bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

З історії самодопомоги в Україні: кооперація як добровільне об’єднання громадян
13.01.2015

Прийнято вважати, що самоорганізація з метою досягнення спільної мети більше притаманна представникам європейських країн, де для цього існують глибокі традиції. Проте об’єднання людей заради допомоги один одному не є чимось абсолютно чужим і для українського суспільства. Доказ тому – яскраві приклади з української історії.

Кооперативи – це добровільні об’єднання громадян, зорієнтовані на забезпечення членів громади товарами, роботою чи послугами. Крім цього, вони виконують низку соціальних функцій: служать засобом самовираження та самоорганізації. Члени кооперативу самі контролюють діяльність своєї організації, а капітал створюють із власних коштів і майна. Учасники кооперативів керують своєю організацією безпосередньо. В основі будь-якої кооперації лежать узгоджені дії задля досягнення спільної мети.

У 60-80 роках XIX століття на території України з’являються перші кооперативні товариства, а також здійснюються перші спроби налагодження зв’язків із європейським кооперативним рухом. Перші кооперативи почали з’являтися з метою взаємної помочі, адже кожен із учасників може допомогти самому собі, допомагаючи іншим учасникам кооперативу.

У XIX столітті дрібні виробники були неспроможними самотужки забезпечити свої потреби та конкурувати з великими компаніями. Щоб ефективніше протистояти різним ринковим тенденціям, потрібно було об’єднуватися, співпрацювати та допомагати один одному. В основу ідеології української кооперації поклали ідею про злиття кооперативного руху в одне ціле з національною роботою.

На західноукраїнських землях кооперативний рух набуває значного розмаху після 1883 року із заснуванням товариства «Народна торгівля». Адже саме це товариство почало відкривати перші українські кооперативні гуртівні. Діяльність першого західноукраїнського кооперативу спочатку зводилася винятково до підтримки української приватної торгівлі. Згодом «Народна торгівля» стала спілкою споживчих українських кооперативів.

У 1899 pоці у Перемишлі організували Спілку для господарства і торгівлі. Протягом короткого часу вона охопила всі українські кооперативи цього типу в Галичині і стала Крайовою спілкою для господарства і торгівлі.

Того ж року виникла перша українська спілка кредитних кооперативів Крайовий союз кредитовий, яка займалася організацією кооперативів і наданням їм кредитів під низький відсоток. КСК постійно займався благодійництвом, виділяючи кошти на українські громадські організації «Просвіта», «Рідна школа» та інші. Завдяки діяльності кредитних кооперативів в значній мірі вдалося стримувати розвиток лихварства.

Розвиток виробничої сільськогосподарської кооперації пов’язують із діяльністю громадського активіста Миколи Левитського. Так, перша артіль (добровільне об'єднання осіб для досягнення спільною працею певних господарських цілей, – авт.) Левитського розпочала свою діяльність у вересні 1894 року. Вона працювала на підставі письмової угоди між членами артілі. Ця угода стала зразком для багатьох подібних закладів, що виникали згодом. Зокрема, в угоді йшлося про таке:

- вся земля членів об'єднувалася та передавалася в спільне володіння і користування артілі;

- все рухоме і нерухоме майно належало артілі і перебувало у спільному користуванні;

- увесь врожай був спільною власністю;

- врожай після сплати боргів і податків розподілявся між членами за кількістю дорослих працівників.

Зусиллями Миколи Левитського в Єлисаветграді, Одесі, Києві, Вінниці та інших українських містах заснували ремісничі артілі (виробничі кооперативи).

Лютнева революція 1917 року суттєво змінила умови розвитку кооперації, оскільки зникли політичні перепони щодо кооперативного руху, кооперативи звільнилися від численних обмежень і заборон із боку царського режиму, виникло сприятливіше правове поле для їхньої діяльності.

У 1917 році у зв’язку з початком національно-визвольної війни в українських губерніях розгорнувся масштабний процес українізації існуючих та створення нових українських кооперативів.

