bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Как пишутся астрологические гороскопы. Журналистское расследование   

Психологи вже давно говорять, що захоплення наших співвітчизників астрологічним пророкуванням є прямим наслідком невпевненості у собі та у своєму майбутньому. Можна довго міркувати щодо причин цього стану, проте не в цьому суть.

Зрозуміло, що суцільні стреси, котрі пропонує наш політикум на сніданок, обід та вечерю, мають якимось чином морально компенсуватись. Тому на сьогодні маємо розквіт псевдоцерков, псевдопсихологів, а на додачу й псевдонострадамусів.

Сім років тому, аби, принаймні, по-аматорському дослідити астровплив на свідомість сучасного українського громадянина, ми з колегами повісили на вулиці безкоштовну інформаційну дошку, на якій щодень вивішували гороскопи для всіх знаків зодіаку.

Вдале розташування «горо-бюро» (біля станції метрополітену ім. Архітектора Бекетова) забезпечувало високу відвідуваність. А завдяки встановленим веб-камерам, ми мали змогу спостерігати за реакцією зчитувачів інформації. Кожен день варіювали зміст гороскопів: від «позитивного» до вкрай «негативного». І ходити далеко було не слід. На обличчях людей текст «позначався» відразу. Якщо отримана доза інфо була оптимістично-життєрадісною, то людина вмить квітувала, якщо ж навпаки - лице ставало сіро-серйозним.

Зрозуміло, що впевнені в собі люди, подібних пророцтв не читають. Або свідомо уникають, бо розуміють, що вплив на підсвідомість має будь-яка інформація. Власне, метою нашого простого експерименту було на практиці переконатися у впливовості астрогороскопів, котрі друкують усі, кому тільки не ліньки.

Принагідно згадується екс-газета харківського міськвиконкому «Слобода» та її постійний астролог-консультант Юрій Сорока. Якщо покласти поруч кілька номерів цього видання, а потім прочитати як один суцільний текст усі «констатації майбутнього», то на душі стане тривожно. Усі(!) побажання-пророцтва говорять про Ваші кепські справи як зараз, так і наперед. Причому все життя - чорна смуга - пропонується для всіх без винятку знаків зодіаку. Звідки таке темне бачення світу та харківських доль з’ясувалося вже потім: в астролога були серйозні проблеми в дитинстві, що далі продовжилися в дорослому особистому житті. От він і «гороскопив» усім згідно свого внутрішнього стану та бачення.

І все ж невже всі гороскопи в пострадянських ЗМІ готуються невідомо ким і невідомо звідки?

Разом з тим, чи замислювалися наші читачі, прихильники друкованого слова багатотиражок, звідки беруть редакції астросентенції? Чи у штаті газети «КСП Колос» є передрікачі погоди, людських доль, а може, й дій конкурентів з інших сільгосппідприємств?

…Найчастіше передруковують з інших видань. Або, що наразі значно простіше, беруть з мережі Інтернет. І швидко, і вибір, і набирати не треба - відформатував «пророцтво» і на верстку…

На пересічну бабусю чи то пак дідуся воно, звісно, так масово не впливає. Бо не вірить вона/він отим базіканням. Швидше є прихильницею (прихильником) народних прикмет. Але ж ця інформація суттєво впливає на молодь. Особливо в період статевого дозрівання - кажуть психологи. А декого підштовхує й до самогубства…

Протягом 2008 року я ретельно вивчав ринок «райту та рерайту». Готував цикл статей на цю тему. Водночас аналізував «на схожість» Інтернет-контент електронних видань, що пропонували астрогороскопи. І якщо в цій тематиці і тутечки і тамечки плагіат на плагіаті (одні сайти «передирають» у інших), то існують і астромонстри-джерела. Приміром, ignio.ru.

Ось що вони пишуть на своєму ресурсі:

«Они воруют наши гороскопы

Для нас, разумеется, не является секретом, что многие сайты (да и не только сайты) перепечатывают наши гороскопы. При этом всех их можно разделить на три группы:

Некоторые из них обращались к нам за разрешением и (по большей части) благополучно его получили.
Некоторые обратиться к нам забыли или не сочли нужным, но при этом старательно ставят ссылку на Ignio. Не можем сказать, что мы от этого в восторге. Рекомендуем данным людям обратиться к нам для прояснения ситуации.
Оставшиеся товарищи просто-напросто тупо… как бы это помягче сказать… заимствуют наши тексты и без разрешения, и без ссылки.

