bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Бидло   

Сьогодні в статусі на Facebook знайома, яку я дуже поважаю, написала наступне: “І чому, як каже у своїх віршах Полежака,”по вулицях моєї країни ходить бидло!“?:(”. Ця фраза змусила замислитись. А дійсно - чому?

Так, людям притаманне протиставлення свого способу життя, думок та поведінки іншим концепціям, таким чином вони ніби захищають свій світогляд, переконують себе в його правильності, забезпечуючи таким чином відносну внутрішню морально-етичну та психологічну рівновагу.
От є в мене сусід, йому десь під 30, працює м'ясником, за всіма ознаками - манера поведінки, мовлення, форма одягу і т.п., повністю підпадає під визначення “гопник”. Всіх інших він щиро вважає бидлом, крім, можливо, невеликої когорти таких самих “пацанчиків” як і він.
Вчений вважає бидлом бізнесмена, який оббризкав його на зупинці брудом з під колес свого джипа, а бізнесмен - вченого. Банківський працівник називає бидлом реалізатора з ринку, а реалізатор так само ставиться до “офісного планктону”.
Переглядаючи відео останньої бійки в сесійній залі Верховної Ради, ми дивуємось з того, яке ж все-таки бидло сидить в нашому парламенті! І прихильники різних політичних сил взаємно називають бидлом одне одного за те що вони проголосували на виборах за цих депутатів, які ставляться як до бидла до усіх громадян країни.

Останнім часом стало нормою і серед людей які відчувають свою приналежність до інтелектуальної еліти висловлювати таке ставлення до представників інших соціальних груп. Але якщо для інших таку модель сприйняття не схожих на тебе людей (за світоглядом, моральними пріоритетами, тощо) можна виправдати сліпим наслідуванням “традиції”, яка міцно вкорінилася в менталітет нашого все ще пострадянського суспільства, то від людей думаючих хотілося б очікувати обдуманого ставлення до представників інших соціальних груп, чия поведінка, світогляд та пріоритети відрізняються від наших.

Я ні в якому разі не закликаю до “толерантності” по відношенню до бидла у вульгаризованому визначення цього поняття: “толерантність = терпимість”. Терпіти як раз не варто. Але інтелігенція зараз тільки те й робить, що терпить: потерпаючи від несправедливого та образливого ставлення до себе ми тільки на те й здатні, щоб поскаржитись на “бидло” в своїй ЖЖ-шечці таким самим як ми самі.
Справжня толерантність починається з розуміння іншої людини, усвідомлення причин та мотивів її поведінки, джерел формування такого світогляду, таких цінностей та пріоритетів, які зараз притаманні даній людині.
Таке розуміння та усвідомлення дасть, по-перше, змогу адекватно сприймати представника тієї чи іншої соціальної групи, знати що від нього можна очікувати та бути готовим до цього, не ставити завищених або неадекватних очікувань, бо розчарування проявляються тільки у випадку неспівпадіння отриманого результату й очікувань. Якщо ви вважаєте бидло своїм ворогом, згадайте, що чим краще знаєш ворога - тим більше в тебе шансів якщо не на перемогу, то хоча б на більш-менш прийнятні наслідки зіткнення з ним, збереження особистого майна, фізичного та емоційного стану.

По-друге, розвиваючи тему “справжньої толерантності” по відношенню до бидла з боку представників “інтелектуальної еліти”, хотілося б згадати українську інтелігенцію другої половини ХІХ - початку ХХ століття. Погодьтесь, те коло людей, яке вони могли б назвати “свої”, було дуже вузьким, але “бидла” в розумінні соціальних груп з моральними пріоритетами, поведінкою і т.п., які суперечили світогляду “своїх”, було набагато більше ніж зараз. Але вони тоді прагнули не відгородитися від бидла, не віддалитися від нього на безпечну “відстань”, а навпаки йшли “в маси”, намагаючись змінити людей, по можливості “підтягти” їх до свого рівня.



Я не готовий зараз зробити висновок з усього вище написаного, тим більше дати якісь “рецепти”. Це просто роздуми і запрошення до дискусії, обдумування та обміну думками стосовно піднятої теми.

В кінці міг би поставити останнє відео-творіння Містера Фрімена, яке вже фігурувало в коментарях до іншого запису ГУРТоблогів, але запропоную інший мультик, по-моєму, набагато більш розумний.

Коментарі

Василь Полуйко   4868 днів тому   #  

Ще у 1924 році український етнограф Михайло Возняк писав: «А в тім на саму освіту мало українське громадянство викривлений погляд. На працю дивилося воно як на велике нещастя, а школу уважало інституцією, що має видавати упривилейованих людей. І тоді й довго-довго ще потім батько страшив сина, що дасть його до купця або до ремісника, як що він не буде вчитися. Правда, гірка наука для сина, але за те пізніше син заживе солодко й не потребуватиме працювати. Що ж дивного, що йдучи слідами освічених верстов, і селянин посилав свого сина до школи, щоб син не працював так тяжко, як батько. В парі з такими поглядами на освіту витворився своєрідний псевдо-аристократизм." В даній цитаті мова йде впершу чергу про духовенство, але думаю, воно стосується усієї інтеліґенції і актуальним є до сих пір.
На підтвердження думок автора хочу також процитувати Статут Просвіти, прийнятого 8 грудня 1868 року, де був такий пункт: "Пізнати народ свій у цілій величі і мудрості душевній, із всеєю недужою й темною його стороною, а відтак взятись за лікування недужого організму і за подавання йому поживних страв - се діло розумне, хоч і трудне".

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4868 днів тому   #  

дякую за чудовий коментар!
написали саме те що я хотів сказати (про Статут Просвіти), але на що не вистачило моєї освіченості:)

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Овчарук   4868 днів тому   #  

З цього приводу в Артема Чапая були цікаві досліди під час його мотоциклетної подорожі Україною...

http://life.pravda.com.ua/surprising/4c178648acaa2/

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4868 днів тому   #  

Но почему народ невежествен? Потому что так надо. Невежество — хранитель добродетели. У кого нет надежд, у того нет и честолюбия. Невежда пребывает в спасительном мраке, который, лишая его возможности видеть, спасает его от недозволенных желаний. Отсюда — неведение. Кто читает — тот мыслит, а кто мыслит — тот рассуждает. А зачем, спрашивается, народу рассуждать? Не рассуждать — таков его долг и в то же время его счастье. Эти истины неоспоримы. На них зиждется общество.

— В. Гюго «Человек, который смеётся»

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4868 днів тому   #  

Быдло это то, что остается от человека, если у него нет воли и желания решать за себя.

— Миша Вербицкий

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4868 днів тому   #  

К чему стадам дары свободы? Их должно резать или стричь.

— А. С. Пушкин

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4868 днів тому   #  

Народ без царя жить не может.

— Суть рабского менталитета

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4868 днів тому   #  

У быдла есть особенность: оно — всегда не ты. И это восхищает.

— Олег Ладыженский

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4868 днів тому   #  

ну кому интересно почитать больше, просим: http://lurkmore.ru/Быдло

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   4868 днів тому   #  

Читав непогану книжку по PR і знайшов там такі слова: “На даному етапі ми не можемо нічого змінити. Просто тому, що не прийшов час… І немає сенсу боротись. І чи варто?! Інший шлях – спробувати пристосуватись до оточуючого світу і вигідно скористатись з того, що відбувається”. Це з одного боку, а з іншого боку, я вже колись писав про це, пристосування - це типова поведінка для тваринного світу. Якщо в людини є мозок (розум), значить ним треба користуватись.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4868 днів тому   #  

"Пристосуватись" це не завжди змиритись. Спочатку дійсно варто пристосуватись - щоб вижити, а потім, коли вже не будеш витрачати занадто багато ресурсів на виживання - змінювати.
Єгор, з наведених Вами цитат мені сподобалась про те що бидло - це завжди не ти:)

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4867 днів тому   #  

продолжим ;)

И тот, у кого недостанет смелости даже на защиту своей души, — пусть не гордится своими передовыми взглядами, не кичится, что он академик или народный артист, заслуженный деятель или генерал, — так пусть и скажет себе: я — быдло и трус, мне лишь бы сытно и тепло.

— Александр Солженицын

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4867 днів тому   #  

…Вы действуете в интересах оппозиции власти… Кем вы тут себя возомнили? Вы — плохие журналисты!.. Мало ли кто вам звонит? Какое-то быдло! Подумаешь, 25 тысяч безработных?! Это — ничего, капля в море. Не сдохнут!..

— Сергей Дмитриевич Бодрунов. Санкт-Петербургский чиновник

  •   Пiдписатися на новi
Марія Подзюбанчук   4866 днів тому   #  

Мультик справді доречний... навіть в тому, що батьки часто занадто оберігають своє чадо, не дають кроку самостійно ступити, щоб пізнати світ, тим самим роблячи ведмежу послугу. А потім дивуєшся, чому в таких "порядних" батьків ТАКІ діти!

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4864 дні тому   #  

в тему цього посту моя ЖЖ-шна френдеса написала про гопників
http://natalya-kiriche.livejournal.com/877383.html

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4808 днів тому   #  

цікаво, а хіба у нас інакше? http://www.chaskor.ru/article/nam_ne_povezlo_s_narodom_22313

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   4807 днів тому   #  

мы тоже "с ужасом прочли проекты"

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.