bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Максим Сидоренко: «Ми прагнемо навчити людей самоорганізовуватися»
27.05.2015

Зважаючи на останні події в Україні, волонтерство стало одним із найвизначніших суспільних явищ. Там, де держава не спроможна допомогти, на потреби людей реагують громадські організації та волонтери. Цього разу ГУРТ поспілкувався з головою ГО «Чесне Запоріжжя» Максимом Сидоренком, який розповів про діяльність організації детальніше.

- Максиме, розкажіть про історію громадської організації «Чесне Запоріжжя». Як виникла ідея заснування та в чому суть вашої діяльності?

- Ми заснували громадську організацію в червні минулого року. Ідея була у патріотично-спортивному вихованні. Планували зробити виїзний табір, наметове містечко біля річки, яке б могло виживати в екстремальних умовах, даючи знання про те, як знайти їжу, розвинути навички самооборони, стрільби з легкої зброї. Думали, що це буде ніби скаутське містечко. Але почалася АТО, і нам вже ніколи було займатися цим проектом, до якого треба було залучати багато ресурсів. Взагалі в зону АТО пішли наші друзі, почали там служити, а ми передавали допомогу. Перший раз їхали у напрямку Амвросіївки. Нас було 10-12 чоловік, потім хтось перейшов в інші організації, побачив себе там, хто, навпаки, приєднався. Однак першочергово ми збиралися, щоб змінювати наше місто на краще, зробити його цікавішим, кориснішим та чистішим.

- Яку мету ставите перед собою у  роботі?

- Найголовніша мета – навчити людей самоорганізовуватися. Ми відразу кажемо людям: «Якщо ви хочете щось змінити в житті, ви повинні ставити перед собою ціль та об’єднуватися. Якщо вам не вдається достукатися до чиновників, ми можемо допомогти, але не зробити за вас. Тобто ми вам дамо напрямок, скажемо, куди йти та що робити».

Які зараз існують проблеми у функціонуванні організації?

- Найперша та найглобальніша проблема – фінансування, друга, не менш важлива, – недостатня кількість порядних людей, на яких можна розраховувати та давати їм важливі доручення. Згодом від нас відсіюються ті, хто сприймає нашу діяльність як розвагу,  й залишається стійкий хребет, який кріпне, стає сильнішим і мудрішим. Ми як одна сім’я. Так, буває сваримося, але все одно націлюємо свою енергію на рішення проблем, а не на суперництво.

- На офіційній сторінці вказано, що ви боретеся за екологію Запоріжжя. Як це відбувається?

- Повернемося трохи назад: ці плани та ідеї були при створенні організації. Так, ми хотіли провести акцію «Чистий берег», розташувати контейнери, смітники, щоб люди могли завернути сміття в пакет і одразу викинути. Зараз нас мало, трохи не той час.

- Ви також вказували, що захищаєте права та свободи людини, поясніть, як проявляється цей захист та чи надаєте ви юридичні послуги?

- Найчастіше звертаються або сім’ї бійців, або родини постраждалих під час АТО. Навіть зверталися переселенці, але там більше лунають запитання щодо надання інформації: де? як? куди звернутися? Сьогодні нашим юридичним партнером є фірма «Гамбіт». Це дуже гарні люди, вони миттєво реагують на наші прохання та надають допомогу.

- Ви допомагаєте бійцям на Сході країни. Скажіть, на яку допомогу зараз військові очікують найбільше?

- Важко сказати, тому що все дуже швидко змінюється. Одні звертаються, бо потрібні спальники, інші просять берці, є бійці, яким потрібна форма. Не існує якоїсь однієї конкретної потреби, у всіх вони різні.

- Як можна долучитися до Вашої організації?  

- Перш за все, за допомогою наших сторінок у соціальних мережах. Також нас можна знайти через пошукові системи. За час існування «Чесного Запоріжжя» відбулося дуже багато змін, люди приходили і йшли від нас, тому зараз ми даємо активістам час, щоб вони змогли проявити себе, показати, що вони мають бажання допомагати й бути корисними. Головна вимога – розуміння цілей, того, до чого ми прагнемо у своїй роботі.

Спілкувалася Дар'я Назарова

Контакти

Коментарі

Анна Анісімова   3215 днів тому   #  

Саморганізація на сьогодні має велике значення. Головне, щоб кожен розумів це і вмів знайти вірний шлях.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.