bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ольга Прохорова: «Людина завжди повинна робити те, що вона вміє найкраще»
21.06.2023

Ресурсний центр ГУРТ продовжує ділитися історіями підприємців, які змогли успішно розпочати, релокувати або відновити свій бізнес, навіть у тих непростих умовах невизначеності, у яких живуть українці з 24 лютого 2022 року. 

Ольга Прохорова (51 рік) мала в Маріуполі власну справу – дитячий центр інтерактивних розваг «LightPlay». Проте в березні 2022-го вона була змушена виїхати з міста, подалі від лінії бойових дій. Жінка переїхала до Кам’янського Дніпропетровської області, де вирішила відновити діяльність центру. 

*** 

Людина завжди має робити те, що вона вміє найкраще – задля щастя та блага всіх людей.  

Я найкраще за все займаюся розвитком діточок, умію організовувати роботу з ними, тому й вирішила для себе: «Попри все, попри військові дії, мушу реалізовувати свою світлу ідею, бути максимально корисною в цей час родинам з дітками, переселенцям, розгубленим матусям за відсутності дитячих садочків»

Робота з дітьми – це справа мого життя. Мені завжди хотілося влаштовувати для них щось незвичайне і захопливе. У Маріуполі я працювала з дітлахами у бюджетній сфері, але мене вабила ідея створення чогось свого, особливого. Я знайшла приміщення, залучила грантові кошти – і мрія стала реальністю: у 2020 році запрацював наш «LightPlay».  

Головною його особливістю та унікальністю було залучення інтерактивного обладнання і гри зі світлом. Ми мали вартісне сучасне устаткування, іграшки та розвивальні ігри – усе, що треба для цікавого дитячого дозвілля. Діти у нас малювали світловими фарбами в ультрафіолетовій лампі (такі малюнки світяться, що дуже подобається юним художникам), працювали з планшетами «Малюй світлом» (ця робота водночас є профілактикою страху темряви), займалися казкотерапією та мали багато інших занять. 

Центр тільки розгорнув свою діяльність – і тут розпочалося повномасштабне вторгнення. 

Довелося дуже постаратися, щоб вивезти з окупованого Маріуполя 15 мішків дитячих «розвивайок». Вивозити речі було надзвичайно складно, а часом і неможливо. Наприклад, ми так і не змогли забрати світлову підлогу – це велика конструкція із вбудованим комп’ютером і проєктором. Ніхто з перевізників не ризикнув її взяти, адже росіяни під час евакуації часто забирали цінні або «підозрілі» речі (приміром, ноутбуки). Ще одна дорога річ – світлова панель згоріла в Маріуполі разом із квартирою. 

***

На новому місці починати все спочатку було важко, не маючи свого майна, житла, друзів, клієнтів. Мені дуже допомогли родичі з Маріуполя та Бердянська, зокрема з вивезенням речей. Тепло зустріли люди в Кам’янському, керівництво місцевого департаменту освіти та департаменту економіки. Здавалося, весь світ допомагає. Тож коли я побачила конкурс проєктів від Ресурсного центру ГУРТ, не вагаючись подала свою бізнес-ідею. 

Передусім нам потрібно було відновити матеріальну базу. І завдяки підтримці ГУРТа це вдалося зробити! Ми купили дитячі меблі, світлові пісочниці, а також інтерактивну панель. Також у рамках гранту придбали франшизу SMARTUM (Академія інтелектуального розвитку дитини, яка включає різноманітні сучасні програми розвитку дитини) – і нині маємо можливість працювати в новому напрямі – швидкочитання. Радію, що вдалося придбати цю методику, оскільки з читанням у дітей зараз досить часто виникають проблеми. Уже кілька років, ще з початком епідемії COVID у 2020-му, а тепер через повномасштабну війну, діти мають значні перебої в навчанні, не завжди можуть відвідувати садочок чи школу, при цьому далеко не всі батьки знають, як навчати читати.  

Тож зараз ми знову маємо можливість надавати високоякісні соціально значущі послуги. 

У місті Кам’янському назва LightPlay була перекладена на українську. Так мій дитячий розвивальний простір отримав прекрасне ім’я «СвітлоГрай». Я люблю українські народні пісні, і це слово спало мені на думку, коли я наспівувала, працюючи в себе на дачі. 

Зараз у нашому просторі працевлаштовані, окрім мене, ще двоє людей, працює міні-садочок, групи розвитку для малечі та підготовки до школи. Нещодавно почали проводити вечірки для школярів, котрі навчаються онлайн і не мають можливості спілкуватися й розважатися з однолітками. Це наш соціальний внесок у життя Кам’янської громади. Ми надаємо якісні креативні послуги з розвитку та психорозвантаження дітей, пропонуємо їм простір для творчості, що дуже важливо в наш військовий напружений час. А ще це підтримка родин переселенців, можливість для них поспілкуватися, познайомитися між собою та з місцевими жителями. 

«СвітлоГрай» у соцмережі «Instagram» 

 

*** 

П’ять мотиваційних порад від пані Ольги, які будуть корисні і в бізнесі, і в житті 

1. Будьте сміливими у своїх намірах. Ставте високу планку, бо сил та ресурсів життя дасть по висоті вашого запиту. 

2. Знайдіть свій унікальний продукт, який змогли би створювати саме ВИ. Повторень і каверів багато – ВИ особливі. 

3. Займайтеся благодійністю. Тоді Всесвіт приведе вам більше помічників, тому що це правильний рух життя – допомагати людям у скрутному становищі. 

4. Робіть свою роботу з перевищенням ваших зусиль, вкладаючи душу та без очікувань щодо результатів. Правильно створений бізнес-план буде працювати за вас. 

5. Вірте в себе. Несамовито вірте, що у вас вийде. Не здавайтеся, життя любить сміливих – тоді все у вас складатиметься найкращим чином! 

 

*** 

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування Міністерства закордонних справ  Данії. Конкурс міні-грантів проводився за фінансування уряду Німеччини за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

________________________________________________________________________

Щоб завжди бути в курсі найактуальніших можливостей та подій громадського сектору - приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах: 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.