bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Встигніть у новий Реєстр НПО: інформація для швидких дій з урахуванням деталей (ЧАСТИНА 5)
06.12.2016

Із 2015 року відбулися принципові зміни підходу до оподаткування неприбуткових організацій. Про те, чому податкова не має права відмовляти у внесенні до нового Реєстру, якщо ви вказали, що хочете займатися соціальним підприємництвом, дізнавайтеся у частині 5 серії матеріалів ГУРТа за участю Олесі Долуди, адвокасі-менеджерки з питань оподаткування неприбуткових організацій Проекту USAID «Громадяни в дії» Українського незалежного центру політичних досліджень.

З 1 січня 2015 року, із введенням у дію Закону від 28.12.2014 №71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», підхід до оподаткування неприбуткових організацій було змінено.

Зокрема, раніше, до 2015 року, для кожного виду неприбуткової організації передбачався тільки певний перелік доходів, які звільнялися від оподаткування податком на прибуток відповідно до статті 157 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). З інших доходів, не зазначених у такому переліку, сплачувався податок на прибуток. За тодішньої редакції були лише певні винятки щодо можливості здійснення підприємницької діяльності. У цьому контексті організації, як правило, могли отримувати лише дохід від продажу товарів, робіт, послуг, що пропагують принципи та ідеї, для захисту яких було створено організацію та які є тісно пов'язаними з її основною діяльністю, якщо їх ціна нижча від звичайної. Тобто обмежені напрямки «дохідної» неприбуткової діяльності, наприклад, продаж сувенірної продукції тощо.

Відповідно до прийнятих змін, із 2015 року більше немає переліку доходів, які звільняються від оподаткування. Неприбуткові організації взагалі не є платниками податку на прибуток. Тобто організації мають право займатися будь-якими видами діяльності, дозволеними (не забороненими) чинним законодавством (профільними законами для таких організацій), у тому числі й підприємницькими, та не сплачувати з таких доходів податок на прибуток.

Для отримання можливості здійснення підприємницької діяльності без податку на прибуток організації мають відповідати встановленим вимогам до установчих документів і до порядку здійснення діяльності (про які у загальному порядку йшлося у частині 1):

1. Установчі документи мають містити обов’язкові формулювання, передбачені ПКУ для неприбуткових організацій (заборона розподілу доходів, прибутків та передача активів іншій неприбутковій організації або до бюджету у разі припинення організації).

У рамках соціального підприємництва зазначені вимоги означають, що організація має право не сплачувати податок на прибуток, якщо займається підприємницькою діяльністю не заради власного збагачення (своїх засновників, учасників, членів, органів правління, працівників і пов’язаних осіб), а виключно для реалізації та підтримки відповідних соціальних проектів, передбачених статутом. Тобто зароблені доходи (прибутки) не можуть бути розподілені між такими особами, навіть у разі ліквідації організації. Відповідні положення вносяться до розділів «Майно і кошти», «Припинення діяльності».

2. Установчі документи мають відповідати профільному закону для відповідної неприбуткової організації.

Статут має містити обов’язкові відомості, передбачені профільним законом, та відповідати іншим вимогам такого закону (для громадських організацій – ст. 11 Закону України «Про громадські об’єднання» від 22.03.2012 №4572; для благодійних організацій – ст. 14 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 5 липня 2012 року № 5073 тощо).

Також у кожному профільному законі є положення, яке передбачає, у якій формі і яким чином неприбуткова організація може здійснювати підприємницьку діяльність. Зазначене в статуті право має бути у рамках, дозволених профільним законом. Зокрема, стаття 21 Закону «Про громадські об’єднання» передбачає можливість здійснення підприємницької діяльності самостійно чи через створених юридичних осіб. Стаття 16 Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації» прямо передбачає можливість здійснення господарської діяльності.

3. Використовувати кошти та інші активи можна тільки на виконання статутних мети, цілей, напрямків, завдань і на утримання організації. Організація не має порушувати вимоги ПКУ при здійсненні діяльності: не може допускати розподілу доходів (прибутків) та їх частин, а також «нецільового» (нестатутного) використання.

Для недопущення порушення статут має в обов’язковому порядку містити право на підприємницьку діяльність та її напрямки. Відповідні положення вносяться до розділів «Мета і напрямки діяльності», «Права організації».

Просимо звернути увагу та ретельно переглянути зазначені в статуті напрямки діяльності. Інакше навіть витрати, здійснені з найкращими намірами на розвиток соціально важливих проектів можуть бути протрактовані як нестатутні (за формальною ознакою), з відповідним оподаткуванням та втратою неприбутковості.

Також обов’язковою вимогою є отримання відповідного КВЕДу на підприємницьку діяльність, якою організація планує займатися.

Аналогічно організація має ретельно переглянути джерела надходження активів та передбачити там всі очікувані або можливі надходження від підприємницької та іншої діяльності.

4. Нарешті організація має бути внесеною до Реєстру НПО (подати заяву 1-РН та отримати рішення з ознакою неприбутковості).

Наявність положень про підприємницьку діяльність та отримання відповідного КВЕДу не може бути законною перешкодою для отримання ознаки неприбутковості (за умови виконання всіх вказаних вище вимог).

Хоча, варто зазначити, що сьогодні далеко не скрізь, особливо у територіальних органах, віддалених від центру, є розуміння нового підходу до оподаткування НПО. Податкові органи ще можуть зважати на попередні (до 2015 року) норми, які обмежували підприємницьку діяльність, і відмовляти у включенні до нового Реєстру на цій підставі. Звісно, такі випадки відмови є необґрунтованими.

Якщо все ж неприбуткова організація отримала відмову, вона має право застосувати процедуру адміністративного або судового оскарження такого рішення (із цього приводу див. частину 2).

Бажаємо Вам безперешкодної реєстрації ознаки неприбутковості та успішного здійснення соціального підприємництва!

Джерело зображення.

Спецпроект «Встигни у новий Реєстр НПО» ініційований Ресурсним центром ГУРТ за підтримки проекту USAID «Громадяни в дії». Ми закликаємо представників українських НПО пропонувати блогозаписи, історії успіху чи «репресій», що розповідають про Ваш шлях потрапляння до нового Реєстру, активно коментувати матеріали спецпроекту, долучатися до обговорень та, за потреби, висловлюватися щодо спільних дій для захисту прав українських НПО.

Контакти

  • УНЦПД
  • Гаряча лінія з реєстрації організацій громадянського суспільства
  • [email protected]
  • +38044 227 54 20; 063 234 74 40
  • http://www.ucipr.org.ua/
  • https://www.facebook.com/citizensinactionUA/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.