bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Майбутнє українських театрів в надійних руках
07.11.2012

31 жовтня 2012 громадська організація «Учбово-методичний центр захисту прав людини» проводила у Миколаївському коледжі культури і мистецтв семінар «Управління соціальними проектами». Учасниками семінару стали 20 викладачів та студентів випускних курсів коледжу - майбутні режисери, актори та адміністратори театрів, керівники молодіжних театральних студій. В ході заходу учасники дізналися про можливості і перспективи проектної діяльності, отримали відповідь на найбільш нагальне питання: «Як і звідки залучити ресурси для підтримки творчих ініціатив молоді».

Відкриваючи семінар, директор Миколаївського коледжу культури і мистецтв Віктор Соловьов зазначив, що для фахівця у сфері театральної діяльності дуже важливо не лише сама творчість, але і ресурсне забезпечення культурно-масових заходів. Спеціалісти Центру захисту прав людини розповіли і показали на прикладах, з чого складається проектна заявка, де шукати фінансування, хто і як підтримує талановиту молодь. У ході семінару використовувалась методика залученого навчання: студенти самі розробляли визначення основних понять «проект», «програма», «грант» і т.п. В ході мозкового штурму майбутні режисери з’ясували, в чому саме полягають їхні потреби, і які ресурси у них вже є.

На практичних заняттях тренер-консультант Центру Валерій Безушко, використовуючи інтерактивні вправи, разом з учасниками проаналізував кілька повідомлень у засобах масової інформації. За допомогою т.зв. пятівопросної моделі Гарольда Лассуела слухачі навчилися основам пошуку фінансування. Тепер кожен з них вміє «розкласти» будь-яке оголошення про конкурси та гранти на п’ять частин: «Хто говорить? Що говорить? Кому? Як? І навіщо?». Застосовуючи цю модель, кожен здобувач гранту знаходить і підбирає найбільш цікавий і прийнятний для нього конкурс.

Незважаючи на юний вік, багато учасників семінару мають досвід участі в культурно-масових заходах. Так, Яна Іщенко та Сергій Помазановський виступали на фестивалях «Південні маски» і «Від Гепаніса до Борисфена». Їх дуже зацікавила ідея проведення подібних заходів у Миколаєві та невеликих містах Миколаївської області. А Інна Леонтьєва та Юлія Побережець - вже досвідчені громадські лідери - поєднують навчання в коледжі з роботою в студентському парламенті та молодіжному театрі «Парадокс». Їм дуже сподобалася позиція «Вчитися, навчаючи інших», і прозвучала ідея самостійно провести подібний семінар для решти студентів коледжу. Тим більше, що місцеві та міжнародні донори, такі, як Молодіжна організація «Нова генерація» та Національний фонд підтримки демократії активно підтримують створення гуртків соціальної анімації та соціального проектування на базі навчальних закладів Миколаївщини.

Друга частина семінару була присвячена ситуаційної методики навчання. Використовуючи приклади успішних громадянських і правозахисних кампаній, слухачі дізналися про основи написання навчальних кейсів та історій успіху. Тут стали у нагоді збірники таких прикладів «Зможу сам» і «Як здійснювати зміни …». Видання та розповсюдження цих матеріалів стало можливим завдяки Міжнародному просвітницькому центру «Еквітас» і Східно-європейського демократичного центру.

Особливий інтерес слухачів викликав виступ Юрія Чудновського - експерта в галузі сучасних технологій. Він не тільки розповів про основи взаємодії із засобами масової інформації в Інтернеті та соціальних мережах, але і показав приклади ефективності такої роботи. Безпосередньо в ході семінару студенти коледжу отримали у подарунок сайт проекту «Молоді аніматори», який буде використовуватись в якості робочого інструменту для подальшої спільної роботи Миколаївського коледжу культури і мистецтв та Навчально-методичного центру захисту прав людини.

В кінці семінару організатори приготували ще один сюрприз для своїх слухачів: на основі раніше проведеного анкетування, кожному запропоновано шаблон свого власного маркетингового плану. Так, об’єднуючи методи організацій громадянського суспільства та бізнесу, Центр захисту прав людини навчає успіху творчу молодь Миколаєва.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.