bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вікторія Пітецька: «Не слухайте тих людей, котрі кажуть, що нічого не вийде»
22.11.2023

Статистика свідчить, що за час великого вторгнення кількість зареєстрованих ФОП в Україні не тільки не зменшилася, а й навіть трохи зросла. Останні 5 років цифра коливається в межах 2 млн осіб. Кількість ФОП на обліку в органах ДПС на 1 червня 2023 року складала 2008,2 тис. осіб. Для порівняння: у 2022 році їх було 1975,7 тис. осіб, а в 2021-му – 1974,4 тис. У вересні 2023 року відкрилося понад 35,5 тис. нових ФОП – і це рекорд за останні три роки! Ці тенденції дозволяють говорити, що український бізнес гідно тримається у воєнних умовах. 

 

*** 

 

Вікторія Пітецька (34 роки) за рік перед повномасштабним вторгненням відкрила у Краматорську студію манікюру. Проте довго пропрацювати не вдалося – почалися військові дії, треба було виїжджати, тим більше, що в родині двоє маленьких дітей. Перебравшись до Полтави, Вікторія зайнялася відновленням свого бізнесу: знайшла клієнтів, орендувала кабінет для роботи. Почала вивчати інформацію про можливості для підприємців – і так дізналася про тренінг «Розпочни свій бізнес» від Міжнародної організації праці, що організовував Ресурсний центр ГУРТ. 

 

 

 

*** 

Коли мені було років 7-8, я вже із захопленням робила всім своїм подружкам «манікюр», малювала щось красиве їм на нігтях. Люблю цю справу з дитинства. 

Моя студія краси у Краматорську відкрилася 22 лютого 2021 року. Там працювало троє майстрів – я і ще двоє дівчат. Через рік її довелося закрити, бо почалися активні бойові дії. У мене двоє маленьких дітей, молодшій доньці три рочки. Наша родина вирішила тимчасово переїхати в безпечніше місце.  

У Полтаві ми опиналися через кілька тижнів після 24 лютого. І відтоді, уже півтора року живемо тут. Я жодного разу за увесь цей час не їздила додому.  

Треба було працювати, тож я вирішила знову братися до справи, яку добре знаю і вмію – до манікюру. Про тренінг від Міжнародної організації праці, що організовував Ресурсний центр ГУРТ, дізналася в Телеграмі – побачила перепост в одній із груп для вимушених переселенців. Відвідати це навчання було от прямо ДУЖЕ правильним рішенням. Я отримала багато цінної інформації і корисних порад, притому подача матеріалу надзвичайно доступна, а тренінг до того ж безкоштовний! 

Ніколи в житті я не брала участі в жодних грантових програмах і взагалі не знала про їх існування. Коли в Краматорську відкривала студію, у мене була змога зробити це без залучення якоїсь додаткової підтримки зі сторони. А після вимушеного переїзду можливості звузилися, тому після тренінгу, дізнавшись про існування грантів, я почала придивлятися до них, розглядати різні варіанти. Зрештою вирішила спробувати, написала проєкт, подалася – і мені вдалося отримати перший у житті грант! 

Залучивши грантові та вклавши власні кошти, закупила все, що хотіла для салону: потужні витяжки, сухожарові шафи, крісло для педикюру, мийку і стільці для перукаря. Окрім того, ще раніше зі студії в Краматорську вдалося забрати частину обладнання (машинки, лампи) – я зараз працюю на ньому, орендуючи кабінет.  

Робоча сторінка Вікторії в Instagram 

Таким чином, для нової студії є практично все – обладнання, клієнти і бажання працювати, але виник один виклик: пошук приміщення. На жаль, це непросте завдання – через дуже високі ціни на оренду. У центрі міста вони взагалі захмарні. Проблема в тому, що великі мережеві магазини мають змогу платити вищу оренду і займати найкращі місця, тому вони в цьому плані стають конкурентами для будь-якого малого місцевого бізнесу. Тож принаймні для початку хочемо знайти більш доступний варіант.  

 

*** 

Я не тільки роблю манікюр, а й навчаю майбутніх майстрів – даю індивідуальні уроки. Почала займатися цим ще в Краматорську. До мене на навчання приходила дівчина з інвалідністю. Вона була дуже старанна, я планувала розширювати салон і залучити її до роботи. Але війна внесла свої корективи, ми були змушені переїхати швидше, ніж вдалося це реалізувати, проте я не відмовляюся від своїх планів. Я готова і хочу допомагати людям з інвалідністю з працевлаштуванням. І таким чином я доведу суспільству, що люди з інвалідністю можуть цілком успішно працювати і роблять це, коли для них створюються такі можливості. 

Чи є побоювання, що, навчаючи майстрів, я зрощую собі конкурентів? Зовсім ні, бо насправді конкуренція мене не лякає. Я двічі мама, тобто двічі припиняла роботу з клієнтами, ходила в декрет, потім поверталася – і без особливих труднощів напрацьовувала клієнтську базу. Своїх клієнток люблю і ціную їхню довіру, тому працюю так, щоб мої послуги були найвищої якості, дівчата це бачать і повертаються до мене навіть після перерв. 

 

*** 

ПОРАДИ ПІДПРИЄМЦЯМ-ПОЧАТКІВЦЯМ 

Перше, що я пораджу, – рахуйте. Усе потрібно рахувати. Не варто орієнтуватися тільки на свої уявлення і припущення. 

Друге – не слухайте тих людей, котрі кажуть, що нічого не вийде. Треба вірити, що все обов’язково складеться! І, звісно, діяти, рухатися до реалізації задуманого.  

Третє – не зупиняйтеся, коли виникають проблеми. Ті чи інші труднощі з’являються на шляху кожного підприємця, проте вони не мусять ставати перешкодами до втілення вашої мрії.

А ще хочу сказати всім підприємцям, які ніколи не брали участі в грантових програмах, – отримати грант цілком реально! Не бійтеся бути активними, брати участь у конкурсах. 

Дякую всім, хто дає можливості. Ресурсному центру ГУРТ – за якісне навчання, грантодавцям – за віру в мене. Це дуже цінно. Вдячна нашим батькам, моїм і батькам чоловіка, за допомогу з дітьми, це величезна підтримка! 

Я пишаюся тим, що зуміла виграти грант. Це було не так і легко, тим більше, що для мене участь у грантових програмах – абсолютно нова діяльність. Я пишалася своєю студією в Краматорську, але через російських загарбників довелося її закрити. Однак думаю, що в мене все вийде тут, і я матиму нагоду попишатися собою ще раз, коли відкрию студію в Полтаві.  

 

*** 

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування Міністерства закордонних справ  Данії. 

_________________________________________________________________________

Приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах:  

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.