

  •   Пiдписатися на новi
Людмила Скакуненко   2715 днів тому   #  

У статуті нашої МГО вказані дані вимоги, чи потрібна перереєстрація?

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Литвиненко   2712 днів тому   #  

Людмило, якщо статут вашої організації відповідає вищепереліченим вимогам, але ви і досі маєте ознаку неприбутковості 0006, вам необхідно звернутися до податкової інспекції з заявою 1-РН для отримання нової ознаки (0032) та включення в новий реєстр.

  •   Пiдписатися на новi
Крупеня Валерий   2709 днів тому   #  

Где можно найти и скачать образцы типовых документов для перерегистрации в органах юстиции общественной организации в связи с принятием изменений в НКУ?

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Литвиненко   2708 днів тому   #  

Валерію, оновлений бланк заяви ви можете скачати за посиланням - http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0014-16

вам необхідна заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

  •   Пiдписатися на новi
Алла Цудікова   2702 дні тому   #  

Ок. а що саме писати в цый заявы ы в чкому саме пункты - не пыдкажете? Я жодного схожого пункту в ный не нахожу...

  •   Пiдписатися на новi
Василь Ніщименко   2701 день тому   #  

сьогодні відмовили в прийнятті документів на реєстрацію, мотивуючи, що бланк заяви http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0014-16 застарів. Потрібно відшукати новий.

  •   Пiдписатися на новi
Алла Цудікова   2701 день тому   #  

це прЕлесть просто, а не центр надання послуг.. А вони не можуть надати правильний бланк?!! м-дааа...

  •   Пiдписатися на новi
Василь Ніщименко   2701 день тому   #  

Знайшов на https://www.facebook.com/citizensinactionUA посилання https://minjust.gov.ua/ua/news/48770. Потрібно вибрати форму 3. Дякую за посилання.

  •   Пiдписатися на новi
Алла Цудікова   2701 день тому   #  

Дякую. Так який наш пункт заповнювати? ось цей?:""18 Зміни до установчих документів, які не пов’язані з внесенням змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань""

  •   Пiдписатися на новi
Микола Кушнірук   2708 днів тому   #  

Доброго дня. Що робити ОСББ? Написано_"ця вимога не розповсюджується на ОСББ" ЯКА? Про неприбутковість чи у разі припинення юридичної особи

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Литвиненко   2708 днів тому   #  

Миколо, необхідність передачі активів у разі припинення не розповсюджується на ОСББ.

ОСББ мають внести в свої статути 2 пункти з трьох.

  •   Пiдписатися на новi
Алла Цудікова   2705 днів тому   #  

а якщо в статуты перша фраза є, а другої - ось цієї немає:
""«У разі припинення юридичної особи у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення активи організації мають бути передані одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховані до доходу бюджету».""
Теж потрібно пререестровувати статут?

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Литвиненко   2705 днів тому   #  

якщо хочете зберегти ознаку неприбутковості, тоді так

  •   Пiдписатися на новi
Олесь Ковальчук   2684 дні тому   #  

Добридень!
Можна докладніше (посилання на форми/зразки) про це:
Підготувати пакет документів для державної реєстрації.
Провести процедуру державної реєстрації нової редакції статуту.

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   2684 дні тому   #  

Добрий день!
Оновлений бланк заяви ви можете завантажити за посиланням: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0014-16. Вам необхідна заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.
Щодо нової редакції статуту докладніше дивіться у нашому матеріалі: https://gurt.org.ua/articles/35293/
З повагою,
Катерина

  •   Пiдписатися на новi
Олесь Ковальчук   2684 дні тому   #  

Мене цікавив перелік документів, бо сама заява/бланк доволі абстрактна...

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.