bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Едуард Леонов прокоментував внесення змін до Закону «Про волонтерську діяльність»
22.11.2013

У листопаді за ініціативи Народного депутата України від Всеукраїнського об`єднання  "Свобода" Едуарда Леонова спільно з депутатами-свободівцями Ігорем Сабієм, Ігорем Мірошниченком, Андрієм Іллєнком, Олександром Мирним, Русланом Зеликом, Олексієм Кайдою, Ігорем Янківим та Андрієм Тягнибоком відбулось внесення змін до Закону України "Про волонтерську діяльність". Законопроект передбачає внесення уточнень до окремих положень чинного закону з метою підвищення ефективності роботи волонтерів та волонтерських організацій.

На думку ініціаторів законопроекту, ухвалення закону "Про внесення змін до Закону України "Про волонтерську діяльність" сприятиме вдосконаленню порядку надання статусу волонтерським організаціям та розвитку волонтерського руху в Україні та підвищить якість надання волонтерської допомоги. 

ГУРТ у форматі короткого бліц - інтерв`ю запитав депутата про передумови, основні моменти законопроекту, хто був залучений та реакцію суспільства.

ГУРТ: Яка передісторія цієї ініціативи?

 - До мене, як до Народного депутата, звернулась відома донецька громадська діячка Світлана Закревська та повідомила про складнощі з веденням волонтерської діяльності, що виникли в Україні внаслідок недосконалих норм чинного законодавства. Ми домовились про співпрацю з цього питання і взялись до роботи.

ГУРТ: Хто був залучений до розробки законопроекту?

- Безпосередню участь в роботі над законопроектом брали громадські експерти, депутати фракції всеукраїнскього об`єднання "Свобода", аналітична служба фракції. 

ГУРТ: Чим була зумовлена підготовка змін?

- Запропоновані зміни, насамперед, покликані розблокувати роботу волонтерських організацій в Україні та спростити процедуру отримання статусу волонтерської організації.

Раніше статус "волонтерської організації" надавав центральний орган виконавчої влади, що створювало певні незручності, черги та значно затягувало отримання довідки. Після ухвалення нашого законопроекту статус "волонтерської" організації надаватиме орган виконавчої влади. Також орган виконавчої влади, що здійснює реєстрацію неприбуткових організацій, ухвалюватиме рішення про позбавлення юридичної особи статусу волонтерської.

Делегування повноважень від центрального до виконавчого органу влади значно спростить процедуру реєстрації організацій та отримання ними відповідних довідок про волонтерську діяльність.

ГУРТ: Які основні тези законопроекту ?

 - Законопроект повністю враховує всі пропозиції та зауваження громадських волонтерських організацій. У першу чергу, законопроект децентралізує процедуру отримання статусу волонтерської організації (хто реєструє організацію, той і надає статус волонтерської, а не лише центральний орган);  також уточнює певну термінологію та знімає перешкоди щодо реалізації окремих статей бюджетів волонтерських організацій.

ГУРТ: Яке ставлення громадських організацій до законопроекту?

- Цей законопроект фактично базується на узгоджених пропозиціях громадських організацій, тому серед має волонтерів повну підтримку.

ГУРТ: Але чому законопроект, у такому разі, викликав суперечливу реакцію в багатьох громадських організаціях?

- Суперечливу реакцію "багатьох" викликав не законопроект по суті, а факт подання його "свободівцями". Політикою просякли лави багатьох громадських організацій. Мені, як співавтору законопроекту передали певні "претензії". Я уважно вичитав зауваження і можу стверджувати - критики законопроекту чомусь не прочитали сам законопроект. "Свободівський" законопроект повністю враховує всі зауваження та "претензії" критиків. Припускаю, що можливо ми просто випередили чийсь проект? Тоді готові вибачитись і залучити всіх бажаючих до доопрацювання.
 

Читайте також: Зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону України “Про волонтерську діяльність”

Висловлюйте думки та пропонуйте своє бачення у коментарях до цього повідомлення!

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталуГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини. 

 

Контакти

  • https://gurt.org.ua/

Коментарі

Василь Назарук   3794 дні тому   #  

Ситуація із Законом "Про волонтерську діяльність" доведена до абсурду. Спочатку прийняли "дурницю", а потім різними групами цю "дурницю" намагаються переробити. Тут 2 висновки: 1) купа ресурсів розбазарилася на усю цю епопею із законодавством щодо регулювання того, що регулювати не потрібно; 2) а співпраці то між інститутами громадянського суспільства як не було, так і немає.

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Лях   3455 днів тому   #  

Спочатку також думала, що подібний закон - дурниця... З часом...переконалася, що там є окремі пункти, які (за умови їх коректного подання!!!) несуть позитивні зміни.
І, до речі, зроблено було дуже багато для зміни цього закону. До обговорення необхідних поправок протягом 1,5 року було залучень понад 500 організацій (як державних, так і громадських... і бізнесових!). Це були реальні обговорення. Прикро, що віз і нині там... Бо не пробитися вище!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.