bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Україні благодійні фонди вирощують соціальних паразитів?
17.01.2014

У рамках Місяця політичної активності публікуємо історію одного з користувачів Порталу ГУРТ. Історія про те, як навіть небайдужість та благодійність можуть призвести до негативних наслідків.

Мене звуть Ростислав. П'ять років тому закінчив Перечинську школу-інтернат для дітей-сиріт. І сьогодні я хочу сказати кілька слів про благодійність, про допомогу дітям-сиротам. Сказати так, як говорити не прийнято. Але сказати правду.

Секрет успішного існування популярних благодійних фондів простий: треба «викликати» сльози, заспівати сумну пісню, в усіх ракурсах показати нещасного сироту/інваліда/безногу панду, і все, - гроші течуть рікою. Народ у нас співчутливий.

Знаю, що Ви не захочете дочитати це до кінця, перегорнете, підете далі, але все ж продовжу.

Доброчинні організації не вирішують проблеми, а створюють їх. Вони атрофують будь-які прагнення до самореалізації (про панду на секунду забудемо), забезпечуючи соціально незахищені верстви всім. Вони перетворюють людей на пасивних споживачів, не привчають віддавати, продукувати суспільні блага. Сироти звикають до постійних «подарунків долі» і починають чекати їх як щось звичне. Ні, більше того, стають вимагати цих благ, спекулюючи життєвою історією. Для благодійних фондів це вигідно – плач і горе можна дорого продати. Для керівництва інтернатів, притулків, дитячих лікарень – тим паче. Є спонсори, є гроші, є дань системі.

Молодь, котра збирає гроші в прозорі ящички, часто отримує з них відсотки! Це ж абсурд…

На жаль, мушу визнати, що в нашій країні склалося неадекватне розуміння благодійності. Допомога – це не годувати хлібом, а навчити його вирощувати. І коли починаєш це пояснювати, сприймають тебе за циніка. Мовляв, а як співчуття, підтримка, танці біля ялинки з сиротами, цукерки?

Благодійні фонди мають давати мінімальний старт, після якого отримувач допомоги починатиме сам рухатися вперед та розпоряджатися своїм життям, а не тягтиме до старості гроші з держави і спонсорів одночасно.

Не завжди люди роблять погані речі зі злого умислу. Частіше – від нерозуміння, незнання, що і як насправді треба робити. Такий стан справ вигідний фондам, бо вони не хочуть заглиблюватися в суть проблем. Отримали – десятину залишили собі – віддали – зробили жалісливі фото-відео матеріали – знову отримали. Благодійні фонди стали частиною страшної системи, і це вигідно всім.

Ми повинні переосмислити благодійність, якщо хочемо отримати адекватне майбутнє, а не довічних соціальних паразитів і спаплюжене добро. Благими намірами вистелена дорога в пекло, тому допомагати потрібно правильно, розумно, далекоглядно. Знаю, що буде багато критики, бо порушиться спокій тих, хто звик робити шоу на чужому горі, адже треба буде думати... Час змістити акценти.

Для того, аби в мене з'явилося бачення роботи з дітьми-сиротами, треба було пройти через державний конвеєр сирітства, дев'ять років прожити в інтернаті… Дякую Богу і Людям, що це вдалося, бо мільйони, мільйони полетіли в безодню…І після тих дев'яти років, дискусій, роздумів, поїздок, університету, літератури все одно на деякі питання не готовий дати самому собі відповідь. Комусь вистачає й годинного семінару «що таке сироти і як подарувати їм свято», аби «допомагати» дітям без будь-якої користі для них, та ще й з дуже недобрими наслідками.

Попереду – серйозна системна робота. Грати на почуттях легко, важко достукатися до голови. Люди бояться уявляти реальність і бачать сирітство як щось абстрактне, далеке, чуже… Коли починаєш про це говорити – багато хто просто навідріз відмовляється слухати. Бо це – проблеми, і це ті проблеми, про які говорити не прийнято.