Основними завданнями кооперації того часу було: перебудова та демократизація народного господарства, забезпечення населення найнеобхіднішими товарами, а також здійснення широкої культурно-просвітницької діяльності.

Під час існування радянського режиму кооперативний рух на території України занепав, що було зумовлене державною політикою, спрямованою проти організації громадянського суспільства. Кооперативи продукують не лише матеріальні блага, а й соціальний капітал.

В цілому, українська кооперація мала значний позитивний вплив на національно-громадське життя українського населення, сприяла внутрішньому гуртуванню українського селянства, займалася фінансуванням культурно-освітніх установ. Кооперація втягувала селян у товарно-грошові відносини, залучала до новітніх технологій та передових європейських методів господарювання. Вона стала важливою передумовою піднесення господарської культури і підвищення соціально-економічного рівня життя українського населення.

Використано:

Гелей С. Д., Пастушенко Р. Я Теорія та історія кооперації: підручник. – К., 2006 – 513 с.

Гелей.С. Розвиток споживчої кооперації у Західній Україні в 20-х роках ХХ ст. // Вісник ЛКА. Серія: гуманітарні науки. – Вип.9. – Львів, 2010. – С. 158–192.

Контакти

Коментарі

Тимчук Тарас    3387 днів тому   #  

Максиме, дякую за нагадування :)!
З твого матеріалу чітко видно, що розвиток громадянського суспільства/дієвих громадських організацій неможливо розглядати без розуміння економічних процесів, які відбуваються у конкретний момент часу

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Лапєєва   3387 днів тому   #  

Дякую за статтю, але було б добре додати в неї сучасний досвід. В Україні і зараз сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи проходять випробування часом, економікою, політикою, війною... Об'єднання кооперативів "Господар" та "Рівноправність" діють у Дніпропетровській, Полтавській Кіровоградській та Львівській, Івано-франківській та інших областях, де працюють з молочарськими та зерновими кооперативами та мають й сумні історії але набагато більше позитивного досвіду.

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   3387 днів тому   #  

Дякуємо за відгук. Думаю, це буде темою наступних публікацій :) Гарного дня!

  •   Пiдписатися на новi
Дмитро Крикунов   3386 днів тому   #  

Дякую автору і "ГУРТу" за актуалізацію такої важливої цікавої теми. Історія української кооперації має безліч історій успіху і в господарській, і в соціальній, і в культурній сфері. Кооперація в Україні виникла ще 1866 р. і була частиною загальноєвропейського кооперативного руху. Установи кооперації 100-150 років тому грали певною мірою роль сучасного третього сектора, про це існує цікава література, більш інформативна та переконлива, ніж наведена в цьому тексті.

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   3386 днів тому   #  

Якщо вам цікава ця тема і є час, можете написати статтю на цю тему. Ми її радо опублікуємо :)

  •   Пiдписатися на новi
Дмитро Крикунов   3379 днів тому   #  

Колись, п. Катерино, я кілька років життя витратив на дослідження освітньої і видавничої діяльності української кооперації, спробую щось відшукати і переробити з вже написаного

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   3379 днів тому   #  

Чудово! Дякую. Надсилайте на пошту [email protected]. Гарного дня!

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Попадюк   3379 днів тому   #  

Кооперація має неохопний потенціал. Вивчав можливості людей,що слідують кооперативній моделі - це забуте джерело натхнення та суспільних благ.

Архіважливо натепер.

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   3379 днів тому   #  

Дякуємо за відгук!

  •   Пiдписатися на новi
Роман Корінець   2219 днів тому   #  

Хто цікавиться, вам сюди http://dorada.org.ua/biblioteka-kooperatora.html

  •   Пiдписатися на новi
Тарас Бравічев   2195 днів тому   #  

Кому цікава споживча кооперація, ВАМ СЮДИ www.facebook.com/c.f.c.M1925

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.