bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Без минулого немає майбутнього»: у Красноріченському за допомогою ГСД вибудовується діалог поколінь
24.05.2021

Одна з ініціаторок розвитку груп самодопомоги в селищі Красноріченському, що на Луганщині, Наталія Задирака, директор комунального закладу «Красноріченський Народний Дім», розповіла про успіхи ГСД «Кульбабки», яку відвідують люди старшого віку. Читайте історію далі.

***

«Кульбабки» – одна з груп самодопомоги, яка утворилася восени 2020 року.

Створення групи самодопомоги розпочалося із бесіди з групою пенсіонерів, які відвідували місцевий будинок культури. Дехто з них має дітей та онуків, які проживають в цьому ж селищі, але вони відчувають себе непотрібними та ізольованими. В сьогоденні не завжди вистачає вільного часу не тільки на малих дітей, а й на стареньких батьків, для яких великою проблемою є організація дозвілля. Тож учасниками ГСД «Кульбабки» є люди золотого віку, які почуваються самотніми.

На початку зустрічі ГСД проходили в напруженій атмосфері: учасники були занадто закомплексованими, побоювалися розказувати про свої проблеми, відкритися перед знайомими, інколи було важко дотримуватися правил проведення зустрічі. Але з часом вони почали висловлювалися вільніше, стало легше дотримувалися регламенту, з’явилося люди відчуття комфорту.

Фото з архіву ГСД

Під час зустрічей учасники залюбки діляться своїми проблемами і спільно їх вирішують, допомагаючи один одному. За час спілкування вони виявили спільний інтерес – любов до пісні. На святковий концерт до 8 Березня підготували номер для виступу в будинку культури, де отримали від глядачів бурхливі оплески.

 Фото з архіву ГСД

На засіданнях групи мова неодноразово заходила про те, що життя проходить, минулого не зміниш і не повернеш. Іноді можна подумати, що воно зникає безслідно й що людям немає до нього дороги, але це не так. Минуле живе поряд із нами, і воно безцінне.

«Своє минуле необхідно пам’ятати саме заради майбутнього, – переконаний Андрій Іванович Стоцький, член ГСД «Кульбабки». – Історія, яка б вона не була, визначна чи дуже прикра, — це найцінніша книга людини, з неї можна постійно черпати мудрість, необхідну для побудови гідного прийдешнього». Тож на конкурс ініціатив ГСД, який проводився за підтримки ПРООН та Ресурсного центру ГУРТ коштами Європейського Союзу, група запропонувала свій проєкт, який так і назвала – «Без минулого немає майбутнього».

Учасники ГСД вирішили записати та викласти в соціальних мережах два відеосюжети з творчого минулого нашого краю: один з яких – різдвяні щедрівки та колядки від народного фольклорного колективу «Веселка», другий – інтерв’ю «Пісенний шлях п’ятьох учасників-ветеранів народного фольклорного колективу “Веселка”», які все життя прожили з піснею в душі і бажають залишити спадок для нащадків – любов до народної пісні.

 Фото з архіву ГСД

Сюжети були успішно створені та викладені у відкритий доступ на сторінці у Фейсбук КЗ «Красноріченський Народний Дім». Але це тільки початок. У планах учасників ГСД – створення постійно діючої історичної відеорубрики задля збереження пам’яті про живих і полеглих воїнів у Другій світовій війні та АТО, найкращих надбань жителів Красноріченської громади, найбільш повного та всебічного розкриття подій, що відбувалися у суспільно-політичному житті нашої громади.

За час існування групу самодопомоги спіткали перешкоди. Найбільша – це карантинні обмеження, заборона відвідування закладів культури, а засідання ж проводяться у будинку культури. Проте учасники знайшли вихід – навчилися проводити групи онлайн та ще раз переконалися, що вчитися ніколи не пізно. На допомогу старшому поколінню прийшло молоде. Онуки залюбки навчають бабусь користуватися в телефоні мережею Інтернет. У свою чергу старше покоління запропонувало молодому навчитися грати в шахи та провести змагання поколінь. Так будується діалог між поколіннями.

 

 Фото з архіву ГСД

***

Матеріал опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому матеріалі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.