Це реальне життя тих дітей, котрих бездушно рахують тисячами, десятками й сотнями тисяч, як товар, і передають їх з рук в руки по «накладних».

Це життя жорстоких загодованих «конфетками» дітей, у котрих немає майбутнього, бо даруючи іграшки малечі на Миколая, ми відвертаємося від них, коли вони підростають. Тоді їх очі вже не викликають стільки жалю, як у десять років… Це життя дітей з планшетами і айфонами в одних інтернатах, і голодних, брудних, обідраних зі щурами під ногами – в інших. Це взаємне насилля дітей і дорослих, це наркоманія, рання вагітність, алкоголізм і смерть у тридцять років… Це пільгові вступи, три тисячі гривень на місяць стипендії, це виключення за неуспішність і знову вступ за пільгами до 23-х років. Це діти, які прагнуть красти, «розкручувати спонсорів на бабки», які виправдовують аморальність і злочини тим, що «вони нікому непотрібні». Це часто сексуальне насилля, проституція, дитяча і підліткова злочинність. Це тотальна сирітська лінь, академічна неуспішність, це шкільні атестати в подарунок тим, хто не навчився за десять років писати.

Це вихователі, одна частина з яких краде новий одяг, зубні пасти і щітки, ненавидить «тупих обмежених байстрюків», а інша віддає свій час, своє життя, материнську ласку, забуваючи про рідного сина… Це вчителі, які махнули рукою «що з них візьмеш, бидло, циганота», і вмикають замість уроків серіали. Це постійні бійки. Це гарні пісні і танці, грамоти і медалі, спортивні досягнення, допоки живеш в інтернаті, і часто кінець – коли звідти виходиш. Це система. Це пережиток тоталітарного радянського минулого, як ГУЛАГ. Це діти, які в тринадцять років спробували в сексі більше, ніж 80-річна повія зі стажем. Це діти, для яких всі смертні гріхи – лише шанс вижити. Це діти, яким не довіряють, яких бояться. Діти, які майже не створюють нормальну сім'ю, бо не знають, як це, не бачили моделі «нормальності». Це діти, яким нікуди йти. Це діти, які не хочуть іти в прийомну сім'ю, бо згадують своє минуле і бояться слова «сім'я». Це діти, які ростуть патріотами інтернатів і довічними соціальними паразитами.

Вони ні в чому, ні в чому не винні. Державна машина робить їх такими. Та благодійність, яку ми бачимо, яку ми підтримуємо, допомагає їм стати саме такими. Про проблеми сиріт мають право говорити ті, хто знає їх не з підручників. Збагнути те життя можна тільки зсередини…

Одиниці виростають людьми, і за них я готовий боротись. Якщо вдасться витягнути з цього болота хоч одну дитину, то буде найбільшою перемогою.

З дітьми треба працювати, їх треба виховувати, навчати, любити… А нам байдуже. Нам все байдуже, ми просто хочемо «дарувати діткам свято на Новий рік і Миколая»…

Коли захочете приїхати до інтернату, купіть торт. З'їжте його самі. Продайте все, що хотіли привезти дітям і просто прийдіть до них. Прийдіть, щоб навчити варити борщ, прасувати сорочку, користуватися газовою плитою… Бо виходячи з інтернатів, ніхто з них не забере з собою шоколад і пісні про маму. Вони вийдуть з навичками, знаннями і вміннями. Або без них.

Візьміть одну дитину, станьте їй другом. Назавжди. Бо врятувати всіх неможливо.

 

Про свої спогади дитинства я написав книгу «Путівка 3507 (Мазаїка пам'яті)». У ній – про непотрібних дітей, про інтернат, про «домашніх і інкубаторських», про «статуси» і про «новеньких», про минуле і майбутнє… Про реальне життя, про те, як допомогти дітям і як допомагати не можна… Вірю, що комусь вона буде корисною. Книга у вільному доступі (у форматі PDF, у форматі DOC).

