bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вікторія Веселкова: «З чим у нас точно немає проблем, так це з ідеями для нових проектів»
28.04.2015

Цього разу ГУРТ поспілкувався з директоркою благодійного фонду «Посмішка дитини» (м. Запоріжжя), діяльність якого направлена на те, щоб допомогти дітям адаптуватися до дорослого життя, Вікторією Веселковою. Пані Вікторія розповіла нам про діяльність організації та проблеми дітей-сиріт в Україні.

- Пані Вікторіє, як виникла ідея заснування фонду «Посмішка дитини»? В чому суть вашої діяльності?

- Все почалося з групи однодумців, у яких з’явилося бажання допомагати дітям зі шкіл-інтернатів. Після декількох зустрічей із дітлахами ми зрозуміли, що поїздки мусять бути систематичними, і для цього в нас знайдуться час і сили. В квітні 2013 року ми офіційно зареєстрували фонд «Посмішка дитини». Суть нашої діяльності полягає у розробці та впровадженні проектів, спрямованих на соціальну адаптацію дітей зі шкіл-інтернатів, а також центрів соціально-психологічної реабілітації. Мета – змінити життя дітей на краще і підготувати їх до дорослого життя. На мою думку, назва нашого фонду дуже вдала, оскільки відповідає основній місії організації. А діяльність наша – це вже не робота, а спосіб життя.

- Які зараз існують труднощі у функціонуванні організації?

- Труднощі бувають різні, часто пов'язані із взаємодією з державними структурами та органами місцевої влади, а також із недостатнім та нестабільним фінансуванням деяких проектів. Інколи керівництво самих інтернатів не завжди йде нам назустріч. Не можу точно сказати, чому так трапляється, але на жаль, часом таке буває. З чим у нас точно немає проблем, так це з ідеями для нових проектів.

- Одним із напрямків вашої діяльності є соціальна адаптація дітей з інтернатів, центрів реабілітацій, установ для дітей із інвалідністю. В чому полягає суть цієї роботи?

- Під час проведення запланованих і розроблених проектів  відбувається безпосередній контакт із дітьми, в процесі якого дитина отримує певні знання, вміння та навички, а також має можливість отримати відповіді на запитання, що її хвилюють. Наші волонтери заздалегідь проходять спеціальні курси та семінари  щодо психологічної допомоги дітям.

- На офіційній сторінці фонду позначено, що ви також надаєте гуманітарну допомогу багатодітним сім’ям, медичним установам, дітям із неблагополучних родин. Чи допомагаєте ви сім’ям переселенців?

- У нас є підопічні сім'ї переселенців, в основному, це матері-одиначки, які перебувають у скрутному матеріальному становищі. Більше того, волонтери нашого фонду відвозять гуманітарну допомогу в Святогірськ і Слов'янськ.

- У листопаді 2014 року ви проводили сімейний благодійний вечір «Момент щастя». Влаштували аукціон за участю Святослава Вакарчука. Мета вечора – збір кошів для реалізації проекту «Поділися своїм теплом». Чи вдалося досягти поставленої мети та які зміни відбулися?

- Корисна благодійністьце те, до чого фонд завжди прагне. На кошти, зібрані з сімейного благодійного вечора ми  здійснили заміну 14 вікон у спальному корпусі Вільнянської школи-інтернату. Назва заходу «Поділися своїм теплом» втілилася в результат – тепер дітям тепліше і комфортніше.

- У березні цього року стартував проект «Сонячна родина». Його завдання – соціально-психологічний супровід сімей, в яких є діти з особливими потребами. Що вдалося зробити та чи продовжується діяльність цього проекту зараз?

- Цей проект перебуває в процесі розвитку. Вже провели низку заходів, наприклад, «Мамин відпочинок» – це можливість емоційного та фізичного розвантаження, а також надання майданчика для творчого самовираження матерям, які виховують дітей з особливими потребами. Наступний крок у цьому проекті, над яким ми працюємо зараз, – це заняття іпотерапією для дітей із інвалідністю.

- Які основні напрямки роботи благодійного фонду сьогодні?

- Це насамперед освіта для дітей зі шкіл-інтернатів, спортивно-оздоровчі заходи, гуманітарна допомога, підтримка дитячої творчості, екскурсії для дітей-сиріт, підтримка сімей, які потрапили в складну життєву ситуацію, тренінги підвищення кваліфікації волонтерів. Надалі ми будемо продовжувати реалізовувати проекти, що діють на постійній основі – «Майстерня добра», «Здорова і гармонійно розвинена дитина», «Дні краси», освітні програми тощо.

Хотіла б трохи зупинитися на проекті «Майстерня добра». У межах цього проекту ми їздимо до дітей в інтернати і проводимо творчі майстер-класи.  Також до запуску готовий новий екологічний проект – «Уроки чистоти». Плануємо провести дводенний фестиваль «Україна – це я». Також зробили перший крок до запуску нового спортивного проекту, розробленого для дітей із незаможних багатодітних родин Запоріжжя. Але тільки на цьому ми не зупинимося, є ще проекти, які ми поки тримаємо в секреті (посміхається, – авт.).

Аудіо-версію матеріалу слухайте на ГУРТрадіо.

Автор – Дар’я Назарова

Контакти

Коментарі

Тетяна Яхедс   3257 днів тому   #  

Дуже приємно читати,що поряд є такі небайдужі до чужого горя люди.тим більше,що мова йде про дітей і їх майбутнє. Бажаю успіху благодійному фонду. Нехай в Україні засяє більше дитячих посмішок.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.