bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Милосердя не йде на карантин: мережа Карітасу України успішно працює в умовах пандемії COVID-19
29.05.2020

У цей непростий час, коли наша країна спрямовує усі сили та ресурси на боротьбу з коронавірусом та його наслідками, Карітас України не залишився осторонь. З моменту запровадження карантину, організації довелося шукати нові способи та шляхи допомоги тим, хто найбільше цього потребує. Хочемо поділитися з читачами порталу ГУРТ історією про те, як у період карантину розпочати нові благодійні ініціативи.

***

«Надзвичайно важливо сьогодні об’єднати зусилля представників бізнесу, неурядових організацій, церкви та державних структур заради спільних ефективних дій, направлених на профілактику захворювання на COVID-19 та допомогу тим, хто вже бореться з цією хворобою. В фокусі допомоги Карітасу України – найуразливіші категорії громадян і медичні заклади, працівники яких знаходяться в авангарді боротьби з цією небезпечною недугою», – заявив Андрій Васькович, Президент Карітасу України.

В березні Карітас України спільно з компанією P&G запустили соціальну ініціативу «Піклування в кожен дім». В межах цієї програми самотні літні люди, люди з інвалідністю та ті, хто потрапив у складну життєву ситуацію, можуть дистанційно скористатися послугами благодійної пральні.

В умовах пандемії саме співпраця з бізнесом дозволила забезпечити допомогою найуразливіші категорії населення. Мова йде не лише про залучені кошти, а досвід, експертизу та знання. Наприклад, разом із агентством маркетингових сервісів Havas Engage ми запустили соціальний проект «КарантинБезДому» і зірковий флешмоб #Слухайвдома заради тих, хто не має дому.

Тоня Матвієнко стала першою виконавицею, яка розпочала естафету віртуальних концертів. Потім на підтримку проекту виступила Злата Огнєвіч та гурт ЦеШо. Також долучилися до соціальної ініціативи Віктор Павлік та гурт Скай.

Під час акції ми зібрали більше 65 000 грн благодійних пожертв. Кошти Карітас України розподілив між чотирма центрами – в Івано-Франківську, Тернополі, Дніпрі та Житомирі, де є безкоштовні їдальні для безпритульних.

Осередки Карітас у різних регіонах країни також організували акції по збору коштів для найуразливіших груп населення та для забезпечення потреб лікарень. В умовах пандемії COVID-19 понад 6500 літрів миючого засобу для посуду та понад 3500 кг прального порошку були передані медичним закладам та найуразливішим категоріям населення в різних куточках України.

В результаті співпраці представників бізнесу, неурядових організацій, церкви та державних структур нам вдалося досягти синергії. Наприклад, ми отримали 1400 літрів санітайзерів від компанії AB InBev Efes Ukraine. Цей благодійний вантаж поїхав до місцевих Карітасів у Київській, Харківській, Одеській, Миколаївській, Чернігівській областях та місті Києві. Вони, в свою чергу, передали санітайзери до лікарень і малозабезпечених родин.

У травні Карітас подарував медичне обладнання лікарням Чернівців і Золочева. До Чернівецької обласної дитячої лікарні благодійники з Карітасу передали сучасний портативний рентген-апарат в межах реалізації акції «Червоне-Біле-Червоне».

«Це благодійна допомога від міжнародних організацій, які працюють в Україні. Адже працювати без такого захисту та устаткування, яке має весь сучасний світ, набагато складніше», – розповіла Дзвінка Чайківська, Генеральний Секретар Карітасу України.

Саме мережа Карітас у різних куточках країни допомагає доставляти допомогу найбільш потребуючим. Карантин – додаткове випробування для родин, що опинилися в складних життєвих обставинах – багатодітних, малозабезпечених, одиноких батьків. Окрім психологічних проблем, вони зазвичай зіштовхуються із матеріальними труднощами.

«Карітас – це перше, що спало мені на думку. Я більше не знала, куди звертатися, кого просити про допомогу, адже ми з донько розраховуємо тільки на себе. Щиро дякую працівникам Карітасу за миттєву реакцію. Вже на наступний день після мого дзвінка нам привезли продукти. Це суттєва допомога в цей непростий час», – прокоментувала Оксана з Хмельницького.

Карітас Золочів сам ініціював збір коштів на придбання сучасного апарату штучної вентиляції легень для Золочівській лікарні. Кошти були зібрані силами небайдужих меценатів, і апарат ШВЛ, який дуже потрібний, особливо у час пандемії коронавірусу, передано до центральної районної лікарні міста. Також за кошти доброчинців для Золочівської ЦРЛ було закуплено апарат монітор пацієнта BETA15 та медичні інструменти.

Зараз, у тісній взаємодії з державними медичними закладами, Карітас України не припиняє доставку ліків для хворих людей біля лінії розмежування. Щоб надавати допомогу безпечно, як для бенефіціарів, так і для працівників, були прийняті нові протоколи безпеки роботи у буферній зоні. І саме за цими новими протоколами мобільні бригади Карітасів Сєвєродонецька та Маріуполя продовжують працювати з людьми.

Не зважаючи на складнощі, Карітаси Запоріжжя, Маріуполя, Краматорська та Сєвєродонецька розпочали реалізацію нового проекту допомоги літнім людям в час пандемії COVID-19. Допомога надаватиметься літнім людям від 65 років, які проживають уздовж лінії розмежування. Особи похилого віку, які проживають в зазначених населених пунктах, зможуть отримати продуктові набори та засоби гігієни.

Для боротьби з пандемією ми також співпрацюємо з міжнародними організаціями та програмами. Разом з програмою «U-LEAD з Європою» Карітас України розпочав новий проект «Підтримка об’єднаних територіальних громад у боротьбі з пандемією COVID-19». В межах проекту понад 900 ОТГ отримають «Скриньки здоров’я громад» для боротьби з пандемією COVID-19. Також одним із етапів проекту є пошиття понад 300 000 захисних масок. Цей етап проекту має на меті не лише підтримати незахищене населення України у боротьбі з наслідками пандемії COVID-19, а й забезпечити роботою швейні підприємства, що знаходяться в невеликих громадах.

Карітас України посилив свою роботу в умовах пандемії COVID-19 та продовжує докладати максимум зусиль для організації допомоги найуразливішим категоріям населення в різних регіонах нашої країни. Запорукою успішного результату є налагодження співпраці між представниками бізнесу, неурядових організацій, церкви та державних структур. Лише спільними зусиллями можливо досягнути ефективних результатів. 

Контакти

  • http://caritas.ua
  • https://www.facebook.com/caritasukraine/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.