Фото з архіву Ростислава Галелюка

Контакти

  • Ростислав Галелюк
  • Міжнародний благодійний фонд «Центр філантропії і фандрайзингу»
  • https://www.facebook.com/rostysl...

Коментарі

Володимир Купрій   3772 дні тому   #  

Епатажність в таких речах - це річ, яка може надати популярності автору, проте нічого спільного не має із серйозним аналізом проблеми. Ніхто не сперечається, що існує проблема з культурою благодійності і взагалі з ефективністю благодійництва як такого. Але, коли так огульно і узагальнено пише автор про всіх, то виникає питання до самого автора: "А він сам розуміється в тому, про що пише?"

  •   Пiдписатися на новi
Ростислав Галелюк   3772 дні тому   #  

Огульність і узагальненість - наслідок того, що неможливо в один аркуш А4 вписати все. Моє бачення - комплексне, і його Ви можете прочитати, завантаживши файл, которий треба читати (!), а не пробігтись очима, "бо є 5 хвилин вільного часу". І чи розуміється автор - вирішите для себе самі. Як автор, скажу: чого не розумію - те стараюсь зрозуміти, і роблю для цього все можливе. Епатажність в таких речах привертає увагу до проблеми, коли спокійний тон ніхто не чує. Якщо є проблема ефективності, то над нею мають замислитись. З пошаною до Вас, пане Володимире.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   3771 день тому   #  

Так само можна писати, що всі громадські організації агенти іноземного впливу та грантожери. Про проблему треба писати серйозно, а не прагнути епатажу. Бо не вперше ця тема піднімається до цієї статті іншими.
А чому не береться автором до уваги позитивні приклади роботи благодійних фондів? Ростиславе, об'єктивність аналізу - не в епатажності та смакуванні конкретного прикладу, а у всебічному розгляді багатьох фактів.

  •   Пiдписатися на новi
Роман Рєзнік   3769 днів тому   #  

Я погоджуюся з п. Володимиром, що не можна підписувати всіх під одну категорію, але п. Ростислав пише на мою думку надзвичайно актуальні речі оскільки працюю в благодійному фонді і трішки обізнаний в даній темі. Автору бажаю наснаги в роботі і підтримувати дану позицію, що "вудка краще ніж постійна риба". Думаю, що прихильників даного методу буде ставати все більше.

  •   Пiдписатися на новi
Світлана Сущенко   3769 днів тому   #  

Дякую, пане Ростислав, за можливість замислитись над "добром"
, "допомогою", "благодійністю". Що це таке, для чого і для кого? Чи завжди наше бажання допомогти іншому являється для нього благом, добром? Що проблема є, я зрозуміла, а як пропонуєте вирішувати її пан Ростислав.

  •   Пiдписатися на новi
Ростислав Галелюк   3769 днів тому   #  

Свої пропозиції і бачення, що і як робити описав у книзі "Путівка № 3507 (Мозаїка пам"яті)". Це спогади про життя в інтернаті, роздуми про розумну благодійність і деякі побажання/дорожня карта роботи з дітьми.

Книгу можете завантажити тут:

У ФОРМАТІ PDF

http://uafile.com.ua/get/78069/

У ФОРМАТІ DOC

http://uafile.com.ua/get/78068/

  •   Пiдписатися на новi
Несторук Неля   3768 днів тому   #  

обійдусь без "розумних коментарів" і скажу що приємно здивована. Я вражена, просто опис проблеми "з середини"!ідеально.

  •   Пiдписатися на новi
Суханова Тетяна   3767 днів тому   #  

Шановний Ростиславе!Велика вдячність за підняту "болючу" тему.Слава Богу,що у вас є бажання та сили щось робити,аби змінити неправильний,але такий звичний стан речей.Подібні проблеми іноді виникають також з інвалідами.Ніхто не винний в їх інвалідностях,але увесь світ має щось давати,робити.Я стикалася з тим - коли замість грошей інваліду 3групи запропонували неважку оплачувану роботу - він зник "з горизонту".Вашу книжку скачати чомусь не вдалось.