Вот список последних мы и хотим опубликовать. Народ должен знать своих героев…»
Список “героїв”

Звісно, що такі монстри працюють лише з професійними астрологами. Так, принаймні, вважає більшість опитаних мною людей. Але чи так усе насправді?

Довелося мені моніторити російські й українські сайти з пропозиції/пошуку роботи. Чотири місяці кропіткого аналізу. І от Вам. Оголошення «потрібні журналісти або автори». І далі приховане листування (на початку зондують претендента, не говорячи про сутність роботи)… Власне, наводжу текст уже самого листа-відповіді:

«Значит, по поводу нашей вакансии.

У нас есть сайт http://www.ignio.com. Как несложно видеть, на сайте много всяких гороскопов. В данный момент нам нужен человек, который возьмёт на себя написание одного ежедневного гороскопа. (Вполне возможно, что будут и другие работы, но в данный момент речь именно об этой.)

Итак. Что требуется. Сочинять ежедневный гороскоп. Ежедневно - 12 текстов. По одному тексту для каждого знака Зодиака. Длина каждого текста - не менее 300, но не более 400 символов включая пробелы.

Хочу предупредить. Тексты не должны повторяться. И, тем более, не должны заимствоваться с каких-либо сайтов или продающихся повсюду книжек. Прошу прощения что об этом говорю, но… приходилось мне встречаться с любителями упростить себе жизнь.

Оплата - 4500 рублей в месяц. Наличными или чем-нибудь электронным типа Webmoney или Яндекс-денег. Если есть юрлицо (регистрация в качестве индивидуального предпринимателя, например), то можно и договор заключить.

Работа, по сути своей, ежедневная. Но, разумеется, нет нужды работать строго каждый день. Можно сочинять и вперёд.

Если данное предложение интересно - сделайте, пожалуйста, маленькое тестовое задание из двух частей.

0) Прежде чем браться за задание, почитайте, пожалуйста, имеющиеся на нашем сайте гороскопы: Ежедневные - общий, бизнес, любовный, эротический,анти… Еженедельные - общий, автомобильный, шоппинг, красоты, здоровья…

1) Сочините автомобильный гороскоп на завтрашний (или послезавтрашний, не суть важно) день. Для шести (любых) знаков Зодиака.

2) Аналогично пункту 1, сочините туристический гороскоп. Но уже не на день, а на неделю. Тоже для шести любых знаков Зодиака. Не забывайте про времена года.

В качестве исходной точки для сочинения можно использовать <a href="http://www.ignio.com/r/luck/tod/index.html“>”Удачность дня"</a>.

Тестовое задание присылайте на мой email. Пожалуйста, не надо прикладывать к письму файлы, особенно в формате MS Word. Просто скопируйте написанные тексты в тело письма.

И. Кстати, всё не так страшно как кажется.

Если возникли какие-то вопросы - буду рад на них ответить.


С уважением,
Георгий Киселев
http://www.ignio.com/

«Дуріть народ, бо вони дурні», - сказав мені у приватній розмові один з відомих київських астрологів. Але ж, шановні колеги, навіщо ми дуримо людей? Нам мало політиків? Стривайте, а може Ви самі їх читаєте та ще й вірите в них?

Співчуваю.

Коментарі

Михайло Ізюмський   5332 дні тому   #  

"Політологи" теж приблизно так свої прогнози створюють:) Але, мені здається, більшість населення в обох випадках цікавить вже не ЩО написано, а ЯК написано. У нашого населення скепсис розвинений як захисна реакція психіки:)

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5332 дні тому   #  

я колись працював в одній обласній газеті, так там гороскопи придумував дизайнер-макетувальник. у нього була підбірка позитивних передбачень і він постійно їх тасував. прогноз погоди придумував редактор :)) у нього непогано виходило вгадувати. але люди читали, дехто навіть дзвонив і уточняв дані :)))

  •   Пiдписатися на новi
Людмила Гуслякова   5332 дні тому   #  

Респект, Тарасе:) Може, й самим зайнятися, астрологічний центр створити. Що там за немінгом "КАШПІРОВСЬКИЙ АСТРО-ІНФО ШОБ ЙОМУ ПРЕЗЕНТ":)

  •   Пiдписатися на новi
Людмила Гуслякова   5332 дні тому   #  

Михайле, у нас псевдо... стільки, що...

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.