bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Наталія Лазарук: «Основна мета наших програм – формування цілісної і самодостатньої особистості»
30.04.2015

Нещодавно ГУРТ мав нагоду поспілкуватися із заступницею голови правління ГО «Батьки та діти» Наталією Лазарук. Cоціальними проблемами пані Наталія зацікавилася більше п’яти років тому, саме тоді вона вирішила, що мусить поділитися своїм досвідом, аби допомогти іншим людям уникнути проблем в сім'ї й у стосунках між батьками й дітьми, допомогти молодим людям розібратися в собі та знайти відповіді на запитання, що їх цікавлять.

- Громадська організація «Батьки та діти» існує з 2009 року. Як виникла ідея її створення?

- Щодня суспільство зіштовхується з низкою проблем, які зароджуються на рівні родини. Ми звернули увагу на те, що державні соціальні служби та громадські організації займаються допомогою проблемним сім’ям або сприяють вирішенню проблем, які вже виникли у родинах. Йдеться про розлучення, сирітство, сімейні конфлікти.

Ми ж бачимо вихід у профілактиці кризових ситуацій в родинах. Наприклад, як у медицині: чим кращі профілактичні заходи, тим менша загроза захворювань. Так і в сімейних стосунках – чим краща профілактика, тим менша ймовірність, що людина зіштовхнеться з негараздами.

Профілактика – це, перш за все, знання. Необхідно вжити заходів, які б сприяли вихованню кожного члена сім’ї на засадах загальнолюдських, моральних, духовних цінностей.

На жаль, часто люди не можуть створити щасливу сім'ю, оскільки не знають принципів побудови взаємин або ж не бажають працювати над собою. Наші лекції, уроки, тренінги спрямовані на те, щоб усунути першопричину. Люди потрапляють в біду не тому, що вони погані. Просто вони своєчасно не знали, як із цим боротися.

Ми вирішили діяти системно. Сім'я – це три покоління: діти, дорослі та люди літнього віку. Тому ми розробили стратегії, плани, проекти і блоки навчальних програм для трьох поколінь. Створили клуби, через роботу яких продовжуємо дарувати любов і турботу.

- На які проблеми, що існують сьогодні в українських родинах, спрямована ваша діяльність?

- Наші заняття покликані допомогти гармонізувати психологічний клімат, який би сприяв формуванню здорової особистості. Іноді батьки запитують себе: я годую, одягаю, забезпечую дитину всім необхідним, чим вона незадоволена? Потрібно розуміти, що, окрім фізичних, не менш важливими є емоційні потреби. Успішний розвиток і формування особистості в родині безпосередньо залежить від того, на скільки задоволені її потреби в любові, розумінні, визнанні.

Однак психічне здоров'я дитини залежить не лише від того, як батьки ставляться до дитини, а ще більшою мірою від того, як батьки спілкуються між собою. Адже головне призначення сім’ї – допомогти один одному досягти своїх життєвих цілей. Сім’я повинна бути місцем підтримки, підбадьорення, натхнення і розуміння. На жаль, часто саме найближчі люди завдають один одному найбільшого болю. І знову-таки не тому, що вони погані, а тому, що вони чогось не знають.

Основна мета всіх наших програм – формування цілісної і самодостатньої особистості. Якщо чоловік і дружина відповідають таким характеристикам, у них буде міцний, щасливий шлюб і успішні діти.

Будь-яка проблема не існує сама по собі, у неї є носій. Як сказав Альберт Ейнштейн, значні проблеми, з якими ми зіштовхуємося, не можуть бути вирішені на тому ж рівні мислення, на якому ми були при їхній появі.

- Що, на вашу думку, має робити держава, аби зміцнювати інститут сім'ї в Україні?

- Влада і громада мають об'єднати зусилля й співпрацювати для створення багатопланової ефективної системи з метою зміцнення інституту сім’ї в Україні. Гарна ідея – запровадити грантові конкурси проектів для ГО на тему «Профілактика сімейного неблагополуччя». Саме такого роду соціальні ініціативи могли б стати вагомою складовою в розробці різних державних проектів. Необхідно провести роботу, щоб відродити  сімейні цінності та зробити їх пріоритетом у державі. Діяльність ГО «Батьки та діти», наші проекти та програми повністю збігаються з напрямками державної політики стосовно відродження інституту сім’ї в Україні.

- Прокоментуйте, будь ласка, одвічну проблему конфлікту між поколіннями. Що можна зробити, аби цього уникнути або нівелювати?

- Сьогодні батьки часто приділяють мало уваги таким основоположним завданням виховання, як навчити дитину шанувати батьків і бути вдячною. Причому саме «шанувати» – це більше, ніж просто повага. Шана проявляється в діях, словах, вчинках. А для цього важливо поважати особистість дитини з перших її днів, і, що не менш важливо, своїм особистим прикладом демонструвати повагу: у стосунках із чоловіком/дружиною, з батьками. Адже все, що ми отримуємо, – це результат того, що ми вкладаємо.

Конфлікти неминучі, тому що ми різні. Інша справа, як ми їх вирішуємо. Якщо алгоритм вирішення конфліктів правильний, то в такому разі вони приноситимуть користь, яким би дивним це не здавалося.

Ми підготували окреме заняття на тему «Мирний вихід із сімейних конфліктів», в якому дали чіткий, практичний алгоритм виходу із складної ситуації, а також проаналізували всі «плюси» конфліктів. Запрошуємо на заняття, щоб ви самі пересвідчилися.

Спілкувалася Діана Бущук

Контакти

Коментарі

Анна Анісімова   3248 днів тому   #  

Як приємно розуміти, що є люди, яким не байдужі чужі проблеми!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.