  •   Пiдписатися на новi
Ростислав Галелюк   3766 днів тому   #  

Дякую, пані Тетяно!
Впевнений, що потрібно спровокувати суспільний діалог, приклавши зусиль для переосмислення допомоги. Не втомлюсь повторювати, що головне питання благодійності - "як допомогти так, щоб завтра допомагати було не потрібно". Ефективність - от що важливо. Не просто взяти на довічне утримання з плачами і горем, а вирішити проблему...

  •   Пiдписатися на новi
Суханова Тетяна   3766 днів тому   #  

Дуже згодна з вами.І багато людей ( в т.ч.благодійників) вже самостійно дійшли до такого ж розуміння,як у вас.Лише як "достукатись" до влади з цим розумінням - адже систему створює держава...А змінювати вкрай необхідно - годі гинути непідготовленій молоді,яка опинилася сам-на-сам з проблемами реального життя.ТАКОЖ питання ефективного витрачання бюджетних коштів (наших з вами - ми платимо податки)Та хто в Україні слухаєплатників податків?

  •   Пiдписатися на новi
Ростислав Галелюк   3766 днів тому   #  

Державну машину неможливо реформувати. Це стара система. Вона себе віджила. Діти мають рости в сім"ях. І витрачання коштів питання відносне... Я написав Вам на Фейсбук)

  •   Пiдписатися на новi
Наталія Кияк   3766 днів тому   #  

Дякую за гарну і правильну статтю!

  •   Пiдписатися на новi
Наталья Суминова   3766 днів тому   #  

Ростислав, спасибо за статью. Согласна полностью. Мы с коллегой однажды возили детей из двух разных интернатов в поездку и наблюдали взаимоотношения в группах. Моя коллега часто повторяла: "Я о них думаю постоянно. Тут они хоть чуть-чуть оттаяли. Через две недели они вернутся назад. Какими они вырастут? Что их ожидает в жизни?" Ростислав правдиво описал нарыв, который мы все не хотим видеть. Сразу видно, что Владимир и Роман и близко не знакомы и не бывали среди детей из интернатов. Это не эпатаж, Ростислав описал неприятную правду.Дай Бог ему сил хоть как-то исправлять ситуацию.

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Алексєєв   3765 днів тому   #  

Дякую за чудову статтю та бажаю великих успіхів у житті та роботі.
В Европі та у нас зараз скорочується чинна модель виховання сиріт на користь виховання у сім'ях. В оглядному майбутньому дитячих будинків в Україні не буде взагалі. Про це була об'ємна публікація на ГУРТі місяць тому приблизно, здається. Жаль, не пригадаю зараз, як її знайти.

  •   Пiдписатися на новi
Марина Kоняк   3765 днів тому   #  

Ростислав - Ви абсолютно праві щодо сиріт, щодо хворих - тут потрібна постійна фінансова допомога та супровід, засоби на честі БФ. Вже три літа організовуємо благодійний наметовий табір для дітей сиріт , якщо на емоційному плані , то дуже боляче , вони всі психічно травмовані (це не новина), практично відсутня соціальна адаптація , систематично формується іждивенчиство, у дітей викривляється свідомість - всі їм винні та повинні...А потім щок - 18 років як безпритульна тваринка, без засобів до існування (зарплату щє знайде, а гуртожитка не має)., без соціальних навиків, без благодійників. Прийомні родини - десь кращє за сирітський приют, але, в родині до 18 років , а далі , знов без житла і так далі. В нащому місті є гуртожиток для такої молоді... на 20 місць. Я повнісю погоджуюсь, що ефективно взяти під патронат по дитині і вести її по життю ,БФ - виробляти системні підходи .

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.