bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Надія Васильєва: «Microsoft готовий надавати уряду України допомогу в побудові системи кібербезпеки»
29.09.2016

У рамках тематичного Місяця поваги до прав інтелектуальної власності портал ГУРТ поспілкувався з генеральним директором компанії «Майкрософт Україна» Надією Васильєвою. Пані Надія розповіла про корпоративний погляд корпорації на проблему легітимізації програмного забезпечення в Україні, пояснила основні переваги автентичного софту для користувачів, повідомила про програми, які Майкрософт Україна вже впроваджує задля зменшення піратства, а також про співпрацю з державними органами. Детальніше читайте в інтерв’ю.

- Пані Надіє, сформулюйте, будь ласка, корпоративний погляд Майкрософт на проблему легітимізації програмного забезпечення в Україні.

- Прикро це засвідчувати, але використання неліцензійного програмного забезпечення залишається однією з найболючіших проблем в Україні. За даними дослідження BSA за 2015 рік, 82% всього програмного забезпечення в Україні піратського походження. Це один із найгірших показників у Центральній та Східній Європі. Частка піратського ПЗ в Україні зменшилася лише на 1% у порівняні з попереднім аналогічним дослідженням 2013 року. Як наслідок, нас повернули до сумнозвісного списку 301 як одну з найгірших країн-порушниць авторського права у світі.

Якщо ми прагнемо поділяти європейські цінності, хочемо створити конкурентоспроможну модель інформаційної економіки та позитивний інвестиційний клімат, ми маємо поважати працю інших людей. Це і називається «мислити по-європейськи».

- У чому основні переваги використання автентичного софту для користувачів?

- Перше та найголовніше – це безпека персональних даних. Українці використовують велику кількість неліцензійного ПЗ, яке несе загрози та збільшує вірогідність стати жертвами кібератак. Наприклад, 78% піратських програм, завантажених із інтернету, містять cookie-файли стеження або програми-шпигуни. У цифровому світі, як і в світі реальному, є свої порядки, закони та культура. Тут так само необхідно думати про безпеку нематеріальних активів, а саме – про захист персональних даних. Ми звикли в реальному світі закривати квартиру на ключ, йдучи з дому. У цифровому світі ми маємо поводитися так само.

Другий аспект – продуктивність роботи. При завантаженні піратських версій багато корисних додаткових компонентів просто відсутні. Оригінальна операційна система містить повноцінний пакет усіх компонентів.

По-третє, це гарантійна сервісна підтримка. Ви можете за необхідності користуватися технічною підтримкою. Фахівці Microsoft допоможуть вирішити будь-які труднощі, що можуть виникнути з використанням ОС.

Ну і звісно ж, це регулярне оновлення системи. Windows 10 оновлюється автоматично з перевірених джерел, які надає компанія. Отримати вірус при оновленні неможливо, а ваша ОС підтримуватиме всі останні розробки Microsoft.

- Як не стати комп’ютерним піратом?

- Треба визнати, що українці не звикли платити за ліцензоване програмне забезпечення, за легальну аудіо- і відеопродукцію. Але якщо ми прагнемо долучитися до великої європейської сім`ї, маємо навчитися цінувати інтелектуальну працю не тільки програмістів та розробників, а й учених, дослідників, винахідників. Мусимо щодня робити відповідальний вибір, у тому числі відмовлятися від використання підроблених продуктів.

Зміни на краще починаються всередині. Тож кожен українець має виховувати в собі повагу до об’єктів інтелектуальної власності. В Україні відбувається трансформація, зростає нове покоління. І саме сьогодні час засівати насіння культури свідомого використання продуктів.

- Які програми Майкрософт Україна вже впроваджує задля зменшення піратства в галузі розповсюдження програмного забезпечення і як до них долучитися?

- Минулого року компанія «Майкрософт Україна» була визнана найактивнішою в сфері захисту інтелектуальної власності на міжнародному форумі IPF 2015. Ми тісно співпрацюємо із Міністерство освіти і науки України. Зокрема, у 2015 році підписали рамкову угоду з програмного забезпечення вищих навчальних закладів із метою створення умов для легального використання ПЗ. Компанія надає українським навчальним закладам спеціальні умови для використання ліцензійного програмного забезпечення. А у травні цього року до України завітав директор департаменту освіти офісу Microsoft у Центральній та Східній Європі Крістодолос Папафотіс, який на зустрічі з представниками міністра обговорив продовження співпраці.

Також ми активно підтримуємо ініціативу чотирьох найбільших медіагруп України під назвою «Чисте небо». Метою ініціативи є боротьба з сайтами, які порушують права інтелектуальної власності та перешкоджають розвитку добросовісної конкуренції на українському ринку контенту.

- Як Майкрософт контролює захист прав інтелектуальної власності компанії та її розробників?

- Захист інтелектуальних авторських прав і боротьба із кіберзлочинністю закладені у ДНК нашої компанії. У питанні охорони інтелектуальної власності важливу роль відіграє методологія SAM (Software Asset Management, – авт.) – управління ліцензіями на програмне забезпечення як активами. Вона поєднує ефективні технології й процедури керування програмними активами та оптимізацію їх використання. SAM допомагає дотримуватися умов ліцензій, захищаючи інтелектуальну власність і забезпечуючи легальний доступ до її об'єктів. Добре продумана програма гарантує, що у вашої організації будуть всі необхідні ліцензії на ПЗ для ефективної підтримки її щоденної діяльності.

- Розкажіть, будь ласка, детальніше про програму співпраці Майкрософт Україна та Мережі TechSoup. Які можливості для користувачів Майкрософт вона відкриває?

- TechSoup виконує глобальну Програму технологічної підтримки неприбуткових організацій. Ключовим напрямком цієї програми є надання неприбутковим організаціям пільгового програмного забезпечення. Майкрософт є найбільшим донором програмного забезпечення, яке пропонується у рамках цієї програми. Для отримання права на пільгове ПЗ та онлайн сервіси від Майкрософт українська неприбуткова організація має відповідати чітко визначеним критеріям. Процедура відбувається через українську частину порталу TechSoup.

- Чи співпрацює Майкрософт Україна з державними органами щодо легітимізації програмного забезпечення? Які результати такої співпраці?

- Так, ми намагаємося і хочемо співпрацювати із державними органами у цій сфері, робимо для цього все можливе. Втім, на наші пропозиції реагують повільно. На жаль, Україна ще перебуває в процесі налагодження ефективних механізмів боротьби з порушеннями в галузі інтелектуальної власності. Серед ключових проблем залишається широке застосування неліцензійного програмного забезпечення в державних установах. І це вкрай негативно впливає на імідж і репутацію нашої країни.

Звісно ж, придбання ліцензійного ПЗ вимагає від держорганів певних фінансових вливань, а це багато кому не подобається. Однак такий підхід дозволить швидко побудувати прозорі процеси й провести необхідні реформи. До того ж стабільна інформаційна система гарантуватиме не тільки безпеку та безперебійну роботу держорганів, а й також технологічну модернізацію процесів.

І хоча темпи, з якими держава бореться з піратством, поки недостатні, все ж ми бачимо деякі позитивні зрушення в цьому напрямку. Крім згаданої вище угоди з Міністерством освіти, 1 червня цього року уряд схвалив Концепцію реформування державної системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні. З метою виконання положень Концепції 23 серпня затвердили План заходів щодо реалізації цієї Концепції. Ми готові допомагати й брати участь в цій нагальній роботі.

Варто також розуміти, що використання піратського ПЗ у державних підрозділах ставить під загрозу увесь кіберпростір держави, який безпосередньо впливає на функціонування економіки, військового, соціального та інших секторів. Це дуже серйозні речі.

Ми ж, у свою чергу, готові надавати необхідну допомогу уряду в побудові системи кібербезпеки, здатної протистояти сучасним загрозам. Варто нагадати, що у кінці 2014 року Корпорація Microsoft та Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України підписали Угоду про співробітництво з питань безпеки (Government Security Program). Згідно з цією Угодою Microsoft надає Державній службі спеціального зв’язку доступ до вихідного програмного коду своєї продукції. Це дозволяє представникам ДССЗЗІ переконатися, що використання продуктів Microsoft є безпечним для держави.

А минулого року «Майкрософт Україна» підписала Меморандум про взаєморозуміння із Міністерством внутрішніх справ України. Меморандум повинен стати фундаментом для підписання подальших угод, в рамках яких МВС та фахівці Microsoft спільно працюватимуть над посиленням кібербезпеки відомства. Підписання цих угод, а також створення підрозділу кіберполіції стали важливими кроками на шляху до побудови кіберзахищеної України